Maminka.czJóga

Děti tloustnou a nic je nebaví? Zacvičte si společně s nimi jógu a uvidíte ten rozdíl!

Veronika Zenklová 24.  3.  2021
Dlouhé dny v izolaci mají vliv nejen na psychiku, ale také na fyzickou kondici vašich dětí. Pokud je nedokážete motivovat, aby se hýbaly samy, zkuste to spolu s nimi! Taková lekce domácí akro-jógy může být pořádná vzpruha pro všechny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Můj jedenáctiletý syn je vášnivý cyklista. Na trénincích a závodech jsme před pandemií trávili prakticky veškerý čas. Jednostranný pohyb se ale brzy projevil na jeho držení těla," říká maminka malého Petra.

To vše se po roce v izolaci ještě zhoršilo.

"I v případě, že si odmyslím jeho pubertální klácení se při chůzi, které umocňují ruce v kapsách, chodí s rameny předsunutými a sklapnutými jako dalekohled."

"Zhruba před rokem jsem s ním začala cvičit jógu. Žádné složité sestavy, jen pár základních pozic několikrát týdně. Bylo to z jeho strany doprovázeno tunami úplně zbytečných poznámek na adresu trapné matky, protáčením očí, funěním a hekáním," doplňuje.

Ačkoliv zpočátku to bylo čiré trápení a pouhý úklon do strany byl prezentován jako olympijský výkon, postupem času se to začalo lepšit. Ohebnost a držení těla se prokazatelně zlepšily.

Jóga pomůže soustředění i učení

Dospělí se obvykle józe věnují proto, aby zklidnili svou mysl, dosáhli emoční rovnováhy, zpevnili střed těla a důkladně se protáhli. Možná proto máte dojem, že děti jógu nijak zvlášť nepotřebují; vždyť všechny děti jsou většinu času šťastné, pobíhají venku a ohebné jsou ažaž.

Jenže výzkumy, které se na spojení dětí a jógy zaměřily, například zjistily, že jóga má u dětí blahodárný vliv na snižování stresu. A i když vaše dítě vyrůstá v idylickém prostředí a poskytujete mu to nejlepší zázemí, přesto musí čelit množství požadavků, stimulů, soutěživému prostředí, které se v současné situaci ještě umocňují.

Jóga tak představuje vynikající způsob, jak uvolnit napětí a redukovat stres. Podle souhrnného výzkumu publikovaného v roce 2014 v odborném magazínu Frontiers in Psychiatry má jóga u dětí pozitivní vliv na emoční rovnováhu, zlepšuje sebeovládání, schopnost koncentrace, sociální interakce i školní prospěch. V některých zemích je dokonce jóga součástí školních osnov. Podle odborníků totiž pomáhá dětem, které mají problémy s chováním, ale i dětem se speciálními potřebami.

Pozor! 7 věcí, kterými rodiče škodí pohybovému vývoji nejmenších dětí

Při józe se zklidňuje srdeční tep, aktivuje se parasympatický nervový systém jehož činnost je typická pro situace, kdy je organismus v klidu a odpočívá, který má pozitivní vliv na soustředění a schopnost učení. Výzkum provedený v roce 2016 na Harvardu zjistil, že jóga napomáhá v učení i dětem trpícím ADHD a tlumí hyperaktivitu.

Jóga jako součást každodenního života

Úplně malé děti můžete nejprve nechat se dívat, jak cvičíte vy, a používat svoje tělo jako „zábavnou pomůcku“. Zatímco budete například ve „střeše“, dítě vás může využít jako prolézačku. Při přednožení vleže zase můžete hrát na letadlo a podobně. Nenásilně tak včleníte jógu do života dítěte.

Základem je udělat z jógy součást každodenního programu. Jakmile ji děti začnou tímto způsobem vnímat, bude jim připadat přirozené každý den se pár minut protáhnout. Nechte zkrátka jógu prolnout s vaším rodinným rytmem a využijte ji jako možnost strávit čas spolu, soustředit se jen sami na sebe. S tím je spojená i flexibilita a kreativita. Nečekejte, až budou k praktikování tohoto cvičení ideální podmínky, ale klidně si to dejte společně třeba venku na louce, když jdete na výlet, nebo kdekoli vás napadne.

Cvičení doma v karanténě: Jóga, Pět Tibeťanů, anebo třeba kardio výzva?


Malým dětem pochopitelně nemůžete jógu prezentovat podobně jako dospělým nebo dospívajícím. V jejich případě využijte názvy, které jednotlivé ásany mají a které je dětem lépe přiblíží. Pomoci si můžete i obrázky loďky, kobry, svíčky a podobně, aby si děti dokázaly lépe představit tvar, který by mělo jejich tělo v té které pozici napodobit.

Stejně tak si ale můžete vymyslet vlastní pojmenování ásan a použít přitom názvy zvířat či pohádkových postav. Fantazii se meze nekladou ani v případě jógy.

Věku a pokročilosti dětí přizpůsobte i délku cvičení. Malé děti nebo ty, které s jógou teprve začínají, přirozeně nemá cenu „lámat“, aby cvičily desítky minut. Zpočátku úplně stačí, když se jí budete společně věnovat pět či deset minut. Délka řízené jógy by se měla odvíjet od toho, jak dlouho je dítě schopné se koncentrovat a udržet pozornost. Uvědomte si, že děti nejsou malí dospělí a jejich emoce, výkon i soustředění mnohem více kolísají v závislosti na aktuálních podmínkách (hlad, únava, škola…).

Respektujte to a přizpůsobte tomu i jógový režim. A nezapomínejte na to, že jóga by pro všechny zúčastněné měla být především zábavou. Nejste schopni dát ve střeše paty na zem? Spíš než bojovníka připomíná vaše ásana chromého osla? Zřítili jste se z pozice vrány na podložku? Výborně! To všechno jsou okamžiky, ke kterým se budete rádi vracet. Možná za sebou nemáte dokonalou lekci jógy, ale právě jste udělali to nejlepší pro svou psychiku i rodinné vztahy.

Jóga pomáhá k otěhotnění i udržení kondice před porodem! Který druh zvolit?


MALÍ JOGÍNI

Jak se liší dětská jóga od dospělácké?

Odpovídá LENKA GAJDOŠTÍKOVÁ – lektorka jógy. Její specializací jsou kurzy BabYogy pro maminky s miminky, Jógahrátek a dětské jógy, babyoga.cz

Od kolika let mohou děti cvičit jógu? Existují tam nějaká věková, případně i zdravotní omezení?

Na jógu jako takovou pohlížím především jako na holisticky vědomý přístup k životu, který nám napomáhá poznávat se a zůstávat sám v sobě. Proto je třeba rozlišovat fyzickou a duševní praxi. Děti můžeme tedy vést k józe již od narození naším vědomým přístupem nejen k sobě a okolí, ale především k nim. Fyzickou praxi pak může společně maminka s miminkem začít hned po šestinedělí právě pomocí BabYoga systému pod vedením zkušené lektorky, pokud je jejich zdravotní stav v pořádku.

A takto mohou děti ve společnosti rodiče jógu praktikovat při postupném osamostatňování, až budou připraveny na samostatnou dětskou jógu bez doprovodu rodičů – většinou kolem čtvrtého až pátého roku. Zdravotní omezení jsou velmi individuální a po konzultaci s lektorkou dětské jógy. U některých typů omezení je třeba vhodnější individuální přístup šitý na míru potřeb dítěte.

V čem se liší dětská jóga od té pro dospělé?

Dětská jóga by měla být vedena hravou formou a představována s ohledem na věk a dovednosti dětí. Jinak bude tedy vypadat jóga pro děti ve věku dva a půl roku, jinak pro čtyřleté a úplně jinak pro osmileté děti. Nemůžeme očekávat, že děti budou sedět po celou dobu lekce nebo provádět jednu ásanu za druhou. Naopak, jednotlivé ásany jsou připodobňovány k pro ně blízkým a uchopitelným zvířátkům nebo pohádkovým postavám a jsou prokládány jógovými hrami.

V pozicích děti příliš neupravujeme, opět podle věku dítka a jeho nátury, a nenecháváme je v nich příliš dlouho.

Mohou cvičit s dětmi jógu i rodiče coby laici, nebo je lepší, aby děti cvičily pouze pod vedením zkušeného instruktora?

Z osobní zkušenosti vím, že děti většinou lépe reagují a častěji se zapojují pod vedením zkušeného lektora, ale pokud kolem vás není vedená jóga vhodná pro věk vašeho dítěte, pak to zajisté zvládnou i rodiče laici.

Důležitá je však forma podání a materiály, ze kterých vycházet. Krásně zpracované hry, knihy a pomůcky na jógu má například Lali jóga od Hanky Luhanové nebo i v knihkupectví najdete krásné tematické knihy vhodné pro různý věk dětí.

Jaký je, z vaší zkušenosti, zájem o dětskou jógu? A mění se nějak v průběhu času?

Zájem o dětskou jógu vidím vzrůstající, ale velice závisí na stylu vedení lektora, lokaci a času, kdy jsou kurzy nabízeny. Otázkou ovšem je, co se zájmem udělá stávající situace a restrikce ohledně covidové pandemie. Můžeme se jen modlit, abychom to jako lektoři volnočasových aktivit ekonomicky přežili a rodiče i děti nám zůstali v těchto těžkých časech věrní.

Velká GALERIE! Takhle vypadal finálový den soutěže Maminka roku 2020
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Témata: Psychika, Rodiče, Pohyb, Cvičení, Jóga, izolace, Soustředění, NIC, Oslo, Speciální potřeba, Tuna, Luh, Souhrn, Provedení, Průběh času, BabYoga, Učení, Chrome, Lekce, Děti, Lektorka, Fyzická kondice, Tělo, Věk, Pandemie