Maminka.czZdraví

K čemu novorozenci potřebují mázek?

Alena Čálková 30.  8.  2017
Jakmile vám vaše děťátko položí po porodu na bříško, začnete automaticky přemýšlet, jak mu příchod na svět co nejvíce zpříjemnit a uchránit ho od nástrah. Kromě své náruče a mlíčka můžete svému malému dát ještě jeden benefit: nechat mu mázek na tělíčku alespoň 24 hodin.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile vám vaše děťátko položí po porodu na bříško, začnete automaticky přemýšlet, jak mu příchod na svět co nejvíce zpříjemnit a uchránit ho od nástrah. Kromě své náruče a mlíčka můžete svému malému dát ještě jeden benefit: nechat mu mázek na tělíčku alespoň 24 hodin. 

Nenechat svého právě narozeného potomka při prvním vyšetření vykoupat? Zní to poněkud neobvykle, vždyť v běžné porodnické praxi se provádí rutinní postup, který zahrnuje vyšetření, vážení, měření a omytí novorozence ještě dřív, než vám ho přinesou ke vzájemnému zamilování. Své miminko tak dostanete dokonale čisté, očištěné od zbytků plodové vody, krve i mázku.

Věděla jste ale, jak moc je mázek výjimečný a miminkům prospěšný? Marcela Peremská, lékařka z teplické nemocnice, zveřejnila v Neonatologických listech to, co porodní báby dříve věděly a my jsme dnes již zcela zapomněli: mázek má své výjimečné funkce, které miminkům usnadňují život – v děloze, při porodu i po narození. 

Neuvěřitelné video: Novorozenec udělal první krůčky pár minut po porodu

Pomocník na třech frontách 

Novorozenecký mázek je bílá sýrovitá hmota, která pokrývá kůži plodu během posledního trimestru těhotenství a několik dní po porodu. V děloze je jeho hlavním úkolem chránit kůži plodu před macerací v plodové vodě, při porodu pak pomáhá snadnějšímu vypuzení plodu z těla matky (dítě je díky vysoké viskozitě kluzké) a po porodu usnadňuje adaptaci kůže, již ideálně nejen chrání před vysycháním, ale také působí jako antimikrobiální ochrana.

Dá se říct, že v každém ze tří zásadních období (nitroděložní vývoj, porod i narození) má dítěti mnoho co nabídnout. Konkrétně v bříšku pomáhá zhruba od počátku třetího trimestru. „Mázek působí jako hydrofobní bariéra a chrání tak kůži před macerací plodovou vodou. Kromě toho pomáhá vývoji kůže a brání ztrátě tekutin a elektrolytů.

Tím, jak plod polyká plodovou vodu s mázkem, má pozitivní vliv také na vyvíjející se střevo,“ vypočítává Peremská úkoly, jichž semázek zhostí při nitroděložním vývoji. V tomto období je miminko mázkem přirozeně obklopeno a zůstává jím chráněno až do porodu, kdy mázek plní své další poslání: v průběhu porodu zmenšuje tření a funguje jako antimikrobiální ochrana. 

Jak se vyvíjí miminko v 1. měsíci: Budete překvapeni, co vše dokáže

Nejsilnější ochránce „imunity“ 

„Mise“ mázku však narozením miminka zdaleka nekončí. Tato nápadná bílá hmota je připravena pomoct miminku i v prvních dnech v životě mimo dělohu. Bohužel maminky však většinou o těchto mázkových benefitech netuší nebo jsou natolik naplněné vzrušením, že dění na porodním sále příliš nevnímají. Příroda by možná řekla, že je to škoda. Mrňouskovi slouží mázek po narození jako nejlepší imunitní mechanická ochrana před bakteriemi.

K tomu ale podle doktorky Peremské nabízí ještě další výhody, například v termoregulaci: „Skutečně, podle některých studií brání přítomný mázek nadměrným ztrátám tepla i tekutin. K definitivnímu potvrzení je však potřeba provést ještě další studie.“ Jisté však je, že ponechaný mázek dětskou pokožku přirozeně hydratuje. „V porovnání s různými krémy, jako je vazelína, má mázek vyšší obsah vody.

Triglyceridy, které mázek obsahuje, jsou navíc zdrojem pro tvorbu mastných kyselin. Dochází k poklesu pH kůže, kyselé pH potlačuje růst patogenních bakterií. Kromě toho má mázek díky přítomnosti vitaminu A, E a melaninu také antioxidační vlastnosti,“ dodává odbornice. 

Věděla jste, že

mázek se začíná tvořit okolo 21. týdne těhotenství, kdy se plodu odlupuje povrchová (třetí) vrstva kůže (periderm) a je nahrazena tzv. vrstvou nejvrchnější (rohovou)? Odloupnuté buňky peridermu pak spolu se sekretem mazových žláz vytvářejí mázek. Ten může po narození pokrývat celé tělíčko, ale může být přítomný například jen v kožních záhybech. Objem mázku závisí na stavu a stáří plodu. Lékaři z něj mohou také vyčíst případné nitroděložní potíže. 

Něco pro maminky 

Uvažujete, že byste svému miminku dopřála přirozenou ochranu mázkem, ale bojujete s pocitem, že když miminko nebude vykoupané, nebude tedy ani čisté? Pak má pro vás doktorka Peremská příjemnou zprávu: „Mázek má srovnatelné čisticí účinky jako komerční prostředky k umývání kůže, ale na rozdíl od mýdel je schopen zajistit pokožce dostatečnou hydrataci i ochranný lipidový film.“

Ten miminko chrání například před mechanickým poškozením či ztrátou tělesné teploty. Lékařka se též zmiňuje o přítomnosti feromonů v mázku, které rozšiřují smyslové vjemy a způsobí například to, že maminky cítí potřebu tělesného kontaktu s miminkem a ochranitelského chování.

Vypadá to, že mázek může vám i vašemu miminku v prvních dnech po narození velice prospět. Konečné rozhodnutí, zda nechat miminko ihned po porodu omýt, nebo potlačit estetickou stránku a vyzdvihnout přínos té zdravotní, je však jen a jen na vás. 

Jsou novorozenci opravdu nepopsaný list? Zdaleka ne!

Proč jsem nenechala svoje dítě vykoupat? 

„Nechtěla jsem, aby miminko koupali hned po porodu, protože mázek tvoří na kůžičce dítěte ochranný film, který chrání například před infekcemi, a je lepší, když se postupně sám vstřebá, než když je hned po porodu umytý vodou. Porod je pro dítě velká změna, potřebuje dostatek času na adaptaci, a to se týká i jeho pokožky. Další důvod byl ten, že jsem si chtěla svoje dítě poprvé vykoupat sama, což by hned po porodu nebylo možné.“ (Eva D.)

„Já jsem si užila fascinující a ohromující porod v havlíčkobrodské porodnici. Od holčičky mě po celou dobu pobytu v nemocnici nikdo neodděloval, stále jsem byla s ní, včetně veškerých vyšetření. A na mou žádost nechal personál spontánně odpadnout pupíček a vstřebat mázek. Zkrátka plně respektovali má přání a snažili se vyhovět.“ (Dominika Š.) 

„Měli jsme to štěstí zažít domácí porod (ve Velké Británii funguje tzv. Maternity Unit čili tým porodních asistentek pomáhající ženám s domácími porody, pozn. red.). Chlapeček se po narození brzy spokojeně přitulil a přisál. Krásně voněl. Zvláštní, jak intenzivně jsem jeho vůni vnímala a jak mi přišlo, že je to to nejlíbeznější přivonění, jaké jsem kdy zažila. Miminko jsme nekoupali a po vstřebání mázku bylo krásně čisté. Koupali jsme ho až desátý den po porodu.“ (Ála, Velká Británie) 

Video: První polibky novorozence s maminkou

Vývoj miminka 2. měsíc: Miminko se poprvé usměje, maminku může trápit splín
Lucie Křížková: V dětech jsem se našla, chtěla bych třetí
To už umím od narození! Věděli jste, že novorozenci mají také chodící reflex?
Témata: Zdraví, Děti, Porod, Miminko, Novorozenec, mázek, Vysoký obsah, Vysychání, Vlastnost, Bříško, Hmota, Rutinní postup, Nitroděložní vývoj, Stáří, Nepopsaný list, Čistič, Zamilování, Antioxidační vlastnost, Zásadní období, Mazová žláza, Průběh porodu, Tělíčko, Vážení, Přirozená ochrana, Účinky, Zdraví na Heureka.cz