Maminka.czTěhotenství

Jste těhotná? Tohle vás po porodu nemine: Návštěvy a záplava nevkusu

Simona Procházková 17.  1.  2020
Čekáte miminko a přepadnou vás občas obavy, že vlastně vůbec netušíte, do čeho jdete a jak moc se vám změní život? Hlavně klid, až se vám ratolest narodí, budete mít spoustu let na to, abyste si dokázala odpovědět na všechny otázky. Univerzální návod neexistuje, na tohle byste ale měla být připravena.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jde o těhotenství, existují dva „tábory“ žen s odlišnými pohledy, přičemž ten první je neotřesitelně přesvědčen, že jde o nejkrásnější, nejúžasnější a nejklidnější období v životě a absolutně nic se nemůže vyrovnat chvílím, kdy něžně hladíte své rostoucí bříško. A pak jsou tu také ty s poněkud odlišným názorem: Těhotenství je šílené, znamená tloustnutí, zvracení, pocení, oteklé nohy, podivné nálady, paniku a řadu bizarních podivností, jako jsou třeba kopance z vnitřku břicha… Jistě, dá se říct, že kus pravdy je na obou stranách. Ať už patříte k jakékoli skupině, následující záležitosti se vám nejspíš nevyhnou.

Připravte se na bouři!

Miminko je náročné dobrodružství a péče o něj z vás spolehlivě vysaje veškerou energii. Pro jeho blaho a spokojenost uděláte všechno na světě, takže budete usínat za pochodu, snídat ve dvě odpoledne a usínat na koberci vedle postýlky v dětském pokojíčku. Za pár let na ty šílené chvíle ale budete s něhou vzpomínat.

Konečně důvod ke gratulaci!

Nechápala jste, proč vám všichni s takovým nadšením blahopřejí k otěhotnění? „Cítila jsem se pokaždé trochu trapně, protože když se nad tím zamyslíte, k čemu mi všichni přáli? K vyhlídce na křečové žíly a hemoroidy? Oslavovali vítěznou spermii, která se dokázala úspěšně provrtat do vajíčka? A jelikož všichni víme, že početí musel nutně předcházet sex, bylo mi to trochu žinantní hovořit o tom třeba před babičkou nebo kolegy z práce. Teprve ve chvíli, kdy přišel syn na svět a mohla jsem ho všem ukázat, byl podle mě pořádný důvod k blahopřání,“ směje se Hedvika (33).

Čekáš dvojčata? To nechce slyšet žádná těhotná! Raději říkejte tohle

Záplava nevkusu!

Existuje spousta děsivých šíleností a vymožeností, infantilních blbůstek a roztomilých zbytečností, kterými vás okolí začne zahrnovat. Takže se vám doma nakupí hromada svítících dudlíků, pískacích bryndáčků, chlupatých zvířátek, dárkových košů, pletených a háčkovaných bačkůrek, overálků s kreslenými obrázky a nápisy typu „maminčin hrdina“, „tátův miláček“ nebo „já jsem tady šéf“ či „super dítě“.

Začněte studovat!

Příručky o péči o kojence, brožurky na téma zdravé kojení a publikace o výchově, ok, určitě nezaškodí trochu se předem připravit a získat alespoň základní povědomí. Pro první tři roky s potomkem to postačí. Potom ale, ve chvíli, kdy se ratolest rozmluví a začne rozum brát, nastane ten pravý „test“ vašich znalostí. Schválně, víte, proč je nebe modré, jak vznikly hvězdy, kdo je a jak vypadá Bůh, kdo vymyslel pastelky, proč je tráva zelená, jak je možné, že letadlo létá, kde se berou berušky, jak se množí sršni, proč lidé umírají a co se s nimi potom stane?



 

Témata: Těhotenství, Porod, Kojení, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina, Miminko, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, nevkus, Základní povědomí, Vaš, Ratolest, Overal, Bizár, Vymoženost, Vyspání, Šílenost, Pór, Povědomí, Hedvika