Maminka.czSlavné maminky

Jitka Boho exkluzivně: Růžovou na mé dceři rozhodně neuvidíte

Dita Mrázková 11.  7.  2021
Bývalá Miss a modelka Jitka Boho zazářila v oblíbené talentové soutěži, kde předvedla, že umí nejen zpívat, ale i tančit. V soukromí nejraději chodí na procházky s dcerou Rosálkou a učí ji lásce k přírodě. Nedávno se navíc obě rozhodly pro neobvyklý krok.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na Instagramu jste nedávno sdílela fotografii dcerky s krátkými vlasy. To u malých holčiček není zrovna obvyklé. Já Rosálku tedy vůbec neznám, přijde mi ale, že k ní jdou krátké vlasy víc…

Přesně, jak říkáte. Kdo zná Rosálku a viděl ji ostříhanou, říkal: „Jo, to je přesně ona, krátké vlasy k ní sedí víc.“ S dlouhými vlasy vyloženě trpěla, schovávala si je pod kšiltovku a měla hroznou radost, když si ji na hřišti pletli s klukem. Když jsem ji viděla, jak je s těmi krátkými vlasy šťastná, pochopila jsem, že nemá cenu ji k něčemu nutit. Ona prostě není ta typická holčička, která se nastrojí  do šatiček a bude si hrát s panenkami. Když jsme na hřišti, lítá s kluky, leze po stromech, po lanech, nebojí se. Nosí klučičí oblečení, už ani nenakupuji dívčí, leda že by bylo v černé barvě. Hlavně žádná růžová! Vede u ní modrá a zelená, a ideálně vše, co se podobá Hulkovi a jiným hrdinům z Avangers. (směje se)

VIDEO: Pětiletá holčička má neuvěřitelné vlasy

Vzpomínám si, že jste v nějakém rozhovoru zmínila, že Rosálka trpěla nočními můrami a velmi barvitými sny. O té barvitosti sama něco vím, můj šestiletý syn mě tou barvitostí někdy hodně překvapí, když vypráví, co mu zdálo…

Rosálka má docela živé sny dodnes.  Nejsou to přímo noční můry, jedná se o takzvané noční děsy. Ono se to rozlišuje, protože z nočních můr se dítě většinou probudí, ale u děsů přetrvává několikaminutový stav, kdy vůbec nevnímá. Souvisí to s vývojem mozku, a proto se běsy často objevuje právě u dětí. Rosálka to obvykle mívá kolem půlnoci. Dokáže mě i mlátit pěstmi, ale přitom vůbec neví, že tam jsem, takže ji jen držím, hladím ji a uklidňuji nebo rozsvítím světlo. Párkrát se stalo, že se z nočního děsu i pozvracela, ale ráno o ničem nevěděla, nedokázala mi říct, co se jí zdálo. Tady je pak důležité zachovat klid, mluvit klidným tichým hlasem, uklidnit ji, dát pocit bezpečí. Rosálka je podle mě trochu „jiné“ dítě, je to typická „Střelkyně“, hrozný živel, má neskutečně moc energie. Po obědě nespává už od dvou let, vydrží být akční do večera, kdy já padám už na pusu a jí se nechce vůbec spát, a pak k tomu ještě brzo vstává (směje se). Je přitom velmi inteligentní, v pěti letech dokáže číst a psát, přečetla mi i básničku, a to jsem ji k ničemu nenutila. Učila jsem ji jen tiskací velká písmena a ona se sama naučila i ta malá. V tomhle je o dost napřed, i když se třeba zase hodně stydí. Babičce a dědovi prostě nezazpívá ani nezarecituje. Ale beru to tak, že každé dítě je jiné.

Na sociálních sítích hodně propagujete návrat k přírodě. Poukazujete na třídění odpadu, zdravý styl života, propagujete české produkty, udržitelnost a podobně. Měla jste tohle cítění odjakživa?

Jsem holka z vesnice, vyrůstala jsem blízko lesů, chodila jsem ráda na houby, vždycky jsem měla ke všemu živému úctu. Na střední škole jsem přestala jíst maso, sice dnes nejsem úplně stoprocentní vegetariánka, ale víc se zaměřuji na rostlinnou stravu. Je fajn, když můžete motivovat k tomu, aby lidé žili zdravěji. Byla bych šťastná, kdybych motivovala třeba jen jediného člověka. Myslím, že zvlášť v dnešní moderní době je důležité přírodu chránit, tohle téma je hodně aktuální a jsem ráda, že se tomu věnuje víc a víc lidí. I proto jsem začala studovat Zemědělskou fakultu, myslím, že je důležité se v tomto směru vzdělávat.

Jak vedete k ochraně přírody Rosálku?

Snažíme se třídit odpadky, chodíme často do lesa, objímáme stromy, posloucháme ptáčky a taky ji učím, aby se nebála třeba brouků, aby měla přírodu ráda jako celek.

Věnujete se také esoterice, vykládání karet, znamením zvěrokruhu. Už jste někomu výkladem nebo nějakou zkušeností pomohla?

Nedá se říct, že bych se tomu věnovala nějak naplno. Sama jsem byla několikrát u kartářky a vždycky se věštba vyplnila. Nikdy mi ale kartářka neřekla, co mám přesně udělat, ukázala mi jen různé cesty, kudy jsem se měla vydat, a zbytek byl na mně. Když si jednou za čas vyložím karty jen tak pro sebe, dokážu z nich přesně vyčíst, kudy se mám ubírat, až mě to samotnou překvapuje, jak to všechno zapadá. Ještě se toho ale musím ve výkladu hodně učit. Druhým karty nevykládám, čekám teprve na tu správnou dobu. Třeba za deset let budu jinde…

Na You Tube jste zveřejnila video Být sama sebou, které je vlastně takovou mini zpovědí. Doporučujete poslouchat své srdce a pocity, přiznáváte, že jste už přestala poslouchat své okolí, zkrátka, že jste víc sama sebou. Co bylo na tomto poznání to nejtěžší?

Myslím, že to přichází s věkem. Když jsem byla mladší, nechala jsem se lehce ovlivnit. Jak člověk stárne a má víc životních zkušeností, uvědomuje si, že musí poslouchat víc sám sebe než okolí. Že starší lidé, nebo rodiče pravdu pokaždé mít nemusí. Na to ale přijde člověk, až člověk vidí třeba právě ty chyby rodičů, které už pak nechce opakovat. Čímž vůbec nechci rodiče kritizovat, miluju je strašně moc, vždycky při mně stáli, dali mi život. Poskytli mi útočiště a ochranu, když jsem odešla od manžela, kdyby jich nebylo, nevím, kam bych šla. Víc si už ale uvědomuji, jaké chyby nechci opakovat, chci věřit intuici, svému šestému smyslu, protože věřím, že ho máme všichni, jen ho někteří zapomněli používat. Nechci ale filozofovat, protože každý máme jiné problémy, a na každého nemusí platit, to co platí na mě.

Nazpívala jste singl „Láska neraní“. Opravdu vám ránu neuštědřila žádná láska?

Ta písnička je o tom, že láska je „jen“ láska, která sama o sobě ranit nemůže. Nedávno jsem to probírala s kamarádem, který říkal, že to ale tak úplně pravda není. Já ale mám za to, že ta konkrétní emoce lásky rozdává jen radost a milování. Pokud je tam něco jiného, už se to dá pojmenovat jinak, třeba zlost, nebo nenávist. Ta písnička je o tom, že láska není ta, co zraňuje, ale že jsme to my lidi.

GALERIE: Styl podědily po mámě. Podívejte se na slavné maminky a jejich dcery
Herečka Gabriela Marcinková exkluzivně: Jako matka se pořád učím pracovat se svými emocemi
Pět věcí, které moderní rodiče dělají správně! Navzdory připomínkám prarodičů!
Témata: Děti, Láska a vztahy, Předškolák, Rodina, Slavné maminky, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Instagram, Inspirativní ženy, příroda, Rani, Modelky, kartářka, Být sama sebou, Jitka Boho, Láska je, Krátký vlas, Znamení zvěrokruhu, Jáva, Holčička, You Tube, Rosálka, Hulka, Bývalá miss, Noční můra