Maminka.czKojenec

Růžová a modrá: a jiné barvy neexistují?

Dagmar Ferahli Süsser 21.  2.  2012
Omyl! Pokud by si měli naši nejmenší sami vybrat, nedostaly by jemné barevné tóny vůbec šanci. Proč je to tak a jaké fascinující poznatky se vážou k tématu „miminko a barvy“ – dočtete se na následujících řádcích. Už při výběru první výbavičky je dobré dbát na kombinovatelnost oblečků a na kvalitu materiálu, který bude nosit novorozenec na své citlivé kůži. Co se týče barvy oblečení, tak už se dnes striktně nedodržují barvy pro chlapečky a holčičky. K dostání jsou i univerzální barvy- béžová, žlutá, zelená a bílá, které můžete využít i pro další miminko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Červená barva

I když stále ještě vládne mýtus, že čerství novorozenci jsou slepí, není to tak! Dokonce ani v prvních okamžicích po porodu. Už čerství novorozenci mají svoji oblíbenou barvu. Červenou! Vědci z Baby Lab se domnívají, že miminka znají tuto barvu už z maminčina bříška, a právě proto ji upřednostňují před ostatními barvami. Světlo do dělohy pronikalo skrz prokrvenou břišní stěnu jako přes tmavočervený závěs.

To je také důvod, proč se novorozenci na mnohých klinikách v zahraničí zavinují do červených – nikoli do bílých – zavinovaček a dek. Mnohé porodní asistentky totiž tvrdí, že děti se při spatření důvěrně známé barvy uklidní daleko dřív a také méně pláčou.

Oranžová a fialová

Jak povlečení na peřinky, tak kupříkladu i baldachýn či měkké obložení postýlky se většinou vyrábějí v pastelových barvách – takový už je vkus dospělých… Kdyby si však mohla vybrat miminka sama, rozhodla by se spíš pro daleko křiklavější barvy. Například pro jasně oranžovou nebo zářivě fialovou.

Je to tak zařízené už od přírody, že miminkovská očíčka mají velmi vysoký práh dráždivosti a jen to, co je opravdu na první pohled nápadné, jasné, zářivé a kontrastní, je schopno upoutat jejich pozornost. Barevné spektrum samozřejmě s léty roste, ale až v pubertě dokáže mládež rozlišovat jemné pastelové tóny tak dobře jako dospělí.

Růžová – jenom pro holky?

Růžová = holčičí barva? I toto tvrzení je svým způsobem mýtus. Až do čtvrtého roku totiž mají tuto něžnou barvu rádi i kluci. Pak přichází období identifikace se svým pohlavím a růžová se pomalu stává pro kluky pasé.

Existuje jeden čistě psychologický důvod, proč má význam, když vymalujete stěny dětského pokojíčku na růžovo – žádná jiná barva totiž nemá tak uklidňující vliv na miminka a maličké děti jako právě růžová. A podle zmiňované studie pláčou miminka v růžovém prostředí opravdu daleko méně intenzivně a kratší dobu než děti, jež jsou obklopeny jinými barvami.

Přírodní odstíny hnědé, krémové, žluté

Tyto odstíny jsou velmi oblíbené poslední dobou. Když rodiče a příbuzní neznají pohlaví, nezkazí nic s neutrálními přírodními barvami. Výhodou těchto barev je perfektní kombinovatelnost s ostatními.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěžte o jedinečné mušelínové šátky Aden + Anais!

Jakou barvu povlečení do postýlky?

• Barva povlečení do postýlky údajně ovlivňuje náladu, a také vnímání tepla a chladu.

• Jestliže je v chladnější místnosti povlečení laděno do studených tónů (zelená, modrá apod.), tělo zpravidla reaguje zahříváním. I v chladnějším prostředí tedy lze navodit pocit většího tepla.

• Ideálem může být povlečení, které má z každé strany jiné barvy – z jedné to budou barvy teplých tónů a ze druhé barvy studených tónů. Můžeme tak dle podmínek vytvářet pocit tepla či chladu.

• Pro holčičku se obvykle nakupují růžové, červené a oranžové věci, ale co se týká povlečení, měli bychom být opatrní. Právě tyto barvy rozproudí krev a stimulují. Pokud na tyto barvy opravdu nedáte dopustit, volte jemné tóny. Zřejmě se jim bude ale lépe spát v klidnějších tónech jako modrá, zelená či fialová.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Kojenec, Jen pro maminku, barvy, Bár, Červená barva, Chladné prostředí, Bar, Mód