Maminka.czJen pro maminku

Módní hříchy: Špeky nebo spodní prádlo... z kalhot by nic vykukovat nemělo

Martina Machová 5.  3.  2014
Jsme daleci toho vám říkat, co byste měla či neměla nosit – každému přeci sluší něco jiného! Existují však módní přešlapy, které spolehlivě „zazdí“ naprosto každý outfit...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S kalhotami bývá potíž; jinak vypadá například v „bokovkách“ dáma s typem postavy „hruška“ s výraznějším pozadím, plochým bříškem a útlým pasem, jinak dáma typu „jablíčko“ s užšími boky a více či méně vyklenutým bříškem.

Celá řada postav někde mezi experimentuje, hledá a mnohdy dlouho tápe, které jsou ty pravé. Módní trendy však bývají neúprosné a snaží se nás všechny nasoukat do zaručených hitů sezóny. Co na tom, že pak přes nizoučký pas visí kožní záhyb (v lepším případě), nebo naopak příliš vysoký pas zdůrazní klenuté bříško á la 5 měsíc těhotenství?

Jiné typy zaručeně trendy kalhot zase zkrátí nohy. Co naplat, kalhoty nám zkrátka musí sedět; zdůraznit přednosti, potlačit nedostatky, což nám diktát módy není schopen zaručit. Dokonce ani to, kolik kalhoty stály a jakou značku jste zvolila, není zárukou, že budete vypadat opravdu šik.

Správný výběr střihu je základ!

Samozřejmě bychom vám velmi rádi poskytli přehlednou tabulku, kde byste si našla svůj typ postavy a k ní příslušný střih kalhot, asi však uznáte, že takový počin je zhola nemožný. Jedna dáma typu „hruška“ může mít totiž nožky zcela proporcionálně vyvážené, jiná je má jako sloupy.

Jedna „hruštička“ má bříško ploché, jiná výrazně klenuté, jako Věstonická venuše. Naše doporučení tedy budou spíše orientační, mějte však vždy na paměti, že poslouchat na slovo diktát kalhotové módy, může být většině z nás spíše ke škodě, než k užitku. Na střih, který vám opravdu sedne, tedy nedejte dopustit a v těchto mantinelech pak hledejte zajímavé a módní materiály, barvy, vzory apod.

Úzké kalhoty (slimky)– s módními slimkami je to jednoduché; sluší hezkým štíhlým nohám. Dámám s nadváhou, která je často umocněná přiléhavějším topem, slimky opravdu nesluší. Dokonce i velmi vysportovaným dámám mohou zbytečně zdůraznit výrazněji vypracovaná stehna a lýtka. Někdy simkám pomůže vhodně zvolená tunika (eliminuje nedostatky v oblasti pasu a hýždí), jindy třeba 7/8 délka.

Legíny– vše napsané o slimkách platí v případě legín vzhledem k použitému materiálu dvojnásob. Tenké materiály zkrátka prozradí vše.

Rovné kalhoty (roury)– mohou být úzké (ne však přiléhavé strečové), nebo širší. Rovné kalhoty, které přiléhají ke stehnu, avšak koleno, ani lýtko pěvně neobepínají, si může dovolit velká většina postav. Pozor, je-li stehno velmi široké, budete v tuhých džínech vypadat jako tetka. Pozornost při výběru rovných kalhot je též nutné věnovat výšce pasu (přiznejme si; bokovky opravdu sluší málokomu, protože kladou velké nároky na dokonalost našeho bříška a pevnost linií). Nejčastěji přijatelná výška pasu kalhot se obvykle pohybuje v oblasti pupíku.

Rozšířené (bootcut)– tento typ kalhot, které se pozvolna rozšiřují, doopravdy sluší málokomu (zvláště v džínovém provedení). Jedním z hlavních úkolů „bootcutek“ prý je odvádět pozornost od širokého pozadí. Nevím, nebude pak ona dáma tak nějak široká celá? „Bootcutky“ jsou navíc velmi citlivé na nízký pas; máte-li kila navíc, okamžitě zapomeňte na bokový střih v kombinaci s rozšířením okolo kotníků – tedy nechcete-li přivábit arabského šejka milujícího překypřené tvary deroucí zpředu i zezadu ze všech myslitelných záhybů. Celkový nakypřený dojem pak umocní rozšíření siluety u kotníků.

Široké (marlene nebo palazzo)– široké kalhoty ze splývavých materiálů umějí být velmi elegantní, často je mohou nosit „hruštičky“, „jablíčka“ i všechno další „ovoce“. Jen je potřeba dbát na vhodné vyladění horní části outfitu. Aby „jablko“ nevypadalo jako válec a „hruška“ jako almara. Správě vybraných širokých kalhot se nemusí obávat ani korpulentnější dámy, materiál by měl být však ladně splývavý, pohyblivý, citlivě doplněný vhodným topem.

Co to vykukuje z kalhot? A další postřehy…

Varovné rudé „T“ hrozící z bokovek působí na pány spíše jako úsměv vzbuzující značka „zákaz vjezdu“, než jako vábivé pokynutí. Spodní prádlo z kalhot zkrátka vykukovat nemá; není to hezké, natož sexy. Pokud si daná dáma nevyzdobí oblast ledvin „téčkem“ nebo nařaseným bavlněným obláčkem, nechá se někdy zvábit šik střihem kalhot do té míry, že zapomene kalhoty zevrubně prostudovat a unikne jí obludná velikost kapes. A velké kapsy – jak známo – opticky rozšiřují pozadí! Výrazně hruškovité dámy, by zadní kapsy mohly klidně zcela oželet. Ostatně i pěkné drobnější pozadí je hezčí bez nich.

Posledním méně vídaným hříchem je zřetelně – dvěma obloučky – obkroužený rozkrok. Nevím, co k tomu některé dámy vede, ale o číslo menší strečové slimky, nebo legíny vytažené do podpaží umí naprosto vygumovat jejich spodní prádlo a vulgárně vyrýsovat anatomické intimnosti – hezké to není a sexy také ne.

Témata: Jen pro maminku, Krása a styl, Alma, Spodní prádlo, NIC, Hřích, Nákyp, Marlene, Mód, Špek, Jablíčko, Hlavní úkol, Stehno, Vysoký pas, Lýtko, Velká většina, Tunika, Prádlo, Vyladění