Maminka.czKojenec

Nekojím, svět se nezboří!

Martina Machová 20.  3.  2012
Kojení je samozřejmě zdravé a přirozené. Někdy však nejde nastartovat, nebo jsou k jeho ukončení vážné rodinné či zdravotní důvody. Maminky, které nekojí, pak často zažívají pocity selhání, které navíc umocňují necitlivé komentáře a tlak okolí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ať již nastane v životě jakýkoliv problém, vždy jej lze uchopit ze dvou stran; buď veskrze negativně, kdy zahořkneme, rezignujeme a necháme se životem unášet, kam se mu zlíbí, a čekáme, odkud přijde nějaká další rána. Nebo lze problém pojmout jako výzvu a překážku, kterou překonáme. Situaci, jež nás mnohému naučí a nakonec přinese i něco pozitivního!

Dnes kojí tatínek, večer jdu do kina!

Ať už jsou důvody, proč se kojení nepodařilo jakékoliv, udělejte prostě za touto etapou života tlustou čáru (stejně to nakonec jinak nejde) a pokuste se nalézt na stávající situaci pozitiva.
A je jich hned několik!

  1. Máte absolutní kontrolu, kolik mléka dítě vypilo.
  2. Krmení není závislé na vás, čímž získáváte možnost si od dítka odskočit třeba do kina, zacvičit nebo se prostě jen celou noc vyspat a krmení přenechat partnerovi.
  3. Možnost nakrmit maličké miminko otvírá netušený prostor pro milující tatínky. Ti tak mohou nejen pomáhat, ale vytvořit si s malým miminkem vzájemné velmi těsné pouto.
  4. Nečekají vás možné problémy při odstavování dítěte.
  5. Nehrozí, že vám bude dvouletý capart sundávat tričko v MHD.
  6. Můžete si bez výčitek dopřát kávu i sklenku vína.
  7. Není nutné přemýšlet nad tím, zda není váš oběd nadýmavý nebo jinak rizikový.
  8. Nemusíte řešit, zda jsou pod oblečením patrné vložky do podprsenky chránící vaše svršky před mokrými dekoracemi.
  9. Mnohé kojící maminky pociťují v této životní etapě snížený sexuální apetit. Vás se tento stav týkat nebude.

Nejste maminky druhé kategorie!

Aby však nedošlo k omylu, je nutné podotknout, že zde nejde o propagaci umělé výživy a zřeknutí se kojení! Pouze o snahu povzbudit maminky, které z jakýchkoliv důvodů kojit nemohou. Právě tyto maminky totiž potřebují velké povzbuzení v nalezení naplnění a jistoty ve své mateřské schopnosti. Neboť výsledkem mnohých dobře míněných rad a doporučení ohledně nenahraditelnosti kojení z řad odborné i laické veřejnosti je skutečnost, že se často cítí jako maminky druhé kategorie.

A jak jste na tom vy s kojením? Podělte se s ostatními o své pocity. (Hlasovat můžete v anketě umístěné napravo u článku.)

Témata: Děti, Novorozenec, Kojenec, Jen pro maminku, Svět, Maličké miminko