Maminka.czTěhotenství

Jídelní lístek, prosím!

Klára Kotábová 11.  4.  2011
V jiném stavu si nemusíte odpírat dobroty připravené profesionály. Naopak můžete snadno uspokojit mlsný jazýček, aniž byste trávila hodiny u plotny. Co si můžete dovolit a čemu byste se měla naopak vyhnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Gravidita je pro stravování poměrně náročný čas. Kromě toho, že toužíte po těch nejpodivnějších kombinacích potravin, občas se vám nechce vařit a jindy zase máte chuť jen pár minut a během přípravy vás absolutně přejde...

Restaurací byste se zříkat neměla, jen je důležité uvědomovat si, co můžete a co nikoli. Ačkoli se nemusíte příliš omezovat, jsou pravidla, která byste měla dodržovat.

Jedl jsem, snědl jsem...

Tak to už dávno neplatí. Během těhotenství byste neměla nijak radikálně zvyšovat objem toho, co sníte, ve třetím trimestru přidejte navíc k pravidelnému příjmu jídla jogurt a banán a nemusíte se bát, že by vaše miminko jakkoli strádalo. Jenže dodržte to, když gravidita je jediným obdobím v životě ženy, kdy nemusíte myslet na dietu a ovládat se :-)

V restauraci byste si měla dát pozor na následující. Vyhněte se menším
podnikům, kde není moc návštěvníků a kde víte, že se jídlo moc „netočí“. Raději si vybírejte ty, u kterých jste si jistá, že se připravené potraviny také obratem snědí. Není pro vás například vhodné zamrazovat a znovu v mikrovlnce rozehřívat... Což se vám může v restauraci, která má přetékající jídelní lístek, klidně stát. Myslíte si snad, že jeden kuchař může připravit dvacet jídel z ryb, drůbeže a vepřového, navíc patnáct dezertů a šest polévek?

Vybírejte si podniky, kde víte, že suroviny projdou tepelnou úpravou a předpřipravené těstoviny nebo pizza se nikde nepovalují delší dobu. Můžete se vydat do steakhousu, ale nechte si maso připravit well done (dobře propečené), nikoli rare (málo) či medium (středně). V období těhotenství se raději vyhněte tatarskému bifteku, steaku z lososa a nepojídejte ústřice. Neriskujte s rybami či dary moře a sáhněte po osvědčené kvalitě českého masa. Rybu si připravujte doma, když víte, jak dlouho a kde byla skladována. Totéž platí i o zelenině a čerstvém ovoci.

Nikdy je nekonzumujte nemyté, saláty jezte jen od prověřených kuchařů a do vašeho jídelníčku by se neměly dostat ani kousky z mírně plesnivého ovoce či zeleniny.

Stejně tak byste měla jako zákusek vynechat dorty s alkoholem, plísňové sýry a veškeré dezerty nejasného původu.

Shrnuto, podtrženo

Jíst v restauraci můžete, měla byste se totiž rozmazlovat. S kočárkem už tolik příležitostí ke klidnému posezení v příjemném podniku mít nebudete, jen si vybírejte, kam a na jaké jídlo se vydáte. Dbejte na svoje zdraví, chutě a miminkovský prospěch. Aby se děťátku ve vašem bříšku dařilo, potřebuje zdravou a výživnou stravu, bez zbytečných dochucovadel, solí a prázdných kalorií.

Dejte si tu práci a najděte si ve svém okolí restauraci, která splní vaše požadavky. Může být klidně malá a nenápadná. Víte, co je tím naprosto nejlepším doporučením? Spokojení klienti, kteří se vracejí pro přídavky. Tak tedy dobrou chuť a spokojené bříško.

Další zajímavé články najdete v aktuálním číslu časopisu Maminka.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Lístek, List, Jídelní lístek, Lis