Maminka.czTipy na výlet

K moři? Ano, do Polska! Cestu na sever můžeme jedině doporučit

redakce 22.  7.  2020
Zapomeňte na to, že cesta k moři vede vždycky na jih do zemí, kde je v létě vedro. Protože překvapivě skvělou dovolenou můžete zažít, když se vydáte směrem přesně opačným. Na sever, k polskému Baltu. Okouzlující příroda, příjemné počasí a příznivé ceny, to přesně chcete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedokážete si představit letní dovolenou bez moře? Zapomeňte tentokrát na klasické destinace typu Chorvatsko a vyrazte na nezapomenutelnou dovolenou k moři v nedalekém Polsku. Že vás tato možnost nikdy nenapadla? Věřte, že vás může nadchnout.

Pobřeží Baltu se vyznačuje širokými plážemi s jemným pískem a barevnými kamínky, je lemováno četnými majáky, které určitě stojí za průzkum. Barva moře není tak azurově modrá jako kupříkladu Jadran nebo Středozemní moře, protože voda v Baltu obsahuje méně soli. Ale ničemu to nevadí, pro malé děti je to dokonce lepší. 

Tohle potřebujete! Velký průvodce s tipy na cestování po Česku s dětmi


Nejkrásněji je u polského moře na přelomu července a srpna. Teplota vzduchu dosahuje až 29° C, teplota vody může mít příjemných 22° C. Nejdeštivějším obdobím bývá první polovina července. Naopak hezky tu může být i celý srpen a není nutno se bát ani září, i když tehdy už  je počasí – podobně jako v Česku – vrtkavější. 

Leba: Moře, pohyblivé duny i raketová základna

Starý přímořský přístav Leba patří k hojně navštěvovaným letoviskům. U Leby je několik kilometrů písečných pláží, na nejbližší je to z centra asi pět minut. V městečku panuje příjemně čilá atmosféra, čeká tu na vás množství obchůdků, barů i restaurací.

Téměř na každém kroku potkáte Smażalnia ryb, ale také třeba jen stánek s grilem nebo malou udírnou, kde můžete ochutnat za velmi přijatelné ceny zdejší rybí speciality.

Vyrážíte na cesty? Skvělé batohy, oblečení proti hmyzu, zápisníky pro děti a hrnky na kafe


Městečko Leba je výchozím bodem pro výlety do národního parku Slowinski park narodovy, který je doslova napěchován přírodním bohatstvím. Četná jezera, lesy, louky, bažiny, ale hlavně pohyblivé duny tvoří dokupy opravdový unikát, jediný park svého druhu v Evropě.

Za větrného počasí můžete sledovat velmi zajímavý úkaz – pohyby písečných dun. Nejvyšší z nich vyrůstá až do čtyřiceti metrů. Obrovské písečné kopce se střídají s písečnými údolími a jemný písek navozuje atmosféru té pravé, nefalšované pouště daleko v Africe.

Kudy k dunám? 

A jak se dostanete k dunám? V Osadě Rabka (8 km od centra Leby) zaplatíte v pokladně národního parku vstupné a pak už stačí jen zdolat pouhých 5,5 km.

K dunám se můžete vydat pěšky, na kole nebo elektrickým vláčkem. Trasa prohlídky je označena zatlučenými kůly a vede po hřebeni duny Biała Góra. Kouzlo dun tkví v tom, že je nikdy neuvidíte stejné. Toto nenapodobitelné přírodní divadlo můžete sledovat zas a znovu.

Kam vyrazit? Na Dolní Moravu, do Mariánek, Loučně nebo na seminář k Šárce Strachové


A teď skutečná lahůdka nejen pro badatele! V areálu parku se nachází také stará raketová základna, kde Němci během 2. světové války tajně testovali různé prototypy raket. Mimo prohlídky exponátů v muzeu můžete také vystoupat na rozhlednu, ze které jsou krásné výhledy do okolní rovinaté krajiny.

Wladyslawowo: Hon na pstruhy a kitesurfing

Rybářský přístav Wladyslawowo je jedním z hlavních přímořských letovisek na jižním pobřeží Baltského moře. Oblíbenou turistickou atrakcí je vyhlídková plavba, a pokud patří k vašim vášním rybolov, pak vám určitě udělá radost výlet na pstruhy.

K moři vede krásná promenáda, začíná zde také oblíbená cyklistická trasa podél polského pobřeží. Čistá písečná pláž s tobogány nabízí kromě vodních radovánek také bungee jumping nebo paragliding. Poloostrov Hel patří k oblíbeným cílům kitesurferů a dobrodruhů.

Je dětem špatně v autě? Nejlepší rady, jak nevolnosti zvládnout


Za návštěvu stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie z 60. let 20. století, který je známý především svými vitrážemi, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších na světě. Trochu jako v Hollywoodu si budete připadat v Aleji sportovních hvězd, což je chodník slávy, kde jsou v dlažbě zasazeny hvězdy se jmény významných polských sportovců. A rozhodně si nenechte ujít místní oceanárium, kde si užijí moře zábavy malí i velcí.

Dziwnów: Park miniatur, Mrtvé jezero a majáky

Původně rybářská vesnička Dziwnów je vzdálena od Prahy pouhých 650 km. Nejen proto ji mají v oblibě převážně rodiny s dětmi. Je zde spousta atrakcí, např. nafukovací městečko a prolézačky, pěkná hřiště pro malé i větší děti, možnost pronajmout si čtyřkolku či kolo.

Určitě se vydejte do parku miniatur, kde jsou umístěny modely majáků z pobřeží Polska v měřítku 1:10. Muzeum mašinek potěší hlavně děti, větší cestovatelé zas ocení Mrtvé jezero, na jehož pobřeží rostou vzácné stromy a křoviny.

Lákadel je na severu Polska samozřejmě ještě mnohem víc, ať už přístavní města Gdaňsk, Gdyně či přímořské Sopoty nebo třeba slavný křižácký hrad Malbork. 

Tipy na pěší výlety s dětmi: Vyzkoušeli jsme místa, kde je to bude bavit
Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu
Témata: Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Cestujeme, Chorvatsko, Moře, Léto s tebou, Maják, Maja, Polsko, Muzeum, Jedi, Praha, Trasa, Slow, Pláž, Lahůdka, Hela, Středozemní moře, Sever, Chodník slávy, Afrika, #Kamínky, Nanebevzetí Panny Marie, Jed