Maminka.czKojenec

Chci své tělo zpět! Po porodu znovu do formy!

Klára Kotábová 29.  9.  2011
Chci své tělo zpět! Po porodu znovu do formy!
Stejně jako vy se i ostatní ženy chtějí vejít do předtěhotenského oblečení. Kdy je ale vhodné začít se věnovat sama sobě? A nemůže přehnaná dieta ublížit vám a vašemu miminku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odcházíte z porodnice a kromě štěstíčka, které držíte v náručí, si odnášíte i několik kilogramů navíc. Chcete být tou nejkrásnější maminkou, jenže radost z vycházek s kočárkem vám bere to, že zdaleka nemáte svou původní postavu, že se vám nedaří ani se přiblížit figuře, kterou jste se pyšnila před pár měsíci. Jediné, na co jste hrdá, jsou vaše výstavná ňadra, která konečně vypadají tak, jak jste vždy chtěla, a to i bez zásahu plastického chirurga. Jak ale na přebytečné kilogramy a má se jimi vůbec cenu zatěžovat?

Kam patříte vy?

Obecně se ženy dělí do dvou skupin. Patříte mezi ty, které pobíháním mezi postýlkou a kočárkem zhubnou malý nadbytek prakticky okamžitě, naopak se jim po porodu postava ještě vytvaruje a zpevní tak, jak ji nikdy neměly? Nebo jste spíš ta, která nejenže se po porodu přebytečných kilogramů nezbaví, ale vzhledem k tomu, že se do původního rytmu s dítětem ne a ne dostat, ještě se na ni navíc čas od času přilepují další a další?

Odbývat se? Nesmysl!

„Když jsem šla z porodnice, měla jsem asi čtyři kilogramy navíc.
Nevážila jsem se, bylo mi to tehdy jedno, jen jsem se zkrátka nevešla do svého oblečení. Doma jsem se během šestinedělí plácala ve volných teplákách a do džínů jsem se ani nezkoušela dostat. Bylo mi to i nepříjemné, během očistků si na sebe navlékat těsné kalhoty. Při výpravě na šestinedělní prohlídku jsem měla najednou pocit, že bych ze sebe mohla zase udělat ženskou a vyfiknout se. A měla jsem smůlu.

Zjistila jsem totiž, že džíny na mně plandají, sukně mi padají přes boky a jediné, co mi zůstalo obrovské, byla prsa. Byla jsem vždy normálně rostlá, ale teď jsem najednou vypadala jako věšák na šaty s obrovským dekoltem. Propadlé tváře, velká kolena… sama sobě jsem se nelíbila. Začala jsem tedy pořádně jíst a nestěžovat si, že kvůli miminku nestíhám, a docela brzo jsem se na původní rozměr vrátila. Ale musela jsem jediné. Opravdu pečlivě si hlídat, co a jak jím, jestli nevynechávám denní příděly, a hlavně se nesnažit zaplácnout se rychle nějakou čokoládou. Po té mi bylo jenom zle.

Takže maminkám, které mají stejný problém jako já, radím jediné – neodbývejte se během kojení, vaše dítě potřebuje mámu silnou nejen na to, aby ho přenesla z místa na místo, ale aby její tělo bylo schopno produkovat dostatečné množství kvalitního mléka. Já to podcenila a můj organismus si bral ze zásob, proto jsem vypadala tak špatně,“ vysvětluje Markéta (33), maminka dnes již dvouletého Toníčka.

ČTĚTE TAKÉ: Hlídejte si přírůstek váhy v těhotenství!

Víte, co jíte?

„Patřím do takzvané skupiny slovanských typů postavy. Nikdy jsem nebyla štíhlá tak, abych si mohla byť jen na chvilku pomyslet, že by ze mne mohla být modelka. A nikdy mi to nevadilo. Měla jsem prsa, boky, koneckonců na ně jsem utáhla manžela, takže si neměl na co stěžovat. Jenže jsem se musela hlídat, abych z větší postavy nesklouzla k otylosti. Manžel mě ale během těhotenství rozmazloval tak, že když jsem se o půlnoci vzbudila s chutí na řízek, šel mi ho usmažit.

Pokračování >>>

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Po porodu, Jen pro maminku, Tělo, Pór, Přebytečné kilogramy, Porod znovu, Tonička, Přebytečné kilo

Video