Maminka.czJména

Jméno pro miminko: Nenechte si do toho mluvit! Která jsou nejoblíbenější?

Andrea Machajdíková 9.  1.  2024
Pro většinu nastávajících rodičů je výběr jména pro miminko jedním z nejzásadnějších rozhodnutí. A ještě se najdou tací, kteří mají potřebu jim do toho „kecat“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když rodiče konečně vyberou jméno pro svého potomka, jsem si celkem stoprocentně jistá, že se jim líbí. Jinak by ho asi nevybrali, že? A když se někomu něco líbí, není úplně vhodné přesvědčovat dotyčného o opaku. Zdá se to být tak jasné, ale přesto se mnoho maminek a tatínků nevyhne otravným hláškám typu: „No, chudák dítě, to se mu budou ve škole smát.“ Jasně, všichni jsme asi měli ve třídě Vaška šaška, Alici palici nebo Kačku blátotlačku, ale určitě ani jeden z nich nemá z takové přezdívky extra trauma v dospělosti. Mně se třeba nikdo za křestní jméno nesmál, ale zase jsem to docela dlouho schytávala za rovnátka. Vysloužila jsem si kvůli nim přezdívku „Železný úsměv“, která se na druhém stupni změnila na „Prkno“. Tu jsem zase získala od spolužáků kvůli malým prsům.

VIDEO: Prima moderátorka Andy Antony prozradila, jak vybírali jméno

Top 10 nejčastějších jmen v ČR za rok 2022 a 2023

Pro holku: Eliška, Anna, Adéla, Tereza, Sofie, Viktorie, Ema, Karolína, Natálie a Amálie

Pro kluka: Jakub, Jan, Tomáš, Matyáš, Adam, Filip, Vojtěch, Martin, Matěj a Ondřej

Jako pro psa

Negativní zkušenost s reakcí na jméno pro miminko mám. S manželem jsme se domluvili, že budeme vybírat pouze z krátkých, třípísmenných jmen, protože máme poměrně dlouhé příjmení. Když jsme se dozvěděli, že naše miminko je chlapeček, oba jsme se jednohlasně shodli, že to bude Max.

To jsme ale vůbec netušili, co bude následovat! V rodině jsme se dozvěděli, že je to jméno pro psa. Že se tak jmenoval jeden dávno zrušený stánek s potravinami. Že bude mít chudák svátek pár dnů před narozeninami. A samozřejmě nechybělo ani tolik populární, že se mu budou děti ve škole smát. Ošklivé reakce na námi vybrané jméno jsem několikrát obrečela. Hlavně že se pořád dokola opakuje, jak má být nastávající maminka v psychické pohodě! Evidentně se tahle celkem zásadní informace stále ještě k mnoha lidem nedostala.

Neobvyklá jména v roce 2022 a 2023

Pro holku: Alba, Amira, Astrida, Celestýna, Elvíra, Ervína, Evita, Gaia, Inés, Jitřenka, Kara, Leticia, Malena, Medea, Trudy nebo Vesna

Pro kluka: Ašot, Bruce, Frank, Fred, Gulliver, Hilton, Ivor, Jonatán, Lothar, Maverick, Metin, Mikeš, Olaf, Rohan, Theoden nebo Ulrich

Naše tajemství

Dokážu se celkem přesně vžít do všech maminek, které se s podobně nevhodnými reakcemi na výběr jména setkaly. S tím malým zázrakem, který nosíte pod srdcem, si totiž (asi naivně) myslíte, že se vaše nejbližší okolí bude radovat, těšit se spolu s vámi, usmívat se... Místo toho slyšíte nepochopitelné výroky, které mnohdy znějí, jako byste výběrem jména svému dítěti zkazila celý život.

Takže pokud máte kolem sebe potenciální rýpaly, dost pravděpodobně se jim nezavděčíte žádným jménem. Jedno bude moc tradiční, jiné zase spojené s někým, koho nemají rádi, další moc moderní, dlouhé, krátké… Zkrátka si nejspíš vždycky něco najdou.

Numerologie jména vašeho dítěte. Co vypovídají čísla o jeho povaze a jak správně vybrat jméno?

Moje kamarádka Lenka řekla asi v půlce těhotenství před partou kamarádů své favority na jména a strhlo se něco neskutečného. Hned několik lidí se jejímu výběru dokonce vysmívalo! Skončilo to tak, že jméno, které nakonec vybrali, neřekli nikomu. A stejně bych to dnes udělala i já. Pokud i vy tušíte, že by se ve vašem blízkém okolí našel někdo, kdo by si neodpustil nevhodné poznámky, nechte si jméno také pro sebe. Možná je to trochu smutné, nesdílet ho s blízkými lidmi, ale ušetří vám to nervy, slzy a noci, během kterých se vám bude honit hlavou, jestli jste opravdu nevybrali špatně. Když jsem projížděla diskuse na internetu, kde maminky psaly své negativní zkušenosti s reakcemi na jméno, našla jsem jeden srandovní tip: jejím rodičům se nelíbilo žádné jméno, které měli s manželem ve výběru, a tak se rozhodli jim tvrdit, že se syn bude jmenovat Šulislav. Ano, opravdu to existuje. Je to slovanské jméno ze starého kalendáře, který rodičům i ukázali. A pak už se jen bavili tím, jak na ně jdou mrákoty. Hlavně si ale pamatujte, že ve chvíli,
kdy se miminko narodí, ho budou všichni milovat a nějaké jméno pro ně bude (konečně) úplně vedlejší.

Kuriózní jména v ČR

Tenhle seznam ukažte vašim rýpalům:

  • Winnetou
  • Torstein
  • Ninel
  • Kosma
  • Ragnar
  • Šanel
  • Pamela
  • Biserka
  • Fatima
  • Klementa
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Miminko, Rodiče, Pes, Filip, Adam, Matyáš, jméno, Eliška, Jména, Výběr, Hilton, Netradiční jména, poměr, Reakce, Bruce, Ivor, Internet, Rohan, Mikeš, Trud, Kara, Tomáš, Česká republika