Maminka.czZdraví

K Vánocům kokos patří, kromě klasiky vyzkoušejte i kokosovou vodu

Markéta Novák Matějková 29.  11.  2016
Kdo by si dřív uměl představit Vánoce bez kokosů a jejich vůně? Dnes už nám přijde samozřejmé, že si strouhaný kokos sypeme ráno do ovesných kaší a na mnoho způsobů využíváme takový přírodní zázrak, jakým je třeba kokosový olej.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dříve jsme se přitom jen stěží dobývali do jejich skořápek, abychom získali trochu tekutiny, která nám v konečném výsledku nepřišla zas až tak lahodná a skořápky pak alespoň posloužily jako vánoční dekorace.

Znáte mladý kokos?

Pokud si vybavíte zelený svěží plod, jste na správné stopě. Nejde o různé druhy, jak by se mohlo zdát, i když samozřejmě existují různé odrůdy kokosů, rozdíl mezi zeleným a hnědým kokosem vychází však pouze ze stáří plodu.

Kokosová palma samotná, kterou v současnosti najdeme na mnoha místech světa, jmenovitě v jižní a jihovýchodní Asii, Africe, Americe, Mexiku, na Kubě a Jamajce, funguje jako přírodní filtr.

Odtud pak pochází blahodárná kokosová voda, kterou mnozí mylně považují za mléko. Přírodně přefiltrovat jeden litr vody však není žádná hračka, zabere to celých devět měsíců. Paradoxně – nám k vypití mnohdy nepostačí ani pár minut.  

Protože nemáme takové štěstí jako obyvatelé tropů a není nám běžně dostupná voda z mladých, čerstvých kokosů, můžeme sáhnout například po kokosové vodě.

Kokos pochází z Thajska, konkrétně z míst v okolí delty řeky Meklong, a co je důležité, zachovává svým složením veškeré výhody čerstvosti plodů. Tato voda je tak stále bohatá na minerální látky, hydratuje tělo a v zimě nás zásobí novou energií.

Zdraví ukryté pod skořápkou

Proč je tomu tak? Voda ze zelených kokosových ořechů je bohatá na draslík, vápník, hořčík, sodík a celou řadu dalších bioaktivních látek. Obohatí také o vlákninu, které se nám tolik nedostává, pokud běžně nejíme velké množství cereálií, ovoce a zeleniny.

Klepněte pro větší obrázek

Navíc hydratuje naše tělo lépe než běžně dostupná voda a přitom, i přes svou příchuť, nedráždí žaludek, takže ji snesou i méně odolní jedinci, co se trávení týče. A právě dobré trávení bude mezi svátky, kdy se peče, vaří, smaží a hojně chodí po návštěvách, skutečně potřeba.

Ustavičné ochutnavače štědrovečerního cukroví, jistě také potěší fakt, že má nápoj nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje žádné přidané cukry. Zato je kokosová voda velmi bohatá na minerály.

Klepněte pro větší obrázek

Díky tomu není třeba se bát její každodenní konzumace, naopak se pravidelným popíjením znásobí prospěšnost jejích látek. Potěšující je, že člověk rychle nabude dojmu nasycení, a tak toho vánočního cukroví nakonec uzobne méně, než třeba minulý rok.

Bez kokosek nejsou Vánoce

Co se týče ostatních částí plodu, nám asi známější dužina kokosové palmy se nejprve suší a posléze strouhá, popřípadě jemně rozemele. Taková surovina již slouží většinou pro přípravu cukrovinek.

Jde o velice vděčnou, a co si budeme povídat, také levnou záležitost. Třeba oblíbené kokosky už se za ta léta používání kokosu v českých kuchyních probojovaly do sféry tradičního cukroví, kdežto ostatní druhy cukroví se ke své pozici na výsluní stále probojovávají.

My jsme si však řekli, že by tyto Vánoce mohly být i u vás doma exotické a poněkud odlehčené, a proto jsme se rozhodli nabídnout netradiční recept s ingrediencí právě z kokosové vody.

CocoNuk s ananasovou šťávou a kiwi

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ingredience:

120 ml 100% ananasového džusu
240 ml kokosové vody CocoCool
½ menší limetky
hrst ovoce, např. kiwi

Postup:

V míse smíchejte kokosovou vodu CocoCool s ananasovým džusem a dochuťte čerstvě vymačkanou šťávou z limetky. Promíchejte, nalijte do formiček, přidejte pár plátků kiwi nebo jiného ovoce a nechte zamrazit.

Kokosový ořech: Zdroj vitamínů a prospěšných látek
(Před)Vánoční mlsání trochu jinak: Zkuste nové recepty
Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Tradiční cukr, Minulý rok, Klas, Ostatní část, Vánoční cukroví, Výsluní, Dobré trávení, Kokosový ořech, KOKO, Van, Dužina, Kokos, Čerstvost, Ananas, JAMA, Pat, Vánoční dekorace, Surovina, Ostatní druh, Příchuť, Kokosová voda, Zdraví na Heureka.cz