Maminka.czŠkolák

Šátek místo topu: Jak ho uvázat?

Jana Benešovská 14.  7.  2013
Šátek místo topu: Jak ho uvázat?
Ačkoli šátky patří mezi tradiční rekvizity kouzelníků a mágů, vykouzlit z nich originální letní model dokáže každá žena. Šátky mají tisíciletou tradici a velkou moc. Umí doladit, zjemnit, příjemně dotvořit a zaručeně oživit celkový vzhled. Dodají eleganci, podpoří ženskost i aktuální náladu… zkrátka a dobře, ani letos v létě se bez nich neobejdete!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co se šátků týká, starověké národy nám mohou být v mnohém vzorem. Co na tom, že nás od Sumerů, obyvatel Babylonie nebo starověkého Egypta dělí několik tisíciletí? Jejich smysl pro krásu pěstěného těla, zahaleného tak, aby vynikly jeho přirozené půvaby, i cit pro oděv dovolující pohyb - to vše jsou i naše zcela současné požadavky. Naplnit tuto ideální rovnováhu mezi tělem a oděvem bylo ve starověku paradoxně snazší než dnes. Způsob výroby textilií totiž určoval i typ oděvu. Vzhledem k tomu, že se textilie vyráběla tkaním, určovala i způsob, jakým se oděv vytvářel a nosil. Žádný diktát módních návrhářů, žádné kopírování střihů a módních trendů - a dokonce žádné švadleny!

Oděv starověkých národů nebyl totiž šitý, ale volně kladený. Pravoúhlé čtverce nebo obdélníky utkané látky si každý aranžoval přímo na těle. Originalita byla zaručena! Šátky se poprvé objevily ve starověkém Římě jako prostředek pro udržení čistoty. Říkalo se jim sudarium, což lze volně přeložit jako „látka na pocení“, a používaly se k utírání potu z krku a obličeje za horkého počasí. Šátky byly zpočátku určeny pouze pro muže, kteří je nosili okolo krku nebo pasu.

Později se rozšířily také jako ochrana před prudkým sluncem a písečným prachem, jejich dekorativní funkce však byla nepřehlédnutelná. Zatoužily jste vyměnit konfekční šaty nebo halenku za vlastnoručně vytvořený model? Není nic snazšího! Nemusíte umět šít, nebudete potřebovat dokonce ani jehlu s nití a nároky na vaše finance i čas budou minimální. V čem je to kouzlo? Stačí si opatřit rozměrný šátek nebo obdélníkový pruh tkaniny. A postupovat stejně jako ženy před staletími: pokládat tkaninu na tělo, obtáčet, řasit, spojovat uzly... Stačí chvíli experimentovat a samy budete překvapené, co se všechno dá z jednoduchého šátku „vykouzlit“.

Ostatně, obrázky na následujících stránkách jsou toho důkazem. Léto je pro podobné módní experimenty jako stvořené. Dovolená na pláži, neformální garden party s přáteli i večírek pod letní oblohou - to všechno jsou příležitosti pro uplatnění tohoto originálního oblečení. Vždyť čtvercový šátek i obdélník látky se bez problémů vejdou do každého zavazadla. S touto výbavou (a s fantazií) vás ani na cestách nečekané situace nezaskočí. Ovinovací modely zdůrazní přirozené tělesné tvary a lichotí opálené pleti. Tvoří zajímavý mix nenuceného půvabu a skryté rafinovanosti.

Budete se v nich cítit jako egyptské královny. A pokud na šátky samy o sobě nemáte dost odvahy, vězte, že tyto doplňky mají úžasnou vlastnost zpestřit jednobarevné, především černé oblečení. Obecně platí, že k jednobarevnému oblečení je lepší zvolit šátek se vzorem, naopak k oblečení se vzorem se hodí spíš šátek jednobarevný. Experimentujte a hrajte si, je to ten nejlepší způsob, jak vyberete správně a budete okouzlující!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Časopis Moje psychologie, Horké počasí, TOP, Originalita, UVA, Jak, Následující stránka, Šátek