Maminka.czJména

Jaká jména dětí frčí ve světě a u nás? V Berlíně třeba Mohamed

Jak se bude jmenovat? Možná máte jasno ještě před tím, než otěhotníte, ale třeba toto rozhodnutí necháváte až na poslední chvíli. Jaká jména jsou momentálně v kurzu ve světě a která si naopak oblíbili Češi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přestože se u nás dlouhodobě na předních příčkách drží Eliška, Anna, Jakub a Jan, na další pozice se čím dál více dostávají jména, která ještě před pár lety nebyla mezi TOP 20 českých jmen. Příkladem jsou Adam a Sofie, kteří v roce 2018 obsadili vůbec poprvé třetí pozici.

V Německu vede Mohamed

V loňském roce bylo nejoblíbenějším chlapeckým jménem v Berlíně Mohamed. Tyto údaje zveřejnila Společnost pro německý jazyk. Nutno říct, že do statistiky byly započítány i obměny tohoto jména, jako například Muhammed nebo Mehmet. V rámci celého Neměcka je Mohamed na 24. příčce oblíbenosti, za posledních deset let si tak slušně poskočil. V roce 2009 totiž bylo toto jméno na 97. místě.

Harry a Meghan prozradili jméno syna. Tohle nikdo nečekal

Andrea Ewels, ředitelka Společnosti pro německý jazyk, se netají tím, že obliba jména souvisí s vlnou migrace. Počítá také, že do tří let bude jméno Mohamed v Německu na žebříčku deseti nejoblíbenějších jmen.

Mohamed není oblíbený jen v Německu, v roce 2017 bylo toto jméno v oblíbenosti na 3. místě v Rakousku a popularitu si drží také na předměstí Paříže, ale také v Anglii.

V Británii zatím mezi chlapci vedou Noah a Liam a dívčím jménům vévodí Olivia a Emma.

GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!

Jaká jména jsou populární ve světě?

Jaká jména budou v daném roce nejpopulárnější ve světě? Takový seznam zveřejňuje každoročně britský web Popsugar, který sestavil žebříček i pro rok 2019. Seznam vychází ze statistik z předešlých let. A objevují se mezi nimi i jména, která najdete i u nás. Inspirujete se?

Chlapecká jména

Roman, Oliver, Soren, Louis, Leonardo, Kinsley, Josiah, Greyson, Easton, Charlie, Carson, Bodhi, Axel, Aryan, Archer

Dívčí jména

Ava, Willow, Violet, Ruby, Rose, Riley, Nova, Iris, Esme, Eloise, Eliana, Elena, Charlotte, Camila, Adeline

Lucifer nebo Belzebub, i taková jména chtěli dát loni rodiče svým dětem

Češi se drží tradičních jmen

V roce 2018 byla nejoblíbenější chlapecká jména: Jakub, Jan, Adam, Matyáš, Tomáš, Vojtěch, Matěj, Filip, Ondřej, Dominik, Daniel, Martin, David, Lukáš, Marek, Václav, Antonín, Jiří, Kryštof, Tobiáš

Nejoblíbenější dívčí jména v roce 2018: Eliška, Anna, Sofie, Ema, Tereza, Karolína, Adéla, Viktorie, Natálie, Kristýna, Emma, Julie, Amálie, Nela, Anežka, Marie, Klára, Laura, Barbora, Kateřina

Ovšem ani Češi se nebojí experimentovat. Jak uvedl Tomáš Chrámecký z oddělení Vnější komunikace Českého statistického úřadu: "V lednu jsme zaznamenali i několik zajímavých a neobvyklých jmen. U chlapců například Albín, Gaston, Mikeš, Kaito nebo Ragnar. Z dívčích jmen bych uvedl Andělínu, Caitlín, Lujzu, Sibylu nebo Lily Hope,“ řekl.

Tomu, jaká další jména loni bodovala, jsme se věnovali ZDE.

Chudáci děti: Nejhorší dětská jména světových celebrit
Témata: Jména, Eloise, Oliver, Lucifer, Elián, Willow, dívčí jména, chlapecká jména, Riley, Caitlin, Jan, Rakousko, Camila, Chlapecké jméno, Přední příčka, Carson, Výběr jména, Náš, Kaito, Web, Anna, Jak, Caitlín, Chrám, Elian