Maminka.czJen pro maminku

Jak zatočit s bolestí zad!

Zuzana Labudová 26.  5.  2011
Jak zatočit s bolestí zad!
Asi i vás už někdy v životě bolela záda. Možná jste si vzala pilulku, nebo jste třeba navštívila lékaře či zkoušela cvičit. Pravý viník je ale zřejmě ve vaší hlavě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Záda mě začala bolet už v pubertě, pravděpodobně jako reakce na to, že mi najednou vyrostlo docela velké poprsí,“ říká dvaatřicetiletá Alena.

„V prvním těhotenství to ještě docela šlo, ve druhém už nepomáhalo ani cvičení a před třetím porodem jsem občas doslova lezla po zemi.“ Pokud Alena nebyla zrovna gravidní nebo kojící, řešila situaci některým z léků proti bolesti, které jí prodali v lékárně bez předpisu.

Časem ale zjistila, že tyhle preparáty zabírají stále méně, a navíc ji přestalo bavit, že už nemohla svoje děti ani pořádně pochovat. Rozhodla se situaci skutečně vyřešit a absolvovala kolečko vyšetření.

„Začala jsem u praktického lékaře, byla jsem na neurologii, u ortopeda i na interně, takže myslím, že vyšetřená jsem byla opravdu důkladně. Všude byly výsledky v normě.“

Praktický lékař jí předepsal elektroléčbu, masáže a zdravotní cvičení. Alena se sice po všech terapiích cítila lépe, protože si při nich mimo jiné odpočinula od dětí, záda ji ale bolet nepřestala. „Pak jsem si přečetla článek o fyzioterapii a rozhodla se to zkusit,“ dodává Alena, kterou už záda nebolí.

Stres je vinen

S bolestí zad se podle Michala Tona z kliniky Asklepion setká během svého života téměř 80 % dospělých lidí. „Jde o jednu z nejběžnějších obtíží, které člověka donutí vyhledat odbornou pomoc, a také o jednu z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti,“ potvrzuje Michal Ton.

„Většinou se domníváme, že za bolesti zad může nás nezdravý životní styl a nedostatek pohybu, ale není tomu tak. Na vině je stres,“ říká jednoznačně fyzioterapeut. „Pacienta se při vyšetření ptám na celkový životní styl, na jeho životní situaci, na rodinu, práci, na to, jak tráví svůj volný čas. To jsou totiž velmi často spouštěče stresu,“ dodává Michal Ton.

Odhalit, zda je za vašimi potížemi se zády skutečně stresový faktor, může ovšem právě jen zkušený fyzioterapeut. „Nejvýznamnější bývá vliv stresu u klientů s bolestmi krční páteře a horní části zad. Téměř vždy je se stresem spojeno i vadné držení ramen vepředu. Při drobnějších obtížích přitom stačí několik uvolňujících masáží a bolesti odezní,“ říká Mgr. Ton.

Tak jednoduché to bohužel Alena neměla. V jejím případě fyzioterapeut zkonstatoval, že vlivem dlouhodobého psychického vypětí je už v tenzi v podstatě celý její organismus. V důsledku toho se začalo měnit Alenino držení těla a s ním přišly i špatné návyky při běžných činnostech.

„Jak se snažíme nevědomky si ulevit, ‚zavěšujeme‘ se do vazivových struktur a necháváme je, aby odpracovaly boj s gravitací za nás. Tělo se však chová velmi ekonomicky, a proto se časem rozhodne přestavět pružné vazy na tuhé, případně je nahradit kostí – výrůstkem.

V obou případech pohybový systém ztrácí svou pružnost a přizpůsobivost a snadněji dojde k přetížení, bolestem nebo dokonce zranění jeho jednotlivých částí, například náhlým prudším pohybem.

Léčba funguje

Při vážnějším stavu pacienta se bolesti stěhují dolů po zádech a celá léčba je mnohem náročnější. „I tyto komplikované obtíže ale umíme odstranit, známe-li jejich příčinu,“ říká Michal Ton. Základem úspěšné léčby je především precizní diagnostika a správně vedená terapie, která kromě masáží obsahuje také nápravu svalových dysbalancí či fyzikální terapii.

Je také možné použít aplikaci elektrického proudu, která slouží zejména k ovlivnění vnímání bolesti. Vhodný je rovněž ultrazvuk nebo laserová terapie s vysokou léčebnou účinností a s biostimulačním, analgetickým a protizánětlivým účinkem. Účinná je i vodoléčba a fototerapie biostimulačním světlem, které kromě bolesti přímo a účinně odbourává rovněž depresi a stres.

„Lidé, kteří včas nevyhledají správnou pomoc, se ocitají v bludném kruhu. Bolesti, jejichž příčinou je stres, vyvolávají jen další a další stres, napětí a apatii,“ dodává Michal Ton.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Bolest, Bolest zad, Psychické vypětí, Velké poprsí, Jak, Stresový faktor, Zkušený fyzioterapeut

Video