Maminka.czJóga

Jóga po porodu: Jak začít a na co si dát pozor, aby cvičení prospělo vašemu tělu a duši?

Vanda Stöckbauerová 8.  5.  2023
Poporodní období je náročné nejen fyzicky, ale také emocionálně. Přesto (nebo právě proto) je důležité, abyste měla dostatek pohybu. Ideální aktivitou je jóga, protože spojuje elementy posílení, protažení a závěrečné relaxace. Fyzioterapeutka a lektorka jógy Bc. Jana Smažíková z pražského Yogacentra nám prozradila, jak a kdy s ní po narození děťátka začít.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ženy, které byly na jógu zvyklé před otěhotněním a nepřestaly cvičit ani v těhotenství, se k ní mohou chtít vrátit velmi brzy. Na místě je ovšem opatrnost. „U každé ženy je proces hojení velmi individuální a nejlepší je v tomto ohledu naslouchat svému tělu a intuici a intenzitu každopádně přidávat postupně,” vysvětluje Jana Smažíková. Všeobecně je doporučováno začínat s jógou zhruba po šestinedělí, nicméně v praxi je tento čas velmi individuální. Někdo se na větší pohybovou aktivitu bude cítit již po čtyřech týdnech, někdo zase až po deseti. Frekvence cvičení je opět individuální, ale kvalitní cvičení jógy alespoň jednou týdně v kombinaci s jakoukoliv další pohybovou aktivitou je dostatečné.

Klepněte pro větší obrázek
Ásana vhodná pro období po porodu

VIDEO:  Jóga pro těhotné dokáže pomoci k příjemnějšímu porod

Uleví od bolesti zad i od stresu

Pokud nepatříte mezi zkušené jogínky, je lepší začít cvičit pod vedením zkušeného lektora než to zkoušet doma podle videí. Raději než klasické skupinové lekce vybírejte takové, které jsou zaměřené na ženy po porodu. Jednu takovou vede v Yogacentru i Jana Smažíková. Přicházejí k ní ženy, které si chtějí prostě jen odpočinout, ale i takové, které něco trápí. Nejčastěji jsou to bolesti zad. Ty v poporodním období vznikají často kvůli špatnému držení těla při kojení nebo nošení miminka. „Je hezké vidět, jak některé ženy již z první lekce odcházejí domů v dobré náladě, cítí se lehčí a nabité energií,” přibližuje Jana účinky jógy. Na svých lekcích vybírá pro ženy vhodné pozice, které podporují správnou funkci břišních svalů a souhru celého těla s pánevním dnem.

A čeho se vyvarovat? „Je potřeba pohlídat provedení pozic, aby byly pro čerstvou maminku bezpečné," říká Jana Smažíková. Mnoho žen má po porodu problémy s diastázou. Ty jsou řešitelné, ale je potřeba tomu dát čas a cvičit cíleně zaměřené cviky. Obecně se nedoporučuje cvičit sklapovačky a další podobné cviky na břicho. „I v józe ale najdeme pozice, které nejsou při diastáze vhodné. Jsou to hlavně pozice typu prkno, loďka nebo intenzivní záklonové pozice. S těmi je dobré počkat na později,“ uzavírá lektorka.

Klepněte pro větší obrázek
Lektorka a fyzioterapeutka Bc. Jana Smažíková
Jóga jako ideální aktivita s dětmi? Rozhodně ano! Tato máma s dcerou jsou toho důkazem
Témata: Porod, Fyzioterapie, Tělo, Cvičení, Pohyb, Jóga, Bolest zad, Jana, Relaxace, Dostatek pohybu, Lektorka, Fyzioterapeutka