Maminka.czKojenec

Jsou ukolébavky přežitek, nebo skvělý způsob jak dítě uspat?

Adéla Vedralová 16.  8.  2012
Jsou ukolébavky přežitek, nebo skvělý způsob jak dítě uspat?
Když se řekne ukolébavka, okamžitě si vybavíme obrázek ze začátku minulého století, jak maminka zpívá svým dětem před spaním. Tenkrát to byl jeden z mála možných způsobů, jak dítě zklidnit a uvést do spánku. Dnes v moderní době na ně skoro zapomínáme…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sice nepatřím k těm, kdo si vzpomínají na idylku se zpívající maminkou nad postelí (moje máma zpívat neumí, stejně jako já), ale spatřuji v tom jistou romantiku. U malých miminek je uspávání o něco těžší, ale je dokázáno, že dobře reagují na matčin hlas, a když se navíc opakuje v pravidelném rytmu (což zpěv rozhodně je), je velká šance, že se malý křikloun ztiší a usne.

Pokud si pak mimi na tento rituál zvykne od narození, stane se zpívání pomalé a klidné písničky přirozenou součástí uspávacího rituálu. Potom i v pozdějším věku můžete díky ukolébavce docílit svého.

Když se ale rozhodnete, že začnete své dítě uspávat zpěvem například až ve 2 letech, můžete logicky narazit. „Můj syn nikdy neměl problémy usnout sám. Asi ve 2,5 letech se to ale změnilo. Nechtěl ani pohádku, ani číst. Zkoušela jsem ukolébavky a to ho dráždilo snad ze všeho nejvíc. V tomhle směru mi ukolébávání nepomohlo,“ vypráví pětadvacetiletá maminka Lucka.

Ale ani tohle nemusí být železné pravidlo. U dětí, které k hudbě celkově inklinují a mají předpoklady pro hudební sluch, může být jakákoliv melodie zpívaná či pouze vybroukávaná příjemná. „U nás doma pořád hraje nějaká hudba, máme také piáno, flétničku a xylofon, bonga… Takže děti žijí v neustálém kontaktu s písničkami a zvuky. Nikdy jsem je neuspávala pomocí ukolébavek, ale když bylo mladšímu synovi 3 roky, zkusila jsem na něj pár starých písniček na dobrou noc. Moc se mu to líbilo a vždy před spaním mě prosil, abych zazpívala ještě tu písničku o ovečce… Sice během zpěvu neusnul, ale bral to jako signál, že se teď půjde spát,“ oponuje Lucii její kamarádka Lenka. Zkusit se to prostě musí!

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Přežitek, Hudební sluch, Úkol, Maminka Lucka, Jak, Způsob, Malý křikloun, Skvělý způsob