Maminka.czČasopis Moje psychologie

Jste vyhazovači nebo hromadiči? Zkuste si ve věcech udělat systém

Jana LeBlanc 5.  4.  2016
Jste vyhazovači, nebo sběrači? Dá se vaším bytem volně projít, nebo přeskakujete vzpomínky v podobě věcí sahajících až ke stropu? Zkuste si pročistit prostor, v němž žijete – a možná se pak pročistí i váš život nebo vztahy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pořádně provětrat prostor, vymést rohy a zbavit se nepotřebných věcí může výrazně napomoci dobrému mentálnímu naladění, duševnímu rozpoložení i fyzickému zdraví. A to nejen podle feng-šuej, shodují se na tom psychologové i odborníci na bytový design. Ne nadarmo se říká, že úklid provětrá především hlavu. Přistihla jsem se, že v obdobích většího stresu mě úklid uklidňuje a vyhazování nepotřebných krámů je vysloveně osvěžující. 

Méně je více (úklidový paradox) 

Zahlcený prostor je od pohledu náročné uklidit a odkládání to ještě zhoršuje. Naopak prázdné a čisté plochy jsou téměř bezúdržbové. Samozřejmě to neznamená se všeho ihned zbavit, ale platí, že co nejvíce předmětů by mělo mít svá určená místa v (nejlépe uzavřených) policích nebo třeba v krabicích či skříních. Tam se také po použití ihned vracejí.

Podle Marie Kondo, autorky bestselleru Zázračný úklid, vyjadřujeme věcem, které užíváme, přidělením místa respekt, dáváme jim vlastní místo pro odpočinek. Pro naši evropskou mentalitu se to může zdát přehnané, mít ale zhruba přehled, co se kde doma nachází, je uklidňující. Vyvarujeme se zbytečných nákupů i marného hledání. Možná se nám dokonce podaří postupně počet věcí v domácnosti zredukovat a naučit se upřednostňovat kvalitu před kvantitou. 

Chemie versus příroda 

Trendem je návrat k jednoduchosti, domácí přípravky a přírodní prostředky. I když je někdy lepší nasadit na špínu těžší kalibr, přílišné používání chemie v domácnosti je podle lékařů jednou z možných příčin nárůstu alergií, zejména u dětí. Hodně překvapit dokážou pomocníci našich babiček. Ocet výborně dezinfikuje, citron se hodí na lesklé plochy a sůl má abrazivní účinky, dokáže si poradit i s připálenou žehličkou.

Důležité jsou také vůně, každý domov má svou vlastní směsici. A té nejlépe svědčí čerstvý vzduch a květiny. To znamená pravidelné větrání a občasné potěšení v květináči nebo ve váze. 

Kuchyň a koupelna 

Místnosti, kde je zdroj vody a odpad, bývají místem nejhojnějšího výskytu bakterií, plísní apod. Uklízet bychom tu měli nejčastěji a zhruba jednou týdně vyměňovat houbičky na nádobí, utěrky i ručníky, jednou do měsíce kartáček na zuby. Do kuchyně a koupelny nepatří nic, co je prošlé – nebudeme to ani jíst, ani používat.

Kosmetika je přitom oříškem sama o sobě, sledovat etikety nestačí. Obecně platí, že řasenka nevydrží déle než půl roku, tuhá líčidla rok. Zbavit bychom se měli také toho, co nepoužíváme. 

Smlouvy, účty a finance 

Součástí domova jsou nejen věci, ale také nejrůznější dokumenty, účtenky a obecně finance. To vše se rozhodně vyplatí mít v pořádku. Důležité dokumenty, například smlouvu o koupi bytu, rodné listy, potvrzení o pojištění, by měly být na jednom místě a nejlépe elektronicky zálohované.

Pohromadě, třeba v hezké krabici, kterou jednou za čas probereme, se také hodí uschovat účtenky od dražších nákupů v záruce nebo některé dopisy. Udržet pořádek v tom, kdy má být zaplacena která složenka nebo důležitá položka, nám pomůže pravidelně aktualizovaný seznam.

Práce a digitální svět 

Úklid nemusí končit jen doma, uklidit si je možné i v úkolech a diářích, až polovina položek už nemusí být aktuální anebo prostě nejsou zas tak důležité. Mnoho z nás pracuje s počítači, chytrými telefony a využíváme je pak i ve volném čase. Digitální nepořádek je přitom o to zákeřnější, že není vidět.

Kolikrát se vám už stalo, že jediný způsob, jak najít nějaký soubor, bylo použít vyhledávání přes klíčová slova? Zkuste alespoň vyčistit plochu na počítači nebo laptopu, všechny soubory uložit do složek. 

Nevyhazujeme

Podle Karen Kingstonové, autorky úspěšné knihy Zbavte se nepořádku s feng-šuej, bychom při úklidu neměli trpět zbytečným sentimentem a věci rovnou třídit na ty, které si necháme, které vyhodíme nebo které darujeme. Existují portály, které darování nepotřebných věcí umožnují, příspěvky uvítají i charitativní organizace.

A ze vzájemné výměny oblečení se může vyklubat i příjemná zábava s přáteli. Některé položky můžeme rovněž prodat, nejrůznějších on-line i off-line bazarů je dnes celá řada. Nejlepší je každopádně prevence, tedy si nové věci pořizovat s rozmyslem a vyvarovat se zbytečného hromadění. 

A co dál?

Pořádný úklid má očistné účinky obrazně i doslova. Poté, co provětráme prostor okolo sebe, může přirozeně přijít potřeba pročistit také vztahy, zamyslet se nad péčí o své tělo, mysl i duši. Když se nám někdy v životě nedaří a nevíme kudy dál, vyhrnout si rukávy a pustit se do práce může napomoci srovnat nejen věci okolo sebe, ale i myšlenky ve vlastní hlavě. Zkrátka když někdy nevíme kudy, můžeme prostě začít u sebe – a doma. 

Témata: Časopis Moje psychologie, Váš domov, bytový design, Digitální svět, Diář, Systém, Jediný způsob, Položka, Hrom, Karen, Chytrý telefon, Vyhazování, Fyzické zdraví, Věc, Koupelna, Řasenka, Čerstvý vzduch, Marie Kondo, Pravidelné větrání, Charitativní organizace, Duševní rozpoložení, Darování