Maminka.czJen pro maminku

Sladký týden bez rodiny: Co si počít s časem?

Martina Machová 6.  8.  2014
Sladký týden bez rodiny: Co si počít s časem?
Děti budou týden u babičky, manžel na služební cestě a vy před sebou máte neuvěřitelných sedm dní času pouze pro sebe – konečně ta pravá mateřská dovolená! Nepromarněte čas, kdo ví, kdy vás tak vzácné dny opět potkají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rádi bychom vám poskytli několik zaručených tipů, jak zábavně, přesto efektivně, lehce relaxačně i sportovně a samozřejmě i velmi kulturně (no, zkrátka skvěle), strávit vzácný týden, kdy si děti odveze babička a manžela šéf na služební cestu.

Jenže, milé maminky, každá máme životní priority a záliby jiné a jinde; pro jednu je relax vysokohorská túra s přespáním pod širákem, pro jinou celodenní „shoptrip“ v největším pražském nákupním centru. Dáme Vám jen jednu radu, ale přidáme však i odstrašující příklad, jak byste mohla dopadnout, když necháte čas jen tak volně plynout a nechopíte se ho pevně, jako neposedné dětské ruky, která šmátrá po stole plném porcelánu.

Naše rada zní: Ať už si týden naplánujete, nebo ne, budete uklízet nebo koukat na filmy, běhat po výstavách či po běžeckém ovále, nebo se třeba každé ráno léčit z kocoviny – užijte si každý den tak, abyste neměla výčitky, že jste něco měla či musela. Pocit, že během pár dní něco doženete, hoďte za hlavu! Resty budete mít stále, a až děti odrostou, jistě vše dohoníte!

Jak to bývá doopravdy: Aneb tchýně, dýně, okurky a kocovina...

1. den: Hurá všichni jsou pryč. Je čas na pořádný babinec

Plánujete neuvěřitelně pestrý týden plný zábavy, kultury a relaxace. Obvoláváte kamarádky, ale nikdo nemá čas, a tak se (tak nějak ze zvyku) vrhnete na spoušť, kterou nechaly děti v pokoji a manžel v pracovně. Po 6 hodinách úmorného uklízení se hroutíte k lehce béčkovému filmu a těžce béčkové večeři (prošlý jogurt z lednice a nakousnutý perník po synovi).

2. den: Ideální čas dohnat spánkový deficit

Budíte se okolo 11 hodiny s pocitem, že jste spala s tvárnicí na hlavě – co je to za divný pocit? Matně si vzpomínáte, že takhle se cítí člověk, který spí 10 hodin v kuse. Máte lehké okno a jen pomalinku vám dochází, proč je kolem takový klid. Dojídáte zbytky zbytků z lednice, ke kávě chroupete sušenky, které jste našla při úklidu po dětech. Dnes rozhodně půjdete plavat a do kina! Hledáte plavky a zjistíte, že by to chtělo probrat skříň. Po 3 hodinách úklidu jdete do bazénu, plavete a podvědomě hlídáte okolo skotačící cizí děti. V kině usnete, budíte se ve chvíli, kdy se hlavní hrdinka vdává, vůbec netušíte, koho si vlastně bere (…že by toho divného chlapa ze začátku filmu, nebo to byla reklama?).

3. den: Doženu vše, co jsem zanedbávala

Dnes to přijde! Půjdete běhat, uděláte si zdravý oběd, budete si číst, možná kouknete na anglická slovíčka a večer si dáte repete v bazénu. Před domem potkáváte viditelně zdrcenou kamarádku (v rozvodovém řízení), hodinu si povídáte, pak se přesunete k vám ke kávě (běh neuteče…). Kolem oběda kamarádka odchází a přijíždí tchýně (asi na kontrolu) a veze vám 15 kg přezrálých meruněk na marmeládu. Nad kávou vám převypráví aktuální zdravotní anamnézu a jde domů. Vy se do půlnoci, v horké letní noci potíte do meruňkové marmelády.

4. den: Dnes zavzpomínám na staré časy!

Jdete běhat, dnes už opravdu! „Vypadá to slibně!“ říkáte si pod sprchou s 3km v nohách. Opět plánujete bazén a večer víno (ve vší počestnosti) se „zakázaným“ kamarádem (kdysi jste spolu chodili). Jenže volá rozvádějící se kamarádka, že je na dně, ať se na chvíli stavíte na víno. „Chvilka“ trvala do dvou do rána. Jak jste se dostala domů, netušíte.

5. den: Chci alespoň den klidu!

Hlavu máte jak střep a žaludek se ležérně pohupuje v rytmu, který se vám vůbec nezamlouvá. Až do odpoledne je vám strašně. Jenže může být i hůř – přijela tchýně a přivezla dýně a dožaduje se meruňkové marmelády. Proboha co s dýněmi? Rozvážíte dýně kamarádkám a strašně se těšíte do postele.

6. den: Doženu resty za celý týden a užiji si báječný večer s manželem

Začíná se vám stýskat, přemýšlíte, jak udělat dětem a manželovi radost. Plánujete svíčkovou, tažený štrúdl a nalepení hravých tapet do dětského pokoje. Zprvu nenáročně vypadající program se nebezpečně protahuje (štrúdl se špatně „táhl“, zato tapety se natahovaly, kam neměly). Do všeho vítaného i nevítaného natahování přijíždí manžel, evidentně nasupený, že jste mu neskočila kolem krku v průsvitné košilce a sklenkou šampaňského (nebo alespoň piva). Svíčková ho naštěstí uklidnila a štrúdl zacpal ústa.

7. den: Návrat do zaběhnutých kolejí

Manžel jde na ryby, musí si přeci mentálně odpočinout a využít, že se nemusí věnovat dětem. Zvoní telefon – děti jsou na cestě o něco dřív, babička si koupila „last minut“ a zítra letí do Řecka. Zvoní zvonek – přijela tchýně, přivezla svíčkovou, štrúdl, dýně a 20 kg okurek. Rafinovaně vyzvídá, co jste udělala s dýněmi.
Tak snad příští rok…

Témata: Jen pro maminku, anglická slovíčka, Zaručený tip, Tapety, Divný pocit, Spánkový deficit, Case, Hlavní hrdinka, Čas, Sira, Širák, Pocit, Sla, Rozvodové řízení, Svíčková, Túra