Maminka.czJen pro maminku

Naučte se relaxovat

Alena Štouračová 11.  1.  2011
Naučte se relaxovat
Zapomenout na každodenní starosti a stres? To je sen každé maminky. Řešením je se alespoň na chvíli nechat oddávat relaxaci, která má obecně pozitivní vliv na psychickou pohodu a duševní rovnováhu, ale i na stav tělesné schránky. Relaxovat lze v pohodlí domova, ale když si zajistíte hlídání dětí, můžete vyrazit i do wellness centra, kde si zaručeně odpočinete a načerpáte novou energii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vsaďte na aromaterapii v pohodlí domova

Relaxovat v pohodlí doma lze například s pomocí aromaterapie. Pod názvem aromaterapie si můžete představit léčení koncentrovanými či v alkoholu rozpuštěnými oleji. Tyto esenciální oleje, které jsou silně aromatickými výtažky z rostlin, obsahují nejen látky, které dodávají konkrétním rostlinám jejich typickou vůni, mnoho z těchto olejů má navíc léčebné účinky. Aromaterapie nejvíce pomáhá při léčbě dlouhodobých potíží, jako jsou deprese, stres, bolesti hlavy a nespavost, dále při chronických bolestech, artritidě, ekzémech nebo akné.

Esenciální oleje se používají při masážích a také jako součást teplých a studených obkladů. Můžete je pravidelně přidávat i do koupele. Díku tomu ve vaně příjemně zarelaxujete, zbavíte se stresu a úzkostlivého stavu a zmírníte i svalové napětí. Tyto oleje mohou být taktéž součástí osvěžovače vzduchu. Mají totiž antibakteriální účinek a jejich vůně vám dokáže zaručeně zvednout náladu. Oleje můžete nastříkat třeba na koberec, radiátor, prádlo nebo nábytek.

Levandule, jasmín nebo rozmarýna

Různé esenciální oleje mají různé účinky. Například levandule je výborná při léčbě nespavosti, zklidňuje silné emoce, uvolňuje a odstraňuje frustraci a podrážděnost, potlačuje pocity paniky a hysterie. Dále tiší bolesti hlavy, mírní předmenstruační potíže a menstruační bolesti, pomáhá při zácpě a posiluje srdce.

Výborným pomocníkem je také jasmínový olej, který je jedním z nejvhodnějších esenciálních olejů k odstranění úzkosti a deprese. Pomáhá rovněž při genitálních zánětech, usnadňuje porod, podporuje tvorbu mléka při kojení, posiluje dělohu a sexuální funkce.

Při depresích a nervové slabosti pomáhá i rozmarýna, která je dále účinná při apatii a špatné koncentraci, neboť podle aromaterapeutů obnovuje nadšení a sebedůvěru.

Domácí relaxační techniky

Dostat se do psychické pohody a navodit duševní rovnováhu můžete také za pomocí relaxačních technik, a to třeba přímo v obývacím pokoji. Doba relaxace trvá většinou od tří do deseti minut s tím, že je ovlivněna vašimi potřebami, okolnostmi a časem, který chcete relaxaci věnovat.

Existuje spousta způsobů jak příjemně zarelaxovat. Vaše volba by měla padnout na ten typ relaxace, který je pro vás nejschůdnější a přinese vám ty nejlepší výsledky. K oblíbeným relaxačním technikám patří třeba základní relaxace inspirovaná jógou, autogenní trénink nebo Jacobsonova progresivní relaxace, jež má původ v USA.

Autogení trénink: relaxace a koncentrace

Například takový autogenní trénink můžete provádět velmi lehce a téměř všude. Autogenní trénink, který se zpočátku provádí dvakrát až třikrát denně asi půl minuty až minutu, je založen celkem na dvou principech – na relaxaci neboli uvolnění a koncentraci neboli soustředění. Relaxace v tomto případě znamená uvolnění svalstva, koncentrace pak spočívá v intenzivním soustředění na určitou představu, která pak ovlivňuje vaše tělo.

K autogenní technice, která má přinést pocit uvolnění, patří tzv. cvičení tíže. Cvičící si lehne na podložku, je-li mu to příjemné, podloží hlavu polštářkem, ruce položí podél těla, zavře oči a uvolní všechno svalstvo. Poté se začne soustředit na pocit tíhy v dominantní ruce (u praváků v pravé, u leváků v levé). Formulka zní: „Pravá (levá) ruka je těžká.“ Tuto formulku přeříkává v duchu, zároveň si v ruce představuje pocit tíhy, a to celkem šestkrát. Poté přejde k formulce: „Jsem zcela klidný.“, a poté opět šest opakuje předchozí formulku. Následně se po půl až jedné minutě vrátí do původního stavu, a to tak, že pravou (levou) ruku několikrát pokrčí a napne, hluboce vydechne a otevře oči.

Tato série se cvičí dvakrát denně zhruba půl až jednu minutu. Později můžete pokračovat, jak vám to bude příjemné, ne však více než pět minut. Tento cvik je ideální procvičovat týden až čtrnáct dnů.

Zkuste relax ve wellness centru

Když vám zbude čas a zajistíte si hlídání dítěte, zkuste vyrazit do wellness centra, kde si zaručeně zarelaxujete, a odpočinete si tak od každodenních starostí. Na výběr budete mít ze spousty uvolňujících wellness procedur, k nimž patří třeba parní lázeň, solná jeskyně nebo lymfatická, thajská a medová detoxikační masáž. Tyto procedury slouží zejména k odbourání stresu a k celkovému uvolnění a zklidnění.

Čtěte také: Do wellness s bříškem

Ve wellness centru určitě vyzkoušejte medovou detoxikační masáž, která je ideální hlavně při nahromadění typických civilizačních chorob, které souvisejí s usazováním jedů a škodlivin v lidském těle. Přírodní léčivá síla medu v tomto případě působí přímo přes pokožku. Tato masáž se provádí speciálními hmaty, takzvaných pumpováním. Vzniklým podtlakem dochází k vysávání léty nashromážděných jedovatých látek a dlouholetých usazenin. Během medové detoxikační masáže dochází k hlubokému uvolnění, po ukončení této procedury byste si měli naplánovat odpočinek, protože efekt příjemné únavy po medové masáži přetrvává delší dobu.

Je libo floating?

Pro vylepšení psychické a fyzické kondice byla od 60. let 20. století zejména kosmonauty a vrcholovými sportovci využívána procedura zvaná floating. Tato wellness procedura v současné době probíhá v relaxační vaně ve tvaru mušle či vejce naplněné roztokem síranu hořečnatého, který má stejnou hustotu jako voda v Mrtvém moři. Tato tekutina způsobuje stav beztíže, ve spojení s teplotou lázně, vodními a vzduchovými tryskami, relaxační hudbou a tlumeným světlem navozuje podmínky vhodné pro relaxaci a regeneraci.

Floating je využíván především k léčbě kožních chorob, cest dýchacích i únavového syndromu. Floating je dále vhodný k poúrazové či pooperační rehabilitaci, pomáhá při migrénách a také odstraňuje chronický stres a deprese.

Témata: Jen pro maminku, Jacob, Levá ruka, Silné aróma, Antibakteriální účinek, Hluboké uvolnění, Relaxační technika, Hlídání dítěte, Floating, Autogenní trénink, Speciální hmat, Solná jeskyně, Relax, Celkové uvolnění