[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Staré anglické přísloví praví: „An apple a day keeps the doctor away!“ Je skutečně pravda, že jedno jablíčko denně nám udrží lékaře, respektive nemoci od těla?
Kdyby to bylo tak snadné, tak přeci jablka konzumujeme po tunách! Kupodivu dle výzkumů z posledních let zdá, že má zmíněné přísloví přeci jen reálný základ. Obyčejná tuzemská jablka jsou zdravější, než si možná myslíte. Kupříkladu vědci z University of California v Davisu na základě výsledků tři měsíce trvající studie tvrdí, že komplex bioaktivních látek obsažených v jablkách zpomaluje v organismu nežádoucí procesy vedoucí ke vzniku kardiovaskulárních chorob. Účinnou denní dávku disponují přibližně dvě kvalitní jablka, nebo jeden a půl šálku čerstvě vylistované jablečné šťávy. Kardiovaskulární problémy však naštěstí malé děti netrápí, a tak vás budou zajímat spíše některé další jablečné „benefity“…
Čerstvé jablko obsahuje průměrně okolo 80% vody, takřka žádný tuk, okolo 14 % jednoduchých sacharidů a přibližně 5 % zdraví prospěšné vlákniny – z uvedeného je patrné, že je jablko snadno stravitelné a tedy vhodné pro nejrůznější typy dietních režimů. Například autoři populárního Herbáře léčivých rostlin, pánové Janča a Zentrich, tvrdí: „Jablka oboustranně regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví.“ Není to skvělé?
Obsah vitamínů, minerálů i dalších bioaktivních látek se odvíjí od odrůdy, oblasti pěstování, klimatických podmínek i způsobu skladování apod. Z vitaminů obsahují jablka především vitamin C, skladováním a tepelnou úpravou však jeho množství rapidně klesá.
Jablíčka jsou nejen zdravá, ale i levná, trvanlivá, snadno dostupná, lze je konzumovat v mnoha variantách a také patří mezi místní ovoce, na které je organismus středoevropana zvyklý po tisíciletí. Jediné úskalí představují v jídelníčku některých pylových alergiků, pro něž mohou být v čerstvém stavu vzhledem k tzv. zkřížené alergii nepříjemným alergenem.
Je škoda, že dle statistik konzumují Evropané pouhých 20 kg jablek na osobu za rok. Není lepší si dát více tuzemských jablíček ze zahrady, než jíst přes půl Evropy dovážené exotické ovoce?