Maminka.czJen pro maminku

Deset nejlepších potravin

Pavla Millerová 22.  7.  2011
Deset nejlepších potravin
My ženy jsme od přírody poměrně náročné. A totéž platí i o našem organismu. Dopřejme mu proto jenom to nej. Jaké zdravé dobroty z vašeho těla vytvoří vysoce výkonný stroj, jenž se nezadrhne?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jde o výživu, ne každá strava, která nás zasytí, nám rovněž zaručí, že budeme mít dostatek všech potřebných látek. Protože nároky ženského těla jsou velmi specifické. Které potraviny nám dodají to nejdůležitější?

MANDLE – výživná a sytá svačinka

Máte chuť na něco dobrého? Mlsnou pomohou spolehlivě zahnat mandle. Podle výzkumů hrst loupaných, nepražených mandlí týdně postačí k tomu, abyste se během zbytku dne neládovala spoustou zbytečných kalorií.

Látka tryptofan v nich obsažená totiž snižuje chuť k jídlu, vláknina dodává pocit nasycení a zabraňuje absorpci tuků. „Kromě toho mandle obsahují vysoký podíl antioxidantů, zdravé tuky a vápník, který je spolu s hořčíkem důležitý pro silné kosti a jako prevence osteoporózy. Zvýšený příjem kalcia je nutný zejména v těhotenství a při kojení, kdy se z těla matky dostává do plodu či mléka,“ upozorňuje nutriční specialistka Monika Divišová z pražského Centra péče Wellnessia.

JABLKO – stimulant imunity

Ne nadarmo se říká, že jedno jablko denně zahání lékaře! Toto šťavnaté ovoce dokáže díky obzvlášť vysokému obsahu důležitých vitaminů a stopových prvků tělo zásobit vším, co potřebuje, a navíc chrání mozek před nemocemi, jako je třeba Alzheimerova choroba, která ohrožuje zejména ženy.

Jablko denně dodá tělu jak spoustu živin, tak velké množství látky zvané kvercetin, což je antioxidant, který pomáhá posilovat obranné schopnosti organismu. Má rovněž dezinfekční a antibakteriální schopnosti a chrání proti rakovině prsu. Jablky se zásobte nejen v období špatného počasí, ale také v době zvýšeného stresu. Tehdy totiž tělo uvolňuje do krve stresový hormon kortizol, který narušuje funkce imunitního systému a zvyšuje tak náchylnost organismu k prochlazení, chřipce a dalším nemocem.

ČOČKA – zdroj železa

Je levná, nízkokalorická a přitom plná důležitých živin, jako jsou bílkoviny, draslík či antioxidanty. Snižuje hladinu cholesterolu, vysoký podíl vlákniny chrání srdce a je prevencí cukrovky.

Konzumací této luštěniny si můžete ulevit také v případě křečí během premenstruačního období, a to díky obsahu hořčíku, který uvolňuje svaly. Látkou nejcennější, již v ní najdeme, je však pro ženy železo, které zásobí kyslíkem každou buňku těla. Podle průzkumů má více než 10 % žen extrémně nízký příjem tohoto prvku, což může vést až k chudokrevnosti. A tento fakt se projevuje také sníženou výkonností a schopností racionálního uvažování.

HOUBY – prevence rakoviny

Ke snížení rizika vzniku rakoviny prsu nám údajně stačí jediný hřib denně! Díky obsahu účinných látek totiž houby pomáhají snižovat produkci estrogenu, který je velkým faktorem při výskytu zmíněné nemoci. Kromě toho posilují přirozenou obranyschopnost organismu, a to zvýšením produkce a aktivity bílých krvinek, což je dobré zejména v případě infekce. Obzvlášť zdravé jsou houby zvané šitake. Odbornice na výživu vysvětluje: „Mají příznivé účinky na hladinu cholesterolu v krvi a na vysoký krevní tlak. Současně posilují imunitu a pomáhají předcházet i některým nádorovým onemocněním. Houby šitake mají velmi nízkou energetickou hodnotu, a tak se hodí i při redukčních dietách.“

BROKOLICE – elixír mládí

Brokolice jako prevence vrásek? Je to tak! Talíř této zeleniny obsahuje až 100 % vitaminu C potřebného pro syntézu kolagenu, bílkoviny, jež dává pleti pružnost a pevnost. Je zároveň bohatá na beta-karoten, který tělo proměňuje na vitamin A. Ten se podílí na obnově buněk a regeneraci kůže, což nám dodává svěží, mladistvý vzhled. A to není vše! Brokolice díky vyvážené kombinaci antioxidantů posiluje obranyschopnost kůže, která tak lépe zvládá poškození sluncem, pomáhá i proti infekcím a snižuje riziko očních chorob.

Kromě všech zmíněných benefitů je tu ještě jeden důvod, proč do jídelníčku zařadit právě tuto zeleninu: obsahuje látky, které působí preventivně proti rakovině prsu a zpomalují bujení nádorových buněk.

ZÁZVOR – recept na nevolnost

Kořen zázvoru, po tisíciletí používaný jako lék na zkažený žaludek, působí proti zánětům ve střevech, a tak pomáhá při všech typech žaludečních problémů, včetně ranní nevolnosti v prvním trimestru těhotenství. Dokáže si ale poradit i s dalšími potížemi. Podle Moniky Divišové má tu výhodu, že zabírá hned proti několika druhům problémů, ať už je to plynatost, astma, menstruační křeče, migréna, vysoký krevní tlak nebo cholesterol, a zároveň nemá žádné vedlejší účinky. Zázvor stimuluje imunitní systém, zlepšuje zažívání, je účinnou prevencí rakoviny a příjemným bonusem je i zpomalení stárnutí. V chřipkovém období skvěle působí proti bakteriím – má schopnost zlikvidovat zánět v krku, účinkuje na bolest hlavy, pomáhá při nachlazení, snižuje horečku. „Pokud máte chuť experimentovat, zahřejte se zázvorovým čajem, který má jemně štiplavou příchuť, nebo si dejte zázvorovou limonádu,“ radí odbornice.

CELOZRNNÉ TĚSTOVINY – zdroj energie

Obsahují až o 70 % více živin než produkty z bílé mouky, a to zejména komplex vitaminů B, který posiluje nervy a pomáhá tělu proměnit přijaté potraviny v energii. Na rozdíl od výrobků z bílé mouky, které postrádají vlákninu, celozrnné těstoviny lépe zasytí, takže nám jich stačí menší množství. Což má pozitivní vliv také na naši váhu. Vláknina se totiž stará o zaplnění žaludku a pomalejší zvyšování množství cukru v krvi, takže hladina energie je vyrovnaná a necítíte se záhy po obědě unavena. Vláknina obsažená v celozrnných potravinách má ještě další plus: přirozeně čistí střeva od škodlivých usazenin a aktivuje trávení, čímž snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

AVOKÁDO – přírodní lék

Třebaže má jen zanedbatelné množství vitaminu C, v případě ostatních živin patří rozhodně mezi ty nejlepší potraviny. „Obsahuje tolik vlákniny jako jeden plátek celozrnného chleba. Tělu dodává draslík, antioxidanty a kyselinu listovou, důležitou v době těhotenství pro správný vývoj plodu. Je také vynikajícím zdrojem kvalitních tuků, které snižují hladinu cholesterolu a je tak skvělou prevencí kardiovaskulárních onemocnění,“ říká Monika Divišová. Co ještě toto netradiční ovoce dokáže? Redukuje účinky stresu, mírní menstruační problémy a působí preventivně proti střevním infekcím. Pomáhá v případě kožních problémů, má protizánětlivé účinky a zlepšuje funkce mozku a očí.

SARDINKY – plus pro srdce

Malé, ale šikovné! Tyto rybky obsahují vysoké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, které posilují srdce a redukují riziko srdečních nemocí a krevního oběhu, kterými ženy trpí čím dál častěji. Důvod? Snižování hladiny hormonu estrogenu, které nastává už kolem čtyřicátého roku života. Omega-3 tuky snižují výskyt zánětů, jež mohou vést k zablokování cév a následně k srdeční příhodě, a udržují cévy pevné a čisté.

Snižují hladinu cholesterolu, zpomalují ochabování svalů, prospívají našemu mozku, pomáhají v případě deprese a mají dokonce příznivý vliv na kvalitu pleti! Sardinky obsahují rovněž spoustu bílkovin, vitaminu D a vápník potřebný proti rozvoji osteoporózy.

CIZRNA – ochrana miminka

„Tato luštěnina byla již ve starověkém Řecku považována za velmi vzácnou. Dodává tělu významné množství bílkovin, které je srovnatelné s obsahem bílkovin v mase či vejcích, ceněný je rovněž vysoký obsah železa a zinku, dále pak hořčík, vápník a vláknina,“ jmenuje specialistka. Výživné látky obsažené v cizrně pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a posilovat nervovou soustavu, zlepšují stavy deprese a následky stresu, pomáhají zmírnit projevy stárnutí. Cizrna dodává tělu energii a je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy. „Jako zdroj sacharidů je ideální nejen pro diabetiky, ale i pro děti či těhotné ženy. Má lahodnou oříškovou chuť, měkkou konzistenci a cizrnová pomazánka je jedno z nejlepších a nejzdravějších jídel, jaké si dovedete představit,“ tvrdí Monika Divišová.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Žaludeční problém, Redukční dieta, Nutriční specialistka, Menstruační křeč, Chřipkové období, Vynikající zdroj, Kvalitní tuk, NEJ, Funkce mozku, Děs, Alzheimerova choroba, Zanedbatelné množství, Monika Divišová, Wellnessia, Nízký příjem, Příjemný bonus