Maminka.czKrása a styl

Jemné vlasy jsou minulostí! Dodejte jim objem

Jana Knaislová 19.  4.  2016
Máte jemné vlasy, kterým chybí objem a špatně drží tvar účesu? Poradíme vám, jak se pomocí několika triků a vhodných pečujících i stylingových přípravků o slabé vlasy správně starat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jemné vlasy opticky budí dojem, že jich je méně a jsou řidší. Pravda je spíše taková, že jemné vlasy jsou tenčí a lehčí a tak to vypadá, že jich má člověk na hlavě méně. Nejsou ani příliš pevné, častěji se lámou a chybí jim odolnost vůči mechanickému poškození, třeba od gumiček nebo skřipců. Protože je třeba o jemné vlasy správně pečovat a zbytečně je nadměrně nezatěžovat. Stejně tak důležitý je také kvalitní střih.

Dlouhé jemné vlasy vypadají velmi často zplihle, unaveně, nedrží tvar, proto je vhodnější nosit spíše vlasy polodlouhé přibližně k ramenům nebo i kratší a vždy dobře sestříhané. Vzdušnější střih dodá na objemu, lépe se s vlasy pracuje a snáz se upravují. Důležité je pravidelně, přibližně jednou za šest až osm týdnů zastřihávat konečky, aby se netřepily a vlasy se tak zbytečně nezatěžovaly. Opticky dodá objem také správně zvolená barva vlasů, zejména pak světlé promelírování.

Základem je správné mytí

Protože péče o vlasy začíná už mytím, věnujte mu dostatek času a nesnažte se to uspěchat. Používejte nejlépe šampon pro objem vlasů. Jeho výhodou je lehké složení, nezatěžuje vlasy, ale naopak dodává jemným vlasům potřebnou výživu a posiluje je.

Jako doplněk se samozřejmě hodí objemový kondicionér. Ten zlepšuje a uhlazuje strukturu vlasů, vyživuje, usnadňuje jejich rozčesávání a dodává lesk. Kondicionér není třeba nanášet přímo ke konečkům, protože by se vlasy mohly zbytečně víc mastit, stačí přibližně do dvou třetin délek a hlavně do konečků vlasů jako ochrana před jejich třepením.

U šamponu i kondicionéru platí, že je třeba oba přípravky z vlasů důkladně vypláchnout. V opačném případě budou vlasy rychleji plihnout. Důležité je správně zacházet s mokrými vlasy, a když jde o vlasy jemné, platí to dvojnásob.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Žádné silné tření ručníkem, nebo vymačkávání vody z vlasů, nikdy ani mokré vlasy nestahujte do gumičky. To vše jemným vlasům škodí, protože byste je mohla mechanicky poškodit, narušit jejich strukturu a vlasy se budou lámat. Raději je jen lehce prosušte ručníkem.

Pokud si nechcete mýt vlasy příliš často, ale přesto je má zplihlé, řešením je v tomto případě suchý šampon pro objem vlasů. Vlasy zbaví mastnoty, oživí a účes bude plnější.

Kulatý kartáč zajistí objem

K úpravě jemných vlasů používejte stylingové přípravky, které jim dodají objem, ale zároveň mají lehké složení a vlasy nepříjemně neslepí. Hodí se například lehké tužidlo, které „načechrá“ vlasy a ty tak opticky získají na objemu a zároveň si udrží vzdušnost. Podobně působí třeba i vlasový pudr. Aplikuje se především ke kořínkům, dodává objem a fixuje vlasy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

 

S množstvím přípravků spíše šetřete. Čím více ho na jemné vlasy totiž nanesete, tím rychleji budou plihnout a mohou být i slepené. Při fénování jemných vlasů použijte kulatý široký kartáč. Vlasy tak díky němu získají na objemu. Zkuste foukat vlasy v předklonu, krásně se tím nadýchají. Nakonec účes zafixujte mírně tužícím lakem na vlasy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pro zlepší kvality vlasů je důležitý vitamin H (označuje se také jako vitamin B7 nebo biotin). Najdete ho ve žloutku, kvasnicích, mléce, arašídech, luštěninách či v játrech, k dostání i v podobě kapslí v lékárnách.

Foto: archiv

Témata: Krása a styl, Vlasy, Kondicionér, Minulost, Správné mytí, Důležitý vitamín, Objem, Styling, Mokrý vlas, Mechanické poškození, Sestřih, Vlasová kosmetika na Heureka.cz