Maminka.czKojenec

Vaše Adéla: Euforie z miminka se nekoná? Co s tím?

Adéla Vedralová 18.  2.  2012
Vaše Adéla: Euforie z miminka se nekoná? Co s tím?
Po devíti měsících těšení na miminko se prostě očekává jen ideální rodinné štěstí. Ale může se stát, že maminka po porodu najednou necítí TO, co si vysnila, protože sžívání se s dítětem je těžší…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud se vám zdá, že své úplně čerstvé mateřství neprožíváte přesně tak, jak jste si nalinkovala a pocity z mateřství jsou dost rozporuplné, rozhodně nepropadejte panice! Nemáte směle nakročeno k diagnóze: laktační psychóza, ani nejste bezcitná ženština. Nikdo z nás není počítač a přirozené pudy se na povrch vyklubou později.

Moje kamarádka Marta nedávno prožila něco podobného. S manželem jsou spolu šest let a miminko už nějaký ten čas plánovali. Brzy se jim povedlo počít a tak se zanedlouho narodila Rebeka. Když jsem byla za Martou asi týden po porodu doma na návštěvě, povídaly jsme o miminku, jak to všechno zvládá… Ale bylo mi divné, že působí hrozně nejistě a zmateně. Také byla posmutnělá a často se zmínila, že jí děsí tři roky doma na mateřské. Až po delší době z ní vylezlo: "Mateřství rozhodně není tak skvělé, jak všichni tvrdí."

"Už během toho kolotoče v porodnici jsem si říkala: do čeho jsem to vlezla? To nevydržím! Asi nejsem na mateřství připravená. A nenáviděla jsem se za to víc a víc. Zvlášť když jsem viděla, jak se z Rebeky můžou všichni zbláznit radostí, kterou jsem fakt necítila, " svěřila se. Na mé návštěvě se mě ptala, jestli není blázen a jak jsem to měla já. Přiznám se: vybavím si pár momentů z prvních týdnů po narození mého syna, které Martiny pocity silně připomínají. Chápala jsem, co přesně myslí.

ČTĚTE TAKÉ: Lucie Pernetová: Nevědomost, do čeho jdu, mi těhotenství ulehčila!

Za takové pocity jistě může fakt, že prostě chceme, abychom vše zvládly podle předem předkreslené šablony: máš dítě, tudíž musíš žít jen jím a být dokonalá máma. Bylo by skvělé, kdyby to tak fungovalo automaticky. Jenže stres, vyčerpání z nedostatku spánku, totální změna životního stylu, hormony, nutnost naprosto vše podřídit dítěti nebo odstrčení partnera na vedlejší kolej jsou dost zásadní zásahy do života. A ženy, které jsou zvyklé na volnost a samostatnost tak můžou cítit, že se jim nový stav zas tak moc nelíbí. Pokud máte pocit, že své emoce nezvládáte, rozhodně se nestyďte jít s nimi ven. Dusit je v sobě není nejlepší a rozhodně se vám neuleví! Bojíte-li se o problému mluvit s partnerem, obraťte se na kamarádku či odborníka. Ale uvidíte, že stav hrůzy brzy opadne a vše bude lepší!

Témata: Děti, Novorozenec, Kojenec, Jen pro maminku, Vaš, Nový stav, Euforie, Dokonalá máma, Mimi