Maminka.czKojenec

Jsem ošklivka - život se se mnou nemazlí!

Iveta Vařečková 30.  4.  2012
Jsem ošklivka - život se se mnou nemazlí!
V dětství nás pohádky utvrzovaly v tom, že hezký obličej není tak důležitý, hlavní je mít dobré srdce. Už jsme však dávno dospělé, proto iluze stranou. Jaká je realita? Krása se vyplatí! Nejenže díky ní okouzlíte nejednoho muže, ale zvýší se vám i částka na výplatní pásce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Můžeme si stěžovat na nespravedlnost a lidskou povrchnost, ale nic z toho nevyvrátí fakt, že lidé reagují na krásu pozitivně. Potvrzují to i celosvětové průzkumy. Britští ekonomové James Andreoni a Radgan Petrieová zjistili, že atraktivní muži a ženy vydělávají až o 15 procent více než nejhůře vypadající osoba v kanceláři. To částečně vysvětluje i tvrzení poradce a psychoterapeuta Luciana Kantora: „Pokud je člověk od přírody přirozeně přitažlivý, je společností přijímán lépe. Podvědomě totiž vysílá okolí signály o svém dobrém tělesném stavu, a to v nás vyvolává pocit, že musí být zároveň i chytrý.“

Vzpomeňte si na svá školní léta. Krásné holčičky to měly na počátku jednodušší, než ty ošklivé. „Co učitelku upoutá víc? Samozřejmě to, co je jí příjemnější na pohled. Proto se více zaměří na hezkou dívku a má najednou pocit, že je daleko šikovnější než její méně krásná kamarádka,“ vysvětluje Kantor. Pokud půjdeme dál do historie, zjistíme, že krása byla vždy spojována se ctností, a ošklivost naopak s neřestí. Máte právě teď chuť odhodit časopis, protože vám povídání o výhodách atraktivních žen a dívek jen zbytečně zkazilo náladu? Zadržte ještě. I v tomto případě platí, že všeho moc škodí.

ZAVŘETE OČI, PŘICHÁZÍM

Krása člověka přitahuje, protože jde o určitou harmonii, která je nám příjemná. Ale pozor! Nesmí přerůst v něco, co nás začne ohrožovat. Když je krásy příliš a stojí o samotě bez špetky příjemného chování nebo je zneužívána, začne mít její „majitelka“ problémy s okolím. Lidé pak jen čekají na její chybu, aby ji za ni mohli s trochou škodolibosti potrestat. Pokud však někdo působí krásně a je zároveň i sympatický, jeho zaváhání mu lidé spíš odpustí. „Pro příklad se opět vrátím na základní školu. Zatímco na prvním stupni stačilo, aby byla holčička hezká, o pár let později se dívky rozdělí na dvě skupiny. Jedny z nich jsou navíc i milé, čehož si spolužáci i učitelé cení. Druhá skupina má pocit, že krása stačí, a začnou mít potíže,“ vysvětluje psychoterapeut Lucian Kantor.

Být příliš přitažlivá pro okolí, se nemusí vyplatit ani během pracovního pohovoru. Jakmile se má ředitel rozhodnout mezi asistentkou průměrně hezkou a velmi atraktivní, nejspíš se při stejných znalostech a dovednostech rozhodne pro tu první. „Pramení to z jeho strachu, aby nebyl nařčen, že preferuje krásu,“ dodává Kantor. Hodně záleží i na tom, o jaké pracovní místo jde. Pokud se například hledají zástupci, kteří budou reprezentovat firmu u zákazníků nebo společníků, je hezký vzhled velmi ceněn.

BRITKY KRÁSU NEŘEŠÍ

Profesní růst a výše platu se ale neposuzuje podle krásy ve všech zemích stejně. Britští ekonomové zjistili, že zatímco v Číně je diskriminace velmi výrazná (ošklivé ženy mají zhruba o 31 % nižší plat oproti průměru, a krásné jen o 10 % nižší proti průměru), ve Velké Británii se krásou dají ovlivnit nejméně. „Může to být způsobeno tím, že v Anglii si cení zcela jiných hodnost, než je přitažlivý vzhled,“ vysvětluje Kantor.

Jak ale vlastně vypadá atraktivní žena? Vždyť se stačí jen podívat na vítězky soutěže krásy v různých zemích a jsme v koncích. Jedni preferují blondýny, druzí brunety. I hledisko váhy se kraj od kraje liší. „Bude to možná překvapující, ale počet „povolených“ kil se převážně odvíjí od ekonomické síly kultury. Tam, kde je ekonomika silná, preferují muži vyzáblé a štíhlé ženy. V oblastech, kde nejsou příliš velké zdroje, jsou upřednostňovány ženy při těle – plyne to z podvědomé reakce, že pokud zemi zasáhne hlad, ony mají větší šanci přežít,“ říká poradce Lucian Kantor. Jednoho aspektu si ale cení všechny společnosti stejně, a to je zdraví. Každá kultura proto dává velký důraz na zdravou pokožku a vlasy, které jsou jakýmsi odrazem našeho zdravotního stavu.

DEJTE SAMA SOBĚ ŠANCI

Že právě k vám nebyla příroda tak shovívavá jako třeba k vaší kamarádce? Ale to ještě nemusí znamenat, že má házet flintu do žita. „Pokud nezanevřete na svoje tělo, můžete v sobě vytvořit harmonii jiným způsobem. Možná se vám už také stalo, že jste potkala člověka, který vás na první pohled ničím nezaujal. Stačilo ale pár setkání a vy jste jím byla doslova okouzlena,“ upozorňuje Lucian Kantor. Krása není jen o dokonalé symetrii obličeje, smyslně tvarovaných rtech a pronikavých očích. Je také odrazem duše. Nevěříte? A co třeba takový Sean Connery nebo Barbra Streisand? Čím jsou starší, tím jsou krásnější. A na výši platu si také zrovna stěžovat nemůžou...


A co vy? MMyslíte si, že to méně pohledné ženy mají v životě těžší? Podělte se o svůj názor na webu Nerozhodni.cz.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, diskriminace, Profesní růst, Ekonomika, Živo, Škodolibost, Pracovní pohovor, Život, Soutěž krásy, Lucián