Maminka.czJen pro maminku

Životnost kabelky správnou péčí můžete až zněkolikanásobit

LH 3.  10.  2013
Životnost kabelky správnou péčí můžete až zněkolikanásobit
Nad krásnou novou kabelkou srdce ženy zaplesá. Jak na to, aby její vzhled i funkčnost zůstaly zachované a z módního doplňku se za pár měsíců nestala troska? Dodržením několika základních pravidel můžete životnost svého pokladu výrazně prodloužit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co naplat, kůže je nejodolnější

Nebojte se investovat do kvalitního materiálu. Koženka nebo látka vaši peněženku sice tolik nezruinuje, na druhou stranu nemůžete počítat s tím, že vás s takovou kabelkou bude pojit dlouholeté přátelství. Syntetický materiál velmi rád praská a loupe se, barvy na textilu zase po čase vyblednou. Co se látkovým variantám nedá upřít, je poměrně snadné čištění – stačí je prostě hodit do pračky (mějte na paměti, že program s nižší teplotou je výrazně šetrnější).

Neutahejte ji

Málokdo ji respektuje, někdo o ní ani neví. Řeč je o nosnosti, která je pro každý kus individuální (rozhoduje materiál a „střih“). Stejně jako do jedné igelitky nenaložíte celý rodinný nákup, ani svou kabelku byste neměla trápit těžkým nákladem.

Větru dešti neporučíme, nakupovat potřebujeme i v nepříznivém počasí. Déšť nebo mráz ale vaši koženkovou kamarádku brzy pošle do věčných lovišť. Pokud se bez ní neobejdete, nebo po ruce zrovna není vhodná náhradnice, dopřejte ji alespoň impregnaci. V případě látkové tašky se pak také bude povrch méně špinit.

Navrch huj, uvnitř…

Nebo také „co oči nevidí, to srdce nebolí“ – máme teď na mysli „interiér“ vaší kabelky, který si zaslouží stejnou pozornost jako „obal“, který předvádíte okolí. Vnitřek kabelek je většinou z nylonu, plátna nebo vepřové kůže. Nečistot se z těchto povrchů se zbavíte navlhčených bavlněným hadříkem v mýdlové vodě.

„Povrch kabelek ošetřujte speciálními přípravky na kabelky. Existují impregnační spreje či různé krémy, které ocení především majitelky kožených kabelek. Dále je pak třeba věnovat pozornost držadlům a řemínkům, na které můžete použít speciální kartáčky na vyčištění, jinak o ně pečujte stejně jako o zbylý povrch,“ uvádí Hana Andrlová z Modnidoplnky.cz.

Samostatnou kapitolou jsou kovové detaily, které v případě poškození raději svěřte do rukou odborníka (na opravny obuvi a kabelek narazíte v každém větším obchodním centru). Proti zadrhnutým zipům existuje skvělá vychytávka v podobě včelího vosku – sem tam jím zip promažte.

I tady samozřejmě platí, že nejúčinnější je prevence. Svojí kabelku máte ráda, tak ji nikde zbytečně nepovalujte. Velmi praktický je přenosný háček, který vám přijde vhod v kavárnách či restauracích.

Hledám klíče, zn.: rychle!

Určitě tam někde jsou, ale velmi velmi důmyslně ukryté... Speciálně kabelky maminek bývají většinou nezbytnostmi narvané k prasknutí. Najít v takové záplavě klíče, mobil nebo dudlík může být nadlidský úkol. Než začnete vztekle vysypávat celý obsah na podlahu, zamyslete se nad speciálními organizmy. Dají se samostatně dokoupit a výrazně vám zkrátí čas a prodlouží život.

Témata: Jen pro maminku, Včelí vosk, Nepříznivé počasí, Živo, Žně, Speciální karta, Nadlidský úkol, Muž, Syntetický materiál, Život, Životnost, Skvělá vychytávka, Pec