Maminka.czTěhotenství

Jste těhotná a máte tyhle potíže? Neváhejte a hned volejte lékaře!

Simona Procházková 16.  6.  2019
Když čekáte miminko, může vás překvapit nebo vyděsit řada obtíží nebo neobvyklých stavů. Těhotenství přináší, kromě radosti a těšení se, také spoustu nejistoty, obav a otázek, zda je opravdu všechno v pořádku a děťátko se vyvíjí tak, jak má. Čemu věnovat pozornost, kdy se nemusíte ničeho bát a naopak, které symptomy jsou varovným signálem, že je čas zvednout telefon a zavolat lékaře?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Krvácení a špinění

Krvácení nebo tzv. špinění je během těhotenství, zejména v prvním trimestru, poměrně častým jevem. Skutečnost je taková, že v průběhu prvních 12 týdnů gravidity ho zažije až celá čtvrtina žen. A většina z nich nakonec porodí naprosto zdravé dítě. I když může být krvácení, často doprovázené křečemi v podbřišku, jedním z příznaků spontánního potratu, mívá i jiné příčiny. Ta nejčastější souvisí s implantací (zahnízděním) oplodněného vajíčka v děloze. „Důvodem ale mohou být rovněž polypy na děložním čípku, které jsou poměrně běžné, ať už jste těhotná či nikoli. Slabé krvácení nebo špinění se objevuje i po pohlavním styku,“ vysvětluje gynekolog a porodník Dr. Daniel Landers z University of Minnesota. Pokud vás krvácení překvapí v pozdějších stadiích těhotenství, může to v nejzávažnějších případech signalizovat předčasný porod. Každopádně je vhodné, pokud objevíte krev (ať už čirou červenou nebo „nahnědlou“), kontaktovat svého gynekologa.

Silné bolesti hlavy

Pokud vás přepadne těžká migréna nebo silná akutní bolest hlavy, případně je dokonce doprovázena mdlobami, závratěmi, nutkáním na zvracení nebo zvracením, rozmazaným viděním a malátností, volejte okamžitě ošetřujícího lékaře nebo přímo rychlou záchrannou službu. Když vás potíže přepadnou a cítíte, že byste mohla omdlít, posaďte se a požádejte kohokoli v okolí, aby s vámi zůstal, než přijede pomoc. Pro případ, že byste ztratila vědomí. Zkuste vypít trochu čisté vody (častou příčinou těchto stavů je totiž dehydratace), případně se položte na levý bok. A pozor, těžké migrény a bolesti hlavy v posledním trimestru mohou signalizovat závažnou preeklampsii (tento stav je obvykle doprovázen zároveň vysokým krevním tlakem a zvýšeným obsahem bílkovin v moči).

Jak zvládnout s bříškem horké léto? Pomůže zábal, správné prádlo, hořčík a lehký jídelníček

Časté a bolestivé močení

I když si na fakt, že musí běhat každou chvíli na záchod, stěžuje spousta těhotných maminek, rozhodně by čurání nemělo být doprovázeno pálením, řezáním nebo jinými nepříjemnými pocity a bolestí. Tyto potíže totiž ukazují na pravděpodobný infekční zánět močového měchýře, který dokáže obzvláště během těhotenství, hodně znepříjemnit život. Pokud se u vás bolestivé příznaky objeví, na nic nečekejte a vyhledejte lékaře, důležité je, abyste se začala včas léčit a předešla tím závažnějším komplikacím (jednou z nejzávažnějších při zanedbání léčby při infekci může být i předčasný porod).

Bolest nebo tlak v oblasti pánve

Mírné pánevní bolesti nebo nepříjemné pocity, které se objeví čas od času, nejsou v těhotenství nijak neobvyklé. Pokud se ale jedná o silnější bolesti, které přetrvávají déle nebo se opakují a neuleví od nich odpočinek ani mírné protažení, bude určitě potřeba vyšetření lékařem. Jestliže bolest doprovází horečka nebo zvracení, volejte rychlou lékařskou pomoc.

Intenzivní zvracení

Zejména první trimestr je charakteristický tzv. ranními nevolnostmi. Některé ženy je pocítí jen v mírné formě, jiným dokážou dost znepříjemnit život a promění se v nevolnosti „celodenní“. Zvracíte více než dvakrát denně? Máte zvýšenou teplotu, bolesti svalů a kloubů, zimnici? Cítíte se vyčerpaná, malátná, slabá? Pak jde o stav, který rozhodně vyžaduje lékařskou pomoc. Extrémně těžké formy těhotenské nevolnosti, kdy nejste schopná pozřít a udržet v sobě žádné jídlo ani pití, jsou velkým problémem, mohou průběh těhotenství hodně zkomplikovat a ohrozit zdraví vás i vašeho nenarozeného miminka.

5 tipů, které vám uleví od zácpy v těhotenství

Horečka a zimnice

Vysoká tělesná teplota může v těhotenství představovat obrovské zdravotní riziko pro vaše miminko. Růst a vývoj dítěte v děloze totiž závisí na tom, jak vaše tělo udržuje stabilní teplotu (tedy kolem 36 až 37 stupňů). Zejména v raném stadiu gravidity může výraznější narušení tělesné teploty vést až k samovolnému potratu. V pozdějších fázích těhotenství již nejde o tolik závažnou komplikaci, nicméně i tak by vás měl vidět lékař a situaci řešit. Může jít totiž o příznak infekce v organismu nebo jiný problém.

Vaginální výtok

Jakýkoli výtok z dělohy je podezřelý a má nějakou příčinu. Zpravidla zánět nebo infekci (většinou pokud je doprovázen pálením, svěděním nebo nepříjemným zápachem). Jestliže se objeví v období před porodem, může být znamením, že odchází tzv. hlenová zátka z děložního hrdla, odtéká plodová voda a tedy – začínáte rodit. V takovém případě je nejrozumnější odjet na kontrolu do porodnice nebo se alespoň telefonicky poradit. Pokud ale zaznamenáte jakýkoli výtok před 37. týdnem těhotenství, na nic nečekejte a okamžitě kontaktujte lékaře, případně vyrazte přímo do porodnice, může jít o známku předčasného porodu.

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

Náhlé otoky

Většina otoků během těhotenství je zcela normální, protože hormonální výkyvy v organismu způsobují, že zadržujete v tělesných tkáních více tekutin, které se hromadí v podkoží. Když ale bez varování „nabobtnáte“ ve druhém nebo třetím trimestru nebo pokud se objeví výrazné otoky horních a dolních končetin a obličeje, může to být varovný příznak závažných komplikací (zejména již výše zmíněné preeklampsie), které vyžadují okamžité řešení a zásah lékaře.

Málo cítíte pohyby

Zhruba od 19. až 21. týdne těhotenství už své dítě v sobě cítíte. Hýbe se, otáčí a dloube, později pravidelně „kope“. Podle lékařů byste měla pohyby registrovat zhruba desetkrát během dne. Pokud delší dobu necítíte žádnou aktivitu, doporučuje se vypít sklenici sladké ovocné šťávy nebo džusu. Přírodní cukry totiž dodají energii, zvýší hladinu cukru v krvi a pomohou dostat dítě „do pohybu“. Pokud se vám zdá, že pohyby cítíte jen málo nebo jsou neobvykle slabé, na nic nečekejte a vyhledejte lékaře.

 

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Plodová voda, Špinění, Bolest, Zvracení, Číro, Zásah, Závažná komplikace, Mdloba, Výtok, Trimestr, Krvácení, Zanedbání, Zdraví na Heureka.cz