Maminka.czTěhotenství

Jste opravdu těhotná? Ospalost, migréna, náladovost apod. U každé ženy jsou příznaky jiné

Některé ženy prý poznají, že jsou těhotné, ještě předtím, než si udělají těhotenský test nebo jim graviditu potvrdí lékař. Jaké jsou nejčastější první signály a známky, že jste v jiném stavu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé ženy jsou natolik vnímavé ke svému tělu, že bezpečně poznají, když je něco jinak. Mnohé tak dokážou odhalit, že jsou v jiném stavu, ještě dříve, než si udělají těhotenský test. Mezi signály, které mohou napovědět a naznačovat, že se "něco děje", patří v případě časného těhotenství zejména nevysvětlitelná únava, závratě, ospalost, nadýmání, bolesti hlavy, pobolívání v podbřišku či velké změny nálad.

VIDEO: Jak zvýšit šanci na otěhotnění?

Když se dostanou spermie přes děložní hrdlo do dělohy a vejcovodu, setkají se s vajíčkem a jedna z nich do něj pronikne. Tak dochází k oplodnění, o němž ovšem v tuto chvíli žena ještě nemá ani ponětí. Že byla oplodněna, zjistí většinou zhruba o čtrnáct dní později podle těhotenských příznaků. Ty lékaři dělí do tří skupin: na nejisté, pravděpodobné a jisté.

Do první skupiny je možné zařadit celkové změny, které gravidita v organismu i psychice ženy vyvolá. Patří sem především prudké změny nálad, velká únava, mdloby a závratě a později i nevolnost. Zařadit sem můžeme také pocit velkého napětí v prsech a jejich zvětšování.

Kdy a jak se potvrdí těhotenství?

Některé ženy pociťují v prvním těhotenství tyto příznaky tak intenzivně, že v další graviditě vědí bezpečně, že jsou těhotné, ještě než jim vynechá menstruace. Právě nedostavení se pravidelného měsíčního krvácení je hlavním příznakem z druhé skupiny pravděpodobných symptomů, i když absence menses může mít samozřejmě i řadu jiných příčin.

  • Jistotu vám pak přinesou těhotenský test, ať už z moči nebo krve, či ultrazvukové vyšetření, které dnes dokáže těhotenství potvrdit velmi brzy po oplodnění.
  • Příznaků gravidity je řada a není vůbec nezbytné, aby se u vás projevily všechny.
  • Navíc existují i ženy, které by – nebýt lékařského potvrzení – o svém těhotenství nevěděly až do té doby, než se jim děťátko začne v bříšku citelně hýbat, protože prostě žádné známky jiného stavu nepociťují. I to je zcela normální.
Holka, nebo kluk? A dozvědět se to už po prvním ultrazvuku? Ramziho metoda to slibuje

Jasné příznaky aneb výjimky potvrzují pravidlo

Ze všech pravidel existují výjimky a v případě těhotenství to platí také. Přestože je za klasický příznak pokládáno především vynechání menstruace, existuje nemálo žen, které ještě jednou, dvakrát či vícekrát slabě odmenstruovaly, přestože byly těhotné. Příčinou může být to, že tělo si prostě zvyklo menstruovat, takže v období, kdy se měla dostavit menstruace, je ke slabému krvácení či špinění náchylné. Může se také stát, že právě v době očekávané menstruace takzvaně „odšpiníte“ hematom, který se v děloze v počátku gravidity poměrně často vyskytuje.

První screening v těhotenství. Co vás čeká a kdy a jak přesně vyšetření probíhá?

Mnoho žen popisuje nepřekonatelnou únavu, nutnost lehnout si aspoň na chvíli během dne a usínání při Večerníčku se staršími dětmi v prvních týdnech těhotenství. Je ale řada těch, kterým s pozitivním těhotenským testem energie naopak výrazně přibude, které mají sil na rozdávání a vrhají se do spousty rozličných aktivit. Obojí je v normě a není důvod, proč byste měla odpočívat, pokud se vám chce tančit či plavat. Podobné je to se známými „těhotenskými nevolnostmi“.

Pravda je, že mezi druhým a osmým týdnem gravidity mírná až těžká nevolnost se zvracením či bez postihne většinu těhotných. Přestože se pro tyto situace vžilo označení „ranní nevolnost“, mnoho budoucích maminek nemůže říct, že by jim bylo v poledne či večer výrazně lépe než ráno. Některé ženy ale těhotenskou nevolnost nikdy nezažijí.

Pravděpodobně záleží na řadě okolností včetně konstituce ženy a vzájemné interakce organismu s plodem, rozhodně ale není chybějící nevolnost důvodem k obavám.

Velmi časté a těhotnými i jejich partnery radostně přijímané je zvětšování prsů, mnoho žen má ale tuto oblast zvýšeně citlivou a často je ňadra bolí i bez doteku.

Většina budoucích maminek popisuje také časté nucení na močení, někdy i s mírnou inkontinencí. Embryo totiž vylučuje látky podporující produkci moči, navíc dochází k rychlému zvětšování dělohy, která pak tlačí na močový měchýř.

Hormonální změny, které v těle probíhají už od okamžiku početí, mohou zapříčinit také zmíněné výkyvy v náladách nebo změny v chuťových preferencích.

Tohle je 5 podivných věcí, které dělají těhotné ženy za zavřenými dveřmi! Poznáváte se v nich?

Bolesti v podbřišku i šílené chutě

Nejznámějším těhotenským jídlem jsou proslulé kyselé okurky, pokud si ale uděláte mezi kamarádkami a příbuznými anketu, pravděpodobně se dozvíte, že chutě těhotných jsou opravdu velmi rozmanité – od syrečků přes zmrzlinu až po bramboráky. Mnoho maminek popisuje také nepřekonatelný odpor k některým potravinám, zejména těm s výraznou chutí či vůní.

Některé těhotné bolí od začátku gravidity v podbřišku, což může být způsobeno zvětšováním dělohy a rozvolňováním vazů v pánevní oblasti. Neobvyklý není ani výtok z pochvy, jeho výskyt je ale vždy potřeba konzultovat s gynekologem, případně sekret vyšetřit, aby se pokud možno zabránilo infekci, jež by mohla nenarozené miminko uvnitř bříška ohrozit.

Těhotenský test: jedna, nebo dvě čárky?

Těhotenské testy, respektive soupravy na domácí testování těhotenství jsou v současné době považovány i odborníky za velmi spolehlivé. Jistotu sice poskytuje spíše krevní vyšetření, pro první orientaci je ale „čurání na papírek“ doma rozhodně příjemnější variantou. Princip všech těhotenských testů je stejný: v moči se zjišťuje hladina choriogonadotropinu, tedy těhotenského hormonu.

V lékárně si koupíte test, doma načuráte do suché a čisté nádobky, proužek do ní ponoříte k vyznačené rysce, necháte pár sekund ponořený a pak už jen čekáte na výsledek. Jedna čárka může znamenat úlevu i zklamání, dvě čárky nadšení i obavy – nebo všechno najednou.

Důležité je postupovat podle návodu přiloženého k testu, postup se u jednotlivých sad může trochu lišit. V každém případě, pokud chcete zvýšit spolehlivost testování, netestujte se dříve než v den vynechané menstruace a použijte ideálně první ranní moč, v níž je koncentrace hormonu nejvyšší.

Výjimku mohou tvořit ženy, které vědí, kdy mají ovulaci, protože pravidelně svůj cyklus sledují pomocí měření bazální teploty či ovulačních testů právě kvůli tomu, že chtějí otěhotnět. Pokud totiž víte, že ovulujete brzy po menstruaci, můžete první test zkusit již trochu dříve než v době očekávaných měsíčků.

Produkce těhotenského hormonu každopádně začíná až po úplném zahnízdění embrya do děložní sliznice a tento proces je zpravidla ukončen asi osmý den po oplodnění.

Jaké plavky a spodní prádlo v těhotenství a při kojení? Tady jsou praktické tipy od zkušené specialistky

Zdaleka ovšem neplatí, že ke každému oplodnění dojde přesně v polovině cyklu.
Mnoho žen otěhotní buď těsně před, nebo po menstruaci, některé dokonce při pravidelném krvácení. Proto ať už je výsledek jakýkoli, zkuste test po dvou třech dnech zopakovat ještě jednou. 

Produkce hormonu totiž v začátcích těhotenství stoupá každým dnem. Každé dva až tři dny se jeho množství v krvi zdvojnásobí, vrchol nastává okolo devátého až desátého týdne těhotenství, poté mírně opadá a od 25. týdne gravidity zůstává na stejné hladině až do porodu. Vylučování tohoto hormonu končí asi týden po porodu. 

První kontrola a ultrazvuk

První ultrazvukové vyšetření absolvujete zhruba v 6. týdnu těhotenství (počítá se od prvního dne poslední menstruace, tedy embryo je v tu dobu zhruba měsíc staré). Toto vyšetření se provádí většinou vaginální sondou, případně přes břišní stěnu – v tom případě vás lékař požádá, abyste přišla pokud možno s plným močovým měchýřem. V děloze v tuto dobu gynekolog rozpozná dutinu, v níž se objevují žloutkový váček a zárodečný terčík, většinou už je vidět také srdeční akce plodu.

Hlavním cílem tohoto vyšetření je zjištění, zda je těhotenství uloženo v děloze. Mimoděložní gravidita je vždy patologická a je potřeba ji řešit, většinou chirurgicky, jiná cesta bohužel není a při zanedbání může být pro matku i život ohrožující.

Dále se dozvíte, zda pod srdcem nosíte jeden, dva, nebo dokonce ještě více pokladů, a podle srdeční frekvence je možné docela dobře určit, zda je embryo životaschopné a těhotenství se vyvíjí přesně tak, jak má. Následně vás bude čekat ultrazvuk v rámci prvotrimestrálního screeningu mezi dvanáctým a čtrnáctým týdnem těhotenství.

Jsem těhotná, nebo ne? Takhle poznáte těhotenství i bez testu

V tomto období se kromě vyloučení různých vývojových vad nejlépe určuje skutečné stáří gravidity. Lékař změří vzdálenost mezi temenem plodu a jeho kostrčí (ve zprávě z vyšetření najdete tento údaj u zkratky CRL, hodnota se ve 12. týdnu pohybuje většinou okolo 65 mm). Tímto způsobem se dá nejpřesněji určit předpokládaný termín porodu.

Lékaři většinou chtějí těhotné vidět na kontrole již na začátku gravidity především kvůli riziku mimoděložního a zamlklého těhotenství. Druhý případ nastává tehdy, když plod v děloze prokazatelně nemá srdeční akci.

Srdeční akce miminka

Srdeční akce plodu v děloze by měla být patrná v sedmém týdnu gravidity. Někdy existuje důvod se domnívat, že těhotenství může být výrazně mladší, než naznačuje datum poslední menstruace, například když žena ví, že ovuluje výrazně později než v polovině cyklu. Pak je třeba zkontrolovat velikost plodu a případně počkat, zda se srdeční akce za pár dní objeví. Pokud k tomu nedojde, těhotenství bylo bohužel neúspěšné.

Na vině bývají různé chromozomální defekty, poškození samotného vajíčka či spermie nebo chyba při jejich spojení, příčinou můžou být také infekce nebo některé léky. Proto je dobré nespoléhat se jen na vlastní intuici, ale nechat si těhotenství potvrdit od lékaře co nejdříve, abyste se začala chovat jako skutečná nastávající maminka a přiměla k ohleduplnosti i své okolí. Jen tak budete mít největší šanci na to, že donosíte a porodíte zdravé miminko.

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Těhotenský test, Sex, Menstruace, První trimestr, Plodnost, Početí, Plodné dny, Ovulace, Lékař, Srdeční frekvence, Kaz, Hormon, Těhotenskými nevolnost, Příznaky, Nový človíček, Gravidita, Testovací sada, Lékařské potvrzení, Večerníček, Časté nucení, Klasický příznak, Druhý případ, Těhotenské testy na Heureka.cz

Video