Maminka.czPorod

6 věcí, na které se při dalším těhotenství/porodu už koukám jinak

Michaela Karavarakis 10.  6.  2016
Co mámy prvorodičky nejčastěji překvapí, zaskočí nebo co zkrátka dělají jinak než napodruhé, když už jsou o zkušenost s jedním miminkem bohatší?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Teorie versus praxe

'Pokud jste těhotná, vyhněte se všem měkkým sýrům, hermelínům, fetě a mořským rybám. Zakažte si kafe, víno a jakékoli kofeinové nápoje. Dávejte si pozor, abyste nepřibrala moc anebo zase moc málo…' Toho, co byste měla a neměla jíst a pít v těhotenství, existují na internetu celé seznamy. A to samé se týká období kojení. Zákaz platí na potraviny obsahující konzervační látky, umělá sladidla a barviva, příliš tučná, slaná a sladká jídla a mnoho mnoho dalších.

Při prvním těhotenství máme tendenci (či alespoň ty svědomitější z nás) brát všechny tyto poučky velmi vážně a často doslova. Podruhé... většinou už tak zásadové nejsme.

Strach si tam sáhnout

Ať už vás museli nastřihnout, nebo ne, naše první setkání se zevními rodidly po porodu bývá velmi opatrné až rozpačité. Ano, víme, že se máme chodit co nejčastěji mýt, a že čím čistší se bude rána udržovat, tím lépe se bude hojit, leč po prvním porodu nemáme ještě z praxe vyzkoušenou hlubokou pravdu tohoto doporučení.

Tvrdnoucí prsa

Náhlé nalévání a tvrdnutí prsou, přílišná tvorba mléka, bolavé, někdy až do krve poraněné bradavky. Tohle všechno je napoprvé velký šok. Odsávat, nebo neodsávat? Používat silikonové kloboučky, nebo nepoužívat? Jaký typ kojící podprsenky? Ať už se nakonec rozhodneme jakkoli, po prvním porodu je toto téma pro nás zcela nové a chtě nechtě si s ním musíme poradit. Podruhé už víme, co čekat, a taky jak se zachovat.

Kára za 20 tisíc

Je hezké vybrat si v obchodě či na internetu krásný nový kočárek, objednat si k němu moderní doplňky a vybavení a utratit za něj klidně dvacet tisíc. Podruhé již ale většinou vítězí praktičnost a snaha utratit co nejméně.

Slzy jsou normální (a nemyslíme slzy štěstí)…

Říká se, že druhé děti jsou ve srovnání s těmi prvními větší pohodáři. Líp sají, líp spí, zkrátka nedávají svým chudákům rodičům tolik zabrat. Ale i normálně vzorné děti mají své dny (a noci) a může se lehce stát, že vám - zvlášť v období šestinedělí - vyhrknou slzy.

Třeba v momentě, kdy ke svému novorozenému miminku už popáté v noci vstáváte nebo když už hodinu v kuse brečí, zatímco vaše druhé dítě se dožaduje vaší pozornosti stejně vehementním způsobem. Jenže podruhé už si z vlastních citových výlevů děláme mnohem méně a chápeme, že slzy jsou v období po porodu zkrátka úplně normální.

...I u dětí

Když už jsme u těch slz, lépe napodruhé snášíme nejen vlastní pláč, ale většinou i pláč svého dítěte. Už jsme totiž poučeny, že někdy miminko může být nakrmené, přebalené, odkrknuté, v teple a pohodlí a stejně pláče. A taky víme, že to není žádná tragedie, že to neznamená konec světa že z toho jednou - pokud možno dřív než později - vyroste.

Témata: Těhotenství, Porod, Jen pro maminku, Kojicí podprsenky, Hermelín, Tvrdnutí, Měkký sýr, Velký šok, Věc, Pór, Chudák, Těhotenské podprsenky na Heureka.cz