Maminka.czBatole

Ve společnosti jsem za špatnou matku... ale mé děti září štěstím!

Martina Machová 15.  6.  2012
Ve společnosti jsem za špatnou matku... ale mé děti září štěstím!
„Nepeču, nežehlím, mnohdy jenom chleba jím. Promiňte vážení, byt mi Savem nevoní.“, zpívaly by včelí medvídci u nás doma. Ano, mnoho takových bohulibých činností nestíhám. Doma i venku nepoletují čmeláčci, ale mí předškoláci, v bytě i venku to bzučí jak v úlu a občas to tu i tak vypadá. Zmoženi poletováním „vdechnou“ k večeři takřka cokoliv a místo kroužku angličtiny, tenisu a baletu jdou opět poletovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejenže si „čmeláčci“ zatím nelámou hlavu na mnoha kroužcích rozvíjejících osobnost, schopnosti a kreativitu, ale venku i doma poletují v poděděném oblečení, trendy hračky z televizních reklam doma nemají, kolo mají z bazaru a vůbec jim to nevadí. Malé děti totiž neřeší spoustu věcí, které řešíme my. Tedy pakliže neustálé srovnávání, vypichování toho či onoho, nebo naopak opovrhování určitými věcmi nepřevezmou od nás. V předškolním věku jsou dětem značky ukradené. Navíc je jim jedno, jsou-li vyžehlení nebo mají-li záplaty na kolenou, neřeší barvu kůže natož značku tříkolky nebo lyží.

ČTĚTE TAKÉ: Risk nebo zisk? Slavné těhotné maminky v „pokročilém“ věku

Když jim dáte vybrat mezi ultrabarevným maxilízátkem z pouti, nebo ve vašich očích opravdu hodnotnou knihou, ve většině případů volí okamžitý užitek – sladkou chuť nezdravých barviv, které si s chutí a bez výčitek svědomí užijí. Děti, kterým jsme nesebrali svým pragmaticko-kritickým dospělým pohledem na život část jejich duše, jsou bezstarostné a bezprostřední. Neužírají je starosti a chtění, která trápí dospělé. Pokud jim tento prostor, jasné hranice a lásku poskytujete, je spousta okolních věcí pouze méně významnou kulisou.

Bordel v bytě šťastné dítě?

„Bordel v bytě šťastné dítě.“ – toto otřepané a lehce chvástavé tvrzení má svá úskalí, pokud vám onen bordel nevadí, a pohybujete se v něm s jistotou a půvabem baletky, bude vaše dítě jistě šťastné, neboť čas, který mu na úkor úklidu věnujete, nebude vykoupen špatným svědomím, nevraživostí s neustálými „nervy na pochodu“. Právě z těchto důvodů je toto přísloví poněkud relativní.

Jak se pozná dobrá máma? Jednoduše, má šťastné děti

Nikdo z nás se rodičem nenarodil, všichni se rodičovství učíme. Všichni jsme samouci. A naprosto všichni děláme chyby. To, zda tuto úlohu obstojně zvládneme, neovlivní ani počet našimi dětmi navštěvovaných zájmových kroužkům, muzeí, galerií a zemí, či značka oblečení nebo hraček. Natož to, je-li náš byt jak ze škatulky, spíž plná domácích přesnídávek a kompotů a každý rok je nově (a hlavně kreativně!) vymalován dětský pokoj, vybavený antialergickými lůžkovinami a čističkou vzduchu. A pozor, dokonce to nepoznáte ani podle úžasného vysvědčení! Vaše rodičovské kvality změří pouze míra důvěry vašich dětí k vám, to, zda jsou šťastné a vy jste vždy těmi, ke komu se obrací, jsou-li v nesnázích.

Témata: Děti, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Zář, SPA, Společnost, Září, Štěstí, Chtění, Máť