Maminka.czMateřství

Jste dobrá máma, i když nekojíte, nechce se vám na hřiště a dítěti dáte hranolky

wall 31.  1.  2021
Děkujeme výtvarnici Jamině Bone za její snímky. Nejspíše uklidní spoustu z nás matek, které se často snažíme být dokonalé, abychom pak vyčerpané zjistily, že to prostě nejde. Podívejte se do galerie, možná uklidní i vás.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když Jamina Bone porodila druhé dítě, upadla do silných poporodních depresí, které dost rozmetaly její mateřské snahy. Do té doby se totiž snažila být perfektní, teď to nešlo. 

 „Dříve jsem neustále plánovala nějaké aktivity, omezovala dítěti čas u obrazovky a každý moment jsem vnímala jako možnost k učení. Před tím, než jsem se stala matkou, pracovala jsem jako speciální pedagog a měla jsem pocit, že v tomto ohledu zvládnu všechno,“ svěřila se Jamina webu BoredPanda, který přinesl její obrázky.

Proč se ve školách pořád učí ptákoviny? ptá se šéfredaktorka Maminky

Poporodní deprese přirovnala k marné snaze brodit se pískem a blátem, zatímco její okolí od ní nadále čekalo, že bude perfektní. Ona přitom bojovala s představou, že od všeho uteče. „Měla jsem hlavu plnou negativních myšlenek, představovala jsem si děsivé věci − že dítěti ublížím, nebo dokonce jeho smrt,“ přiznává. 

Všechno zhoršovala izolace typická pro první měsíce mateřství a také nedostatek spánku. Nepřidalo jí ani to, že její tchyně v době, kdy čekala druhé dítě, náhle zemřela. Přesto jí nenapadlo, že má deprese, měla pocit, že selhává, že nic nezvládá. 

Nesměla jsem se citově vázat, po porodu přišla deprese, říká náhradní matka

Nakonec se její stav zlepšil. Tahle dvojnásobná máma dneska povzbuzuje ostatní nedokonalé matky, aby se přestaly zabývat společenskými normami a očekáváními. 

Prostřednictvím svých obrázků Jamina lidem připomíná, že žena nemusí zvládat všechno − bez ohledu na to, zda třeba zrovna trpí depresemi, nebo ne, že o sobě může pochybovat, že ji nemusí bavit chodit na dětská hřiště. A že i navzdory tomu všemu může být dobrou mámou. 

Takže vzkaz zní jasně: Zapomeňte na představu nekonečného mateřského štěstí a buďte sama sebou. 

TIP NA VIDEO: Jak si poradit s poporodními depresemi?

Perličky ze žákovských knížek: Tyhle poznámky vás zaručeně pobaví, máte nějakou podobnou?
TO NEJÍM! 40 originálních výmluv dětí, které odmítly naservírované jídlo
Témata: Mateřství, Šestinedělí, Mateřská, Deprese, izolace, Výtvarnice, Mama, Matka, Dobrá máma, Dobrá, Hranolky, Poporodní deprese, Máma, Děti