Maminka.czDomácnost

Jste doma za služku? Možná se vám doma zabydlel syndrom neviditelné ženy. Jak tuto dámu vystěhovat?

Jana Divišová 28.  12.  2023
Bydlí s vámi doma „pan Samoseto“ a dělá z vás paní Columbovou? Pak je nejvyšší čas vysvětlit rodině, že za vší tou prací, která se „nějak stane“, stojíte vy. A že stačilo!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mají ostatní členové rodiny za to, že u vás doma fungují paranormální jevy? Jako že oběd o třech chodech je hotový za deset minut nebo parádně vyžehlené košile se vyskytnou ve skříni přes noc tak nějak samy od sebe? A vánoční cukroví se zjevilo v dózách taky samo? Doporučujeme tyhle nadpřirozené síly z vaší domácnosti šupem vystěhovat (už včera bylo pozdě!) a o povinnosti se rozdělit. Ano, i v případě, že jeden z rodičů chodí do zaměstnání a druhý je doma. (Takže vlastně co, že ano, měl by přece všechno kolem domácnosti stihnout v luxusní „pracovní době“, kterou si může naplánovat… Houby!)

VIDEO:  Jak dítě zapojit do domácích prací?

Máte problém, Houstone

Pojďme si ovšem napřed říct, jak se vám něco takového mohlo stát. Jak jste se dostala do situace, kdy vykonáváte spoustu práce - od stovek drobnějších úkonů až po velké akce typu okna umytá ve dvougeneračním domě - nikdo to neocení a vaše pocity marnosti narůstají?

„Příčin může být vícero a je potřeba si je pojmenovat, jinak samozřejmě nemůžete situaci vyřešit,“ upozorňuje psycholožka Martina Masopustová. Takže, jak to bylo?

  • Hrála jste si na dokonale výkonnou stepfordskou paničku s vymydlenou domácností tak dlouho, až ji partner (a po něm i děti) považuje za normu? Chyba. Ale dá se napravit poměrně snadno, jak si ujasníme dál.
  • Nebo jste neodhadla další vývoj a to, co bylo možné dřív, když jste byli sami dva, už prostě možné není, protože jednoduše nestíháte, ačkoli se o domácnost vlastně staráte ráda? Také chyba, i když nijak fatální a velmi pravděpodobně půjde vyřídit správným rozdělením kompetencí.
  • Anebo jste vychována ke „službě“ rodině do padnutí (maminka i babičky pravidelně usínaly u štědrovečerní večeře vyčerpáním po maratonu příprav). Ajaj… „Jít proti vlastní výchově nebude jednoduché, potřebujete si zažít jiné vzorce chování, aniž byste trpěla výčitkami, že děláte něco špatně. Právě postoj vaší maminky vám pak může situaci usnadnit nebo hodně zkomplikovat. Buď vás pochválí, že na rozdíl od ní myslíte také na sebe, nebo vás bude kritizovat, a to je samozřejmě daleko horší varianta, se kterou se budete muset poprat,“ vysvětluje psycholožka.
  • Pak tu máme ještě speciální kategorii důvodů, které vás možná dostrkaly tam, kde jste. S těmi se budete potýkat nejdéle a k řešení jsou nejkomplikovanější, protože chyba není na vaší straně. Partner vám nenaslouchá, vaše zásluhy o to, jak to doma vypadá, nevnímá a ani vnímat nechce. Může to být vlastním přetížením například v práci, neschopností empatie nebo výchovou - rodinné vzorce jsou železná košile a jestli tchyně běžně vykouzlí bábovku klidně o půlnoci, jen aby ji rodina ráno našla na stole, tak máte problém, Houstone.

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

 

 

V pokračování článku také najdete

Jak překročit rodinný vzorec "musím všechno zvládnout sama"?

Jak v péči o domácnost věcně a jasně rozdělit kompetence mezi členy rodiny?

Co když partner odmítá přiložit ruku k dílu?

Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Rodina, Domácnost, pomoc, Pořádek, Bydlení, Úklid, partner, nepořádek, Coco, YouTube, Houston, Štěpánek, Iva Janžurová, Vyskytná, Služka, Kompetence, Domácí práce, Lída, Košile, Coco chanel, Mára, Syndrom, Maminka, Úklidové pomůcky na Heureka.cz