Maminka.czNovorozenec

Buldozer, lvice, dokonalá matka... Jaká matka vlastně jste?

Monika Tomsová 27.  3.  2012
Buldozer, lvice, dokonalá matka... Jaká matka vlastně jste?
Je prima mít někoho, s kým bez obav proberete trendy v oblékání miminek, typy dudlíků či vliv vážné hudby na rozvoj intelektu dítěte. Ale absolvování porodu není automatickou zárukou, že si kápnete do noty s každou maminkou. P. S.: Po přečtení textu si upřímně odpovězte na otázku: „A jaká jsem vlastně já?“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Narazit na ni můžete prakticky kdekoli: ve vlaku, u lékaře, v knihovně, na hřišti, v kavárně. Jednoduše si to k vám přihasí s kočárkem nebo mrňouskem u prsu, bez pobízení si sedne vedle vás a začne sypat z rukávu nejnovější poznatky z oblasti výchovy, co vyčetla ráno kdesi na internetu, plynule naváže rozebíráním nemocnosti potomků svých známých, aby svůj sáhodlouhý monolog, o který jste ani za mák nestála, zakončila jistě fundovaným názorem na televizní pohádky pro děti. A to všechno zvládla, prosím, na jedno nadechnutí!

Vůbec jí přitom nevadilo, že na ni třeštíte zrak v němém úžasu a marně přemýšlíte, zda sníte či bdíte. Naopak. Ona je náramně spokojená s tím, jaké báječné publikum pro svou přednášku našla. Potřebovala se jenom vypovídat. Co na tom, že vám nedala nejmenší šanci ji zastavit? Gratulujeme! Právě jste se seznámila s podivuhodným druhem žen, kterému se říká perfektní matka, dokonalá matka, nebo chcete-li, matka s velkým M.

Jako buldozer

Najít společnou řeč s takovou souputnicí je velmi obtížné, kamarádit s ní nesmírně vysiluje. Perfektní matka totiž budí dojem, že se přivedením ratolesti na svět stala i odbornicí na mateřství.

Možná tomu dokonce sama věří. Jako by měla patent na rozum, všechno ví nejlíp a na každou vaši poznámku vykouzlí bleskurychle odpověď. Je hrdou majitelkou hromady knih s názvy jako... Deset způsobů, jak efektivně vyměnit nemluvněti plínku, Dvacet tipů na ochranu před letícím příkrmem a Uklidnění malého řvouna snadno a rychle…

U ní doma musí být všechno jako ze žurnálu, klidně po sto padesáté vyšúruje podlahu, z které by se dalo jíst již po prvním vytření. Ostřížím zrakem sleduje, zda jí v bytě nezanecháváte nežádoucí šlápoty. A když náhodou zavítá k vám, neopomene se zmínit, že máte televizi upatlanou od dětských ručiček a zatoulanou sušenku pod gaučem.

Vytáhnout ji na výstavu nebo do kina je pak přímo heroický výkon, neboť věčně bojuje s časem. Buď zrovna chystá podle výživových tabulek nutričně odpovídající stravu pro své potomky (ani nápad, aby jim výjimečně dopřála objednanou pizzu), nebo se s nimi zúčastní jedné z mnoha nějakým způsobem rozvíjejících aktivit. Není jí ale hloupé očekávat, že na ni budete mít náladu a čas, kdykoli si zamane. Jen aby si postěžovala, jak to má (na rozdíl od vás) těžké.

Teď jsem tu já!

Některé perfektní matky zacházejí ve svém sobeckém chování ještě dál: s přítelkyní a každá s kočárkem jdou lážoplážovým krokem vedle sebe, čímž blokují našíř chodník a ostatní pěší jsou nuceni vstupovat do vozovky, aby se jim mohli vyhnout.

Klidně vytáhnou svého pár týdnů starého drobečka do největší skrumáže v obchodním centru, kde zrovna probíhá předem avizovaná slevová akce, a syčí na ostatní zúčastněné, ať dávají pozor… Co je k tomu vede? Psycholožka Mgr. et Mgr. Petra Yamuna Částková to vysvětluje takhle: „Jsou ženy, které na roli matky staví svou identitu. Potřebují mít dítě jako štít, doplněk, jako součást image. Nedokážou se prosadit (nebo si to alespoň o sobě myslí) samy za sebe, mají zvýšenou potřebu pozornosti a potomkem ji získávají, kompenzují si pocit nedostatečnosti.

Ratolest nevědomky využívají a zneužívají pro svůj prospěch.
Prosazují se někdy i nevhodně za jeho,pomoci‘. Dítě je jejich věc, na kterou mají nárok, mají přece za ni zodpovědnost a všichni to musejí respektovat a akceptovat. Jedná se o ženy s nízkým sebevědomím, které o sobě pochybují a potřebují dostávat zpětnou vazbu z okolí, že jsou dobré – alespoň jako matky.“ Trpělivě jste si vystála frontu, paní prodavačka vám konečně přes pultík podává tác s vytouženým dortíkem a kávou.

Přebíráte ho, opatrně se proplétáte davem návštěvníků, dáváte přitom pozor, abyste jeho obsah nevyklopila někomu do klína. Když tu, kde se vzala, tu se vzala, mladá paní s kojencem v náručí. A hned jde po vás: „Jak si to představujete nést kolem mého dítěte horké kafe?“ V první chvíli jste zaskočená a koktáte omluvu, že je vám to líto, bohužel jste si jich nevšimla, v další se namíchnete, protože vnímáte její útok jako neoprávněný.

Jak se v takovém případě nejlépe zachovat? Pro onu maminku s prckem jste se rázem stala nepřítelem číslo jedna! Jakékoli další dohadování s ní by jen přilévalo olej do ohně. „Tyto ženy jsou citlivé, až přecitlivělé, protože si nevěří. Je těžké s nimi komunikovat ve vypjatých situacích, kdy brání svá mláďata jako lvice,“ objasňuje odbornice. „Nedrážděte ji, spíš ji oceňte jako starostlivou matku, po čemž bytostně touží. Tím ji zklidníte a předejdete vyhrocení konfliktu. To, že vy víte, jak je to ve skutečnosti a hlavně proč se pravděpodobně chová tak, jak se chová, je jen váš bonus v dané situaci.“ Vezměte to tak, že se s lidmi nemusíte nutně bratříčkovat, bohatě postačí, když s nimi budete alespoň slušně vycházet.

Pomoc, jsem také perfektní!

Odmítáte dát potomka z ruky a vláčíte ho s sebou i na záchod, ačkoli se rodiče neustále ochotně nabízejí, že vám ho pohlídají? Okamžitě voláte dětské lékařce, když vaše ratolest při čekání na autobus z ničeho nic olízne lavičku? Jste na omdlení, povšimnete-li si periferním pohledem při vykládání zboží na pás, že cizí holčička nacpala v rámci družby vašemu chlapečkovi do pusy své ocucané lízátko? S mladou prodavačkou v masně se podělíte o zkušenosti s výběrem dětské obuvi, trafikantce si postěžujete na dražší a dražší plenky? Ups, asi máte menší problém!

„Pokud sterilizujete hračky několikrát denně v savu a úzkostně sledujete vše kolem svého dítěte, není s vámi něco v pořádku,“ konstatuje psycholožka. „Je dobré položit si otázky: Proč to tak dělám? Co mi to přináší? Jaký to má důvod? To je první krok ke změně.“ Není hřích, když dáte dítko po obědě spát a místo do žehlení se pustíte do nové knížky či si dáte rande se svým oblíbeným filmovým hercem.

Ze začátku si možná budete připadat provinile nebo nepatřičně, ale uvidíte, že takové pocity zakrátko odezní. Nikdo vás ani nebude hnát před soud, protože se vám dnes nechce jít s mrňouskem do parku a místo toho na něj jen otevřete okno.
Nejste méněcenná, pokud se vám nepodaří bábovka jako od babičky a zajedete ji koupit do supermarketu.

Snažte se brát věci s humorem a nadhledem.
Tyto dva spojence budete hlavně potřebovat, až budete sklízet umělecké dílo vytvořené potomkem z vašich rozsypaných tamponů, objevíte-li mezi vypranými, kdysi bílými košilemi manžela jasně červenou plyšovou hračku nebo pokud si sáhnete na pohovce do čerstvě vykydnuté přesnídávky.

Dobíjejte baterky, vraťte se ke koníčkům, kterým jste se věnovala před porodem, případně si najděte nové. Udržujte kontakt i s přáteli, kteří zatím děti neřeší. A vězte, že na to, být ta správná maminka, nepotřebujete žádné naučné knihy ani dokonale vycíděný byt. Bohatě postačí zapojit selský rozum a otevřít dítěti své široké srdce.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Matka, Perfektní matka, Lvice, Slevová akce, Umělecké dílo, Dokonalá matka, Jak, Mladá paní, Vlast, Žurnál, Oblíbený film, Máť, Nadechnutí, Ostříží zrak