Maminka.czRodičovství

Jste připraveni mít další dítě? Takhle to poznáte

Simona Procházková 12.  6.  2022
Co nejdříve, nebo raději počkat? Rozhodnutí, kdy (a jestli vůbec) rozšířit rodinný klan o další dítě, není snadné a měli byste si předem dobře rozmyslet všechny výhody i nevýhody. Které to jsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud vám v minulosti brnkaly na nervy neustávající otázky širokého okolí typu „plánujete miminko?“ nebo „nemáte už nejvyšší čas, abyste měli dítě?“, určitě se vám ulevilo, že v okamžiku, kdy se vám vytoužená ratolest skutečně narodila, tito dotěrní vyptávači konečně zmlkli. Jenže to jste ještě možná netušili, že vás nechají oddechnout jen na krátký čas, než se začnou rojit dotazy podobného ražení, a to: „Neměli byste malé (malému) už pořídit brášku nebo sestřičku?“

VIDEO: Tohle na ně platí: Jak dosáhnout toho, aby dítě nekřičelo a nemluvilo moc nahlas

Ideální řešení neexistuje!

Jaký je nejvhodnější věkový rozestup mezi sourozenci? To vám nikdo přesně neřekne a je to hodně individuální záležitost. Univerzální doporučení zkrátka neexistuje, stejně tak není samozřejmě nic špatného na tom, když se rozhodnete, že jedno dítě je tak akorát a bohatě vám postačí. Když to tak chcete, je to jen vaše věc. Víte, že počet rodin s jedním potomkem se od sedmdesátých let minulého století téměř zdvojnásobil? Nikdo nemá právo vás za takové rozhodnutí soudit a nenechte si vnutit „moudra“, že jedináček je rozmazlený tyran a citově strádá. Ne! Podle dlouholetých výzkumů jsou jedináčci stejně šťastné, psychicky odolné a emočně vyrovnané děti jako ty se sourozenci.

Nejdříve rok (raději dva) po porodu

Máte pocit, že věčně nic nestíháte, cítíte se unaveni a každodenní život se všemi povinnostmi a závazky vám připadá extrémně náročný? Pak není kam spěchat. Pokud si přejete druhé dítě porodit co nejdříve po tom prvním, držte se raději doporučení pediatrů a vyčkejte s dalším otěhotněním minimálně rok a půl až dva roky po narození prvního potomka. Tato doba je důležitá, aby se žena dokázala fyzicky i duševně zotavit z předchozího těhotenství a porodu. Tělo zkrátka vyžaduje dostatek času na regeneraci.

Malé děti navíc potřebují veškerý váš čas, sílu a energii, takže nemá smysl připravovat si další stres navíc. Myslete například na to, že následující těhotenství mohou doprovázet nejrůznější komplikace, únava, nevolnosti a podobně (mimochodem – více než polovina žen, které porodí druhé dítě rok nebo ještě méně po porodu prvního, rodí, podle jedné americké studie předčasně).

12 věcí, které vám nikdo neřekne, když čekáte druhé dítě

Zvládnete nonstop „kvapík"?

„Moje děti jsou od sebe jen 19 měsíců a upřímně musím říct, že první rok s oběma společně bylo peklo. Téměř vůbec jsem nespala, nestíhala se najíst, doma byl neuvěřitelný nepořádek, protože oba potomci vyžadovali permanentně mou pozornost. Kdybych si takovou realitu dokázala představit, počkala bych s druhorozeným ještě aspoň dva roky,“ přiznává Lenka, maminka čtyřletého Matouše a dvouleté Emy. Opačný příběh má dvaačtyřicetiletá Martina: „Mladší syn se nám narodil až v době, kdy dceři bylo sedm. Pár lidí nás strašilo, že to nebude dobré, budou vyrůstat v podstatě už jako dva jedináčci, nenajdou si k sobě cestu. Nic z toho nebyla pravda. Jednak to bylo mnohem jednodušší, než kdyby se narodili brzy po sobě, jednak jsem si obě děti mohla dosyta užít jako miminka a batolata naplno, bez stresu. Jinak bych to nechtěla.“

Napjatý rozpočet? Neukvapujte se!

Nedostatek finančních prostředků, vysoká hypotéka, strach z nezaměstnanosti, to jsou důvody, kvůli kterým se spousta párů obává pořídit si větší rodinu a toto rozhodnutí stále odkládají. Ano, každý rodič ví, že mít dítě je z ekonomického hlediska velmi náročný projekt. A dlouholetý!

„Máme šestiletou dceru a neumím si představit, že s našimi platy bychom si mohli finančně dovolit další dítě. Bydlíme v malém bytě, platíme půjčku na auto, dceři kroužek keramiky, tanečků a angličtiny, do toho ještě kurz plavání, školu v přírodě a tak podobně. A to nepočítám školní potřeby, boty nebo společný týden na horách, který si chceme aspoň jednou ročně dopřát. Jsme rádi, že vyjdeme,“ svěřila se Marcela. Rozumné uvažování, kolik potomků takzvaně „uživíte“, je proto každopádně na místě, jakkoli to může znít trochu přízemně.

Když vám partner řekne: Ale já druhé dítě nechci! Šok. Co teď s tím?

Máte sílu vstoupit do boje?

Dvě rozčilená, vztekající se batolata, která svádějí každodenní souboje o dudlíky, panenky, autíčka i vláčky a domáhají se vaší maximální pozornosti… Pokud vás tato představa upřímně děsí, nejste zdaleka sami. Jistě, v jednom kuse se pošťuchují, škrábou, koušou, ječí, rvou se o společné hračky, dožadují se vás obě najednou, a vy přece nejste chobotnice. Ano, být rozhodčím jejich sporů a dohadování je vysilující.

„A z výchovného hlediska je třeba řešit i ten sebemenší konflikt, jen tak si totiž vybudujete pevný a kvalitní vztah se svými dětmi,“ potvrzuje americký dětský psychoterapeut Dr. Frances Walfish a dodává: „Mnoho rodičů dělá dnes tu chybu, že nechají potomky, aby si své konflikty a nedorozumění řešili sami mezi sebou. To ale nemůžete praktikovat v případě, že jsou děti ještě malé a téměř stejného věku.“ Ano, se dvěma dětmi, které se narodily brzy po sobě, je život náročný a vyčerpávající, ale na veškeré těžkosti a problémy okamžitě rádi zapomenete ve chvíli, kdy ty dva vidíte, jak se pohladí, dají si uslintanou pusinku nebo usnou v objetí. Co je víc?

 

 

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Rodina, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Rodičovství, Výchova, Rodina a vy, Rodiče, Hypotéka, Jedináček, Matouš, Máťou, Lenka, Klan, TAK, Potomek, Krátký, Stres