Maminka.czTěhotenství

Jste těhotná? Nebojte se a řekněte si muži o pomoc! Kdy jindy?

Tereza Víchová 24.  3.  2018
Pomoci s velkým nákupem, nebo se mu stulit do náruče a nechat se hýčkat? Ať už v těhotenství toužíte po čemkoli, hlavně to svému muži ŘEKNĚTE. Nečekejte, že mu to dojde samo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano, přiznám se. Tenhle článek měl být původně jakýmsi apelem směrem k mužům: Naslouchejte nám v těhotenství, naplňte trochu víc naše emocionální potřeby, když jsme teď zranitelné. Po setkání s Magdalenou Mikulandovou, která už 25 let provozuje Studio pro ženy a těhotné i jejich partnery vidí denně, jsem to musela přehodnotit. A mužům se tak trochu v duchu omluvit. Za „neporozumění“ si totiž většinou můžeme samy. Oni by nám totiž naslouchali a pomáhali se vším. Takže teď je ideální doba na tom zapracovat. A stát se ŽENOU. 

V těhotenství pod drobnohledem. Jaká vyšetření vás čekají?


Jsme ještě ženy? 

„My ženy jsme v posledním desetiletí mnohem více pragmatické a mnohem méně romantické než kdy dříve,“ shrnuje úvodem Magdalena Mikulandová. „Kvůli posunu ve společnosti dnes pracujeme ve vysokých funkcích, vyděláváme jako muži a mnohem víc jsme pochopily, co vlastně od mužů můžeme očekávat.“ A že náš muž napoprvé porozumí větě „budeme pro rodinu potřebovat větší auto“, je jasné. V emocích (a těch těhotenských hlavně) jich ale spousta pořád „plave“. A mají to čím dál těžší, když jsme samy čím dál víc tak trošku chlapské chováním i uvažováním, není se vlastně čemu divit. 

Kdy, když ne teď? 

Jestli jste doteď v partnerství všechno zvládala s úsměvem a k těhotenství přistupujete stylem „vždyť je to hlavně ženská záležitost“, zkuste to přehodnotit. Podle Magdaleny Mikulandové je totiž právě teď ta nejlepší doba přenastavit vztahy a vzbudit v sobě znovu tu pravou ženu a v partnerovi onoho muže ochránce. 

„Těhotenství je specifické životní období. Jsme hormonálně nabuzené, emocionálně otevřené a zranitelné, nositelky života,“ usmívá se Magdalena Mikulandová. „Je to ideální čas na to, abychom vtáhly muže do péče o nově se rozvíjející životní standard.“ Vyplatí se vám to především proto, že co se odteď nastaví, zůstane už součástí vašeho vztahu. A tím celé nově vznikající rodiny. 

Jste těhotná a trápí vás únava? Hoďte nohy nahoru a nechte se obskakovat


Nebojte se emocí 

Až budete přemýšlet, jak by vám váš muž mohl během období těhotenství pomoci a kde se o něj co nejlépe „opřít“, radí Magdalena Mikulandová toto: Hlavně něco chtít. A přemýšlet o tom, jaký typ muže doma máte a v čem vám tedy může co nejvíce pomoci. „Muži byli odpradávna zvyklí být ochraňovateli. Když je ženy dobře motivují, většina jich zvládne i onu obávanou emocionální podporu,“ říká Magdalena Mikulandová. „Denně vidím v praxi, že jsou během těhotenství své partnerky rozněžnělí a často i více ve stresu než samotné ženy.“ 

Vtáhněte je do děje 

Všechno, co potřebují pro dobrou výbavu k tomu být pro vás oním „ramenem“ k vyplakání i smíchu, je aspoň základní výbava informacemi. 
„Od počátku bychom měly muže vtáhnout do děje,“ radí Magdalena Mikulandová. „Aby nezůstal mimo fakt, že mamince roste v těle nový život. Nemusí s námi chodit na těhotenské cvičení, stačí ho informovat, třeba jen pár větami.“ Až tedy přijdete z kurzu, vyprávějte, co jste se dozvěděla. Pro muže bude vaše těhotenství hned zajímavější, když bude vědět, o čem je řeč a proč ho teď o to víc potřebujete. A díky tomu se pomalu začne rodit skvělý táta. 

Tohle je super: Hrdý otec se fotí s bříškem a plod srovnává se zeleninou



Pro nákup muž 

Jste-li spíš pro materiální podporu a s emocemi vám tak jako tak lépe pomůže kamarádka, která už děti má, nebojte se o ni říct. A naučte svého muže pochopit „ducha domácnosti“. Nemusí hned vynášet odpadkový koš nebo vytírat. Zkuste se s ním začít domlouvat, jak bude vypadat společný večer nebo víkend. A veďte ho k vlastní invenci. Jestli bude oběma příjemný čas u dobrého filmu, může ho on sehnat a donést. Nebo zajistit oblíbené jídlo z restaurace. 
„Těhotná žena by také neměla tahat velké tašky s nákupy,“ dodává Magdalena Mikulanová. „Teď je ta pravá doba, kdy se muž naučí zajistit těžké věci typu balené vody. Ten zvyk mu pak zůstane i po porodu.“ 

Maminka vydává speciál Čekám miminko. Nesmí chybět žádné těhotné


Chlapské rameno 

A jestli jako těhotná ze všeho nejvíc toužíte stulit se do jeho velké náruče, nebojte se, že vás partner nepochopí. Změny v genetickém vývoji totiž podle vědeckých výzkumů trvají 600 let. Co na tom, že jsme poslední půlstoletí manažerky? Prazáklady v nás fungují pořád stejně. Poproste o psychickou podporu. Třeba jednou týdně si přece můžete udělat večer sami dva pro sebe a vypnout telefony! Tohle všechno je velkou investicí do budoucna a vlastně i prevencí „syndromu prázdného hnízda“. Pracovat na svém vztahu tak můžete už před dětmi. „Těhotenství je fantastickou šancí pro muže, aby se dozvěděli, co my ženy potřebujeme. Právě teď nás mohou nejvíce pochopit,“ uzavírá Magdalena Mikulandová. 

Usínání u televize i vysoké podpatky. Co vše může v těhotenství ublížit?
Oteklé nohy a věčný hlad. Těhotná žena vtipně glosuje, jak se opravdu cítí
Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin
Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, pomoc, Výbava, Příjemný čas, Skvělý táta, Životní období, Základní výbava, Partnerství, Magdaléna, Vědecký výzkum, Psychická podpora, Těžká věc, Nákup, Investice, Ideální čas, Puls, Balená voda, Životní standard, Magdalena, Odpadkový koš, Hrdý otec, Zdraví na Heureka.cz