Maminka.czTěhotenství

Ženská nevěra: Přirozenost, nebo "módní trend"?

Alena Štouračová 12.  9.  2011
Takřka každý druhý z nás měl tu „čest“ se během svého života setkat s nevěrou – ať už na místě podvádějícího, nebo podváděného. Nevěra je přitom záležitostí jak mužů, tak žen. Ženy na rozdíl od mužů nevěru příliš nepřiznávají – jak dokazuje jeden z průzkumů českých sexuologů Petra Weisse a Jaroslava Zvěřiny, v rámci něhož nevěru přiznalo 55 procent ženatých mužů a „pouze“ 34 procent vdaných žen.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tento statistický nepoměr odborníci vysvětlují hlavně tím, že ženy mají tendenci upravovat si své sexuální přešlapy tak, aby příliš neutrpěl jejich morální kredit. Muži jsou však v tomto ohledu upřímnější, anebo si ještě přisazují. K nevěře se přitom hlásí otevřeněji, neboť v jejich případě je nevěra společensky únosnější. Zatímco muž, který byl nevěrný, je mnohými označován za borce, nevěrná žena je naopak pro mnohé coura, ne-li ještě něco horšího.

Muži tělem, ženy srdcem?

Jak muži, tak ženy jsou nevěrní zcela stejně a ve stejném poměru je u nich zastoupena nevěra pro lásku i nevěra pro sexuální potěšení. Pro muže bývá typičtější nevěra v podobě nezávazného paralelního vztahu, který mu přináší to, co v trvalém partnerství po určité době chybí. Tedy uznání, jiskření, dobrodružství a vášnivý a především jiný sex. Muži si umějí dosyta užívat nového milostného dobrodružství, ale málokdy kvůli němu chtějí opustit manželku a děti.

Ženy naopak navazují mimopartnerské sexuální kontakty nejčastěji z důvodu jakési citové vyprahlosti. Jsou nadšené, když se o ně muž zajímá, nešetří lichotkami a dokáže jim hodiny naslouchat. To jsou pak schopné oddat se mu nejen celým tělem, ale i srdcem. Ženy při nevěře často přestávají mít sexuální styky s manželem, nebo je výrazně omezují, protože mají pocit, že by podváděly svého milence.

Některé ženy mohou sklouznout do nevěry také z důvodu nedostatku předchozích zkušeností. Jejich manžel totiž bývá zároveň jejich prvním sexuálním partnerem, někdejší vzájemná fascinace už opadla, a tak se u žen objevuje touha experimentovat.

Hlavní spouštěč: Zevšednění a nedostatečná komunikace

Asi největším problémem partnerských vztahů je zevšednění a nuda a s tím související nedostatečná a špatná komunikace. Ženy mohou mít i další důvody – a to přílišnou jistotu ve vztahu, chuť překračovat zakázané hranice, touhu pomstít se, anebo snahu přimět svého partnera za pomoci žárlivosti k větší pozornosti. Rovným dílem se ovšem – jak u mužů, tak u žen – na nevěře podílí láska i vášeň.

Úspěšné skrývání nevěry

Ženy jsou ve skrývání nevěry mnohem úspěšnější než muži. Umějí ji navíc nejen schovat a utajit, ale případně i co nejlépe omluvit a vysvětlit. Psycholog David Holmes z manchesterské univerzity tvrdí, že jsou k tomu biologicky naprogramované – chrání totiž svou rodinu, která je pro ně důležitá. Lež umožňuje držet pohromadě rodinu, příbuzné a přitom jim nechává pootevřená zadní vrátka.

Naopak žena pozná nevěru svého muže často velmi záhy. Muž svou nevěru totiž neumí příliš skrýt nebo ji maskuje pouze velmi ledabyle. Na rozdíl od ženy nemá připravenu promyšlenou lež, odpovídá nahodile a své lži si nepamatuje.

Jak řešit nevěru, která prosákla na povrch

Podle českého psychologa Pavla Rataje nemá smysl cokoli vracet zpátky. S nevěrou je důležité pracovat jako se vztahovou krizí, která může podpořit růst a vývoj samotného vztahu. Na tomto procesu nakonec mohou vydělat všichni tři – žena, muž i jejich vztah. Má to podle něj ale podmínku: Jestliže na vztahu oba chtějí dále aktivně a konstruktivně pracovat.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Nevěra, Coura, Zen, Mód, Manchester, Ženská, Přirozenost, Skrývání, Sexuální potěšení, Nedostatečná komunikace, Hlavní spouštěč, Módní trend, Trend