Maminka.czJen pro maminku

Jak najít spolehlivou chůvu?

Klára Kotábová 11.  5.  2011
Každý ve vašem okolí o ní mluví, všichni ji zoufale hledají.. Máme pro vás několik rad a tipů, jak najít tu správnou zodpovědnou osobu, které svěříte to nejcennější, co máte - svého potomka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestliže se musíte vrátit do práce, nebo vám nefungují babičky a občas potřebujete vyrazit do města bez své ratolesti, chůva či hlídací paní u vás dříve či později jistě přijde na přetřes.

Jak vybírat chůvu? Přes doporučení, nebo se mám raději obrátit na agenturu?

Nedejte na to, že kamarádka byla spokojená s paní od vedle. Přestože ona byla, neznamená to, že vy budete také. Lepší je obrátit se na profesionální hlídací agenturu, která vám doporučí chůvy či paní na hlídání prověřené několikastupňovým výběrovým řízením.

Nepodléhejte mýtu, že je-li paní sama matkou nebo vychovatelkou v mateřské školce, bude automaticky dobrou chůvou. Práce v rodině je něco jiného než ve školské či zdravotnické instituci. Důležité je nespoléhat se na to, že se vaše chůva naučí vše za pochodu, k vám by již měla přicházet se zkušenostmi, které prověří agentura specializující se na hlídání dětí.

Na vás je pak především ověřit si osobní sympatie a to, jak se nová teta líbí vašemu dítěti. Chůva by také měla být člověk, který nemá problém s autoritami a schopností se přizpůsobit. Nikdo nestojí o pomocnici, která bude zasahovat do vedení domácnosti a podobně. Musí být rovněž empatická, aby dokázala postihnout, co je pro rodiče důležité, a měla by mít schopnost předvídat a plánovat. Profesionální pečovatelky musí respektovat etický kodex chův a zejména spolupracovat s rodiči při výchově dítěte, k tomu patří i upozorňování na špatné chování svěřence. Automaticky by mělo platit, že chůvy jsou nekuřačky, v dobrém zdravotním stavu.

Hlídají chůvy z agentur novorozeňata, nebo se věnují spíš batolatům?

Pokud si to okolnosti žádají, mohou samozřejmě hlídat i novorozeně. Ne každá však může pracovat s takto malým dítětem. Tety se nejčastěji starají o děti do 3 let. Je to věková kategorie, která vyžaduje individuální péči, a maminky zase potřebují trochu času pro sebe. Máme i maminky podnikatelky, které vlastní firmu, jíž se potřebují věnovat. Chůva jim umožňuje brzký návrat do práce. Velkou pomocí je i pro každou pracující mámu, ta pak v době případné nemoci svého potomka nemá v práci výpadky.

Pokud se chůvy starají o malé děti, mají zdravotnické vzdělání?

Ano, samozřejmě. Mezi hlídacími tetami jsou i zdravotní sestřičky. Každá z uchazeček o práci profesionální chůvy však musí rovněž absolvovat kurz zdravotní pomoci. Kromě toho kvalitní firmy na vyhledávání chův školí své zaměstnankyně také k dodržování etiky, vystupování v rodině, řešení krizových situací, zaměřují se na aktivní přístup k rozvoji dítěte, hru, rozvoj psychomotoriky, grafomotoriky či logopedii.

Jak jako maminka poznám, že je mé ratolesti s chůvou dobře?

I když dítě ještě nemluví, tak určitě vycítíte, zda je vše v pořádku. Když chůva přichází, váš potomek ji uvítá úsměvem, nechá se pochovat a zapojí se do hry. Dalším ukazatelem je, že vám chůva musí předat dítě čisté, přebalené, povědět vám, co vše s ním během dne dělala. Občas nezaškodí nečekaná přepadovka. I ta vám dokáže o tom, jak ratolest tráví den, ukázat hodně.

Je lepší, když se tety střídají, nebo jich máme mít raději co nejméně?

Vždy je lepší stálá chůva, aby dítě nemělo v hlavě zmatek. Je to určitě velká výhoda, protože rodina získá ke konkrétní osobě důvěru. Není však na překážku, když jsou v rodině i dvě stálé chůvy, které se pravidelně střídají.

Existují v Česku i „hlídací babičky“, které suplují vytížené prarodiče?

Tak ty jsou zatím v nabídce agentur spíš „nedostatkovým zbožím“. Je to dáno tím, že tyto starší ženy mají svá vnoučata a další závazky. Hlídání dětí je psychicky i fyzicky náročné a starší ženy si už mnohdy na batole netroufnou a zajímají se spíše o občasné vyzvedávání dětí z kroužků.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Hlídání dětí, Špatné chování, Hlídací paní, Brzký návrat, Věková kategorie, Velká výhoda, Najít, Jak, Zdravotní vzdělání