Maminka.czJen pro maminku

Jsou šperky při alergii na kov tabu?

Reklama 22.  5.  2019
Kůže je největším orgánem lidského těla. Stejně, jako bedlivě sledujeme množství cukrů nebo tuků v krvi, abychom předešli onemocnění oběhové soustavy, je také potřeba sledovat sebemenší změny na povrchu těla. Zarudnutí a svědění pokožky může mít sice různé příčiny, ale dost možná to může být také alergie na kov. Je vám tedy v tomto případě nošení šperků navždy zapovězeno?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když nošení šperků bolí

Možná už se vám někdy stalo, že vás ruka, na které nosíte hodinky nebo třeba stříbrné prstýnky začala svědit, a když jste je sundali, měli jste kůži pod nimi zarudlou? Přesně tak se projevuje alergická reakce na kov. Jedná se o nejčastější tzv. kontaktní dermatitidu, která se vyskytuje při styku s alergenem, kterým je v tomto případě nikl, chrom, kobalt, měď nebo mosaz. Projevuje se právě zarudnutím pokožky, svěděním, vyrážkou či výskytem vodnatých puchýřků nebo šupinek. U silnějších alergiků mohou tyto alergeny dokonce vyvolat problémy s dýcháním.

To, že se jedná o alergii, a ne nějaké dočasné podráždění pokožky poznáte tak, že když se opakovaně kůže potká s kovem, reaguje naprosto stejně. Větší predispozice pro vznik takové alergie mají lidé, kteří trpí například atopickým ekzémem, astmatem nebo mají z jiných důvodů sníženou obranyschopnost.

Klepněte pro větší obrázek

Není všechno zlato, co se třpytí

Mezi největší škodiče patří bižuterie. Je to totiž obecný kov, většinou s příměsí některého z iritantů. Říkáte si, že jste z obliga, protože všechny vaše šperky, snubní prsteny nevyjímaje, jsou ze zlata nebo stříbra? Bohužel, i tak byste měli zbystřit. Levnější zlaté nebo stříbrné šperky totiž obsahují příměsi jiných kovů nebo slitin, které posléze mohou způsobovat podráždění. Problematické mohou být také klenoty z růžového zlata. Pro docílení jejich načervenalé barvy se totiž používá měď, tedy další potenciální alergen.

Život bez šperků?

I s alergií na kovy se však můžete zkrášlit blyštivými klenoty. Je však potřeba jednotlivé kousky pečlivě vybírat. Při výběru zlatých šperků v klenotnictví poptávejte ty produkty, které mají 14 karátů a více, navíc bez příměsi niklu nebo kovu, který vaše kůže netoleruje. Fandíte-li spíše bílým kovům, řešením pro vás bude nechat si své stříbro či bílé zlato porhodiovat. A pokud chcete 100% jistotu, že si své drahocenné kousky budete užívat bez alergických reakcí, volte šperky z platiny. Ta je nejen pověstná svou odolností, ale je také hypoalergenní.

Klepněte pro větší obrázek

Kovy a dětská ouška

Velmi opatrní pak buďte při výběru prvních náušniček. Máte-li podezření, že by vaše dítě mohlo být na kovy alergické, případně nechcete-li pokoušet osud, pátrejte v kategoriích dražších šperků. Zpravidla totiž platí, že čím dražší šperk, tím čistější kov. Je jasné, že kupovat malému děvčátku platinové náušnice se nemusí vyplatit, zejména když při veselém dovádění o ně může snadno přijít. V tom případě jsou nejlepší volbou právě zlaté nebo stříbrné náušnice s vrstvičkou rhodia. Další, velmi oblíbenou a levnou variantou jsou šperky z chirurgické oceli. Ty jsou však vhodné pouze pro dítka, která prokazatelně žádnou alergií netrpí, neboť ocel může obsahovat stopy niklu a železa.

Pokud vás tedy doposud hodina šperku na ruce stála dva dny léčby následků, nezoufejte. Naštěstí již existují možnosti, díky kterým si oslnivou krásu diamantů budete moci užívat i bez svědění a červených fleků!

Témata: Jen pro maminku