Maminka.czTěhotenství

K čemu je dobrá těhotenská průkazka

Regina Rothová 25.  3.  2015
Velikostí ani počtem stran nijak převratná, ale lékař v ní najde celou historii vašeho těhotenství a vše, co potřebuje vědět. Díky ní může sledovat, jak se vám i dítěti v děloze daří. A o to v průběhu devíti měsíců gravidity jde na prvním místě…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tento doklad, co se závažnosti týká, je podobně významný jako občanský nebo řidičský průkaz. Lékař vám ho vystaví v době kolem 8.–10. týdne těhotenství, kdy se jasně prokáže gravidita a životaschopný plod v děloze. K tomuto potvrzení je třeba ultrazvuk a krevní testy.

Na ultrazvuku lékař určí stáří plodu, tedy délku gravidity, a vypočítá termín porodu (podle poslední menstruace, případně data početí, když ho žena zná). Budoucí maminka začíná docházet na pravidelné kontroly do těhotenské poradny. Těhotenský průkaz noste stále u sebe, protože v případě náhlých příhod z něho lékaři v nemocnici vyčtou potřebné údaje o dosavadním průběhu těhotenství, prodělaných vyšetřeních, léčbě i rodinné anamnéze a mohou okamžitě reagovat na vzniklou situaci. 

Co se dá vyčíst ze 12 stran?  

Seznamte se, prosím

Na první jsou uvedeny osobní údaje, datum poslední menstruace (PM) a termín porodu (TP), datum provedeného ultrazvuku a datum předpokládaného termínu porodu podle výsledku ultrazvukového screeningu (ten se může i výrazně lišit). 

Trocha historie 

Na druhé straně jsou zapsány informace o anamnéze těhotné. Ta se probírá při první vstupní návštěvě poradny. Zkuste se s předstihem zamyslet nad tím, které nemoci, úrazy a operace jste prodělala, zda se neléčíte s nějakými nemocemi (vysoký krevní tlak, cukrovka…), které nemoci prodělal váš partner, tedy otec budoucího dítěte, a které dědičné zátěže v širší rodině jsou ve hře.

Je dobré, aby lékař o všech věděl, může pak lépe zvážit, co v průběhu těhotenství pohlídat. Pokud se skutečně dlouhodobě léčíte, měla byste (nejlépe ještě před otěhotněním) o svém stavu (či uvažování o případné graviditě) říct specialistovi, k němuž docházíte. Ten může váš organismus na zátěž spojenou s těhotenstvím připravit. Někdy gynekolog doporučí i speciální genetické vyšetření. Díky němu se dá se stoprocentní jistotou zjistit, že je vaše miminko v pořádku. 

Tabulky těhotenství 

Tabulka na třetí straně se týká žen, které již těhotenskou průkazku znají, protože už mají graviditu za sebou. V tabulce předchozích těhotenství se mimo jiné uvádí, zda žena prodělala cerkláž (steh na děložním čípku), jestli netrpěla gestózou, onemocněním doprovázeným otoky, bílkovinou v moči (P-protein) a vysokým krevním tlakem (H-hypertenze), zda neporodila předčasně, jakým způsobem porod proběhl (vaginálně, operační porod). 

Další tabulka už se vztahuje k současnému těhotenství. Vypovídá o tom, jestli žena nemá předčasné kontrakce (děložní stahy – ty by totiž mohly vyvolat předčasný porod), jak má uzavřené děložní hrdlo, v jakém stavu je děložní čípek (nezkrácený, měří se při běžných kontrolách pomocí ultrazvuku), hodnotí se množství plodové vody, uložení dítěte v děloze, sleduje se přítomnost cukru v moči. 

Kontroly aneb jak se daří 

Třetí a čtvrtá strana uvádějí údaje o rozměrech pánve budoucí maminky, protože ženy s úzkou pánví jsou často indikovány k císařskému řezu, výsledky vyšetření krve na syfilidu (BWR), protilátky – pokud má žena negativní Rh faktor, je třeba ji vyšetřovat v průběhu těhotenství častěji, zda se protilátek nevytvořilo příliš vysoké množství. To by mohlo ohrozit život plodu.

Dolní tabulka zachycuje termíny pravidelných kontrol v poradně – kromě dat a týdne těhotenství se sleduje váha budoucí maminky, otoky, pravidelná vyšetření moči, nevolnosti, tlak krve, pohyby plodu a ozvy (OP), výška děložního fundu (tedy růst těhotenství od spony stydké k nejvýše uloženému bodu dělohy) poloha plodu, vnitřní nález – gynekologické vyšetření děložního čípku, kolposkopické a cytologické vyšetření se provádí na začátku těhotenství v zrcadlech. Vylučuje se rakovina děložního čípku.

Další strana je pokračováním předešlé – doplňují se zde výsledky všech odběrů, vyšetření (například triple test). 

Co vědět ve finále

Poslední tři strany obsahují rady, co s sebou do porodnice, o předporodní přípravě, případné hospitalizaci, záznam případných vyšetření od dalších specialistů (zubař), výsledky krevního obrazu (KO). 

Co vás zajímá? 

Samozřejmě všechny informace o miminku, ale některé vítězí:

  • Gravidogram: Šestá a sedmá strana průkazky. Na grafu se zde vyznačují přírůstky váhy budoucí maminky, vzdálenost od spony stydké po nejvyšší bod dělohy (fundus), tedy růst těhotenství, a cervix skóre (CS) neboli stav děložního čípku.
  • Fotodokumentace: Ultrazvuk jako jedno ze základních vyšetření by žena měla podstoupit nejméně 3x v průběhu těhotenství. Záznamy o něm jsou uvedeny na 8. a 9. straně průkazky (spolu s výsledky dalších vyšetření). Při ultrazvuku obvykle lékař mamince poskytne obrázky miminka v děloze. Celé je vidět naposledy kolem 20. tt při velkém screeningu. 
Témata: Těhotenství, Průkaz, Budoucí dítě, Krevní obraz, Základní vyšetření, Předchozí těhotenství, Genetické vyšetření, Nejvyšší bod, Dobrá, Řidičský průkaz, Těhotenský průkaz, Cervix skóre, Gesto, Děložní čípek, Negativní rh, Současné těhotenství, Gravidita, Poslední menstruace, Gynekologické vyšetření, Vysoké množství, Průkazka, Cytologické vyšetření, Těhotenská průkazka