Maminka.czKam s dětmi

Kam letos na čarodějnice?

Simona Procházková 27.  4.  2023
Poslední dubnová noc, zvaná filipojakubská, je u nás tradičně spjatá s pálením čarodějnic. Přinášíme pár tipů na to, kde si můžete tuto oblíbenou akci patřičně užít a kam se v neděli vydat za velkými ohni, tajemnou atmosférou, zábavou a také dobrým jídlem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Populární zvyk pálení čarodějnic v předvečer prvního máje pochází již z dávných předkřesťanských dob, kdy lidé věřili, že o filipojakubské noci (z 30. dubna na 1. května) mají zlé síly největší moc a musí se před nimi chránit. Pohané byli přesvědčeni, že právě tuto noc létá všude spousta čarodějnic, které pořádají čarodějnický slet.

A protože čarodějnice je možné, podle pradávných lidových pověr, zahubit jenom ohněm, zapalovaly se večer hranice a kolem nich probíhala bujará zábava s tancem a zpěvem, jejíž hluk měl zlé síly a ježibaby zaplašit… Přinášíme vám tipy na místa, kde to bude o nadcházejícím víkendu žít u zapálených ohňů a čeká vás tu zábava, tanec i opékání buřtíků.

VIDEO: Rituály na Čarodějnice s Helen Stanku

Čarodějnické odpoledne v ZOO Plzeň

Poslední dubnový den se v plzeňské zoologické zahradě, konkrétně na statku Lüftnerka, pořádá velký čarodějnický sraz. Součástí bude strašidelná pohádková stezka, soutěž o nejlepší čarodějnický kostým a samozřejmě oblíbené opékání buřtíků na ohni. Program začíná v 15 hodin a ti z vás, kteří dorazí v čarodějnickém kostýmu, mají vstup zdarma.

Čarodějnice ve Žlutých lázních

V neděli ve 14 hodin odpoledne začne v pražských Žlutých lázních nabitý čarodějnický program pro celou rodinu. Můžete se těšit na grilované klobásky, bramboráky i jiné speciality, kapelu So Fine, zpěvačku Chiaru, Bratry v tricku a ve finále vystoupí hlavní hvězda, Vilém Čok & Bypass. Samozřejmostí je opékání buřtů, pro děti bude připravena spousta zábavy, kreativní dílnička, čarodějnická bojovka i soutěž o nejlepší čarodějnický kostým i malování na obličej. Večer pak bude zapálena čarodějnická hranice.

Čarodějnice na Ladronce

Od 12 hodin můžete v neděli dorazit do parku Ladronka v Praze 6 a užít si společně den i večer plný legrace, pohybu i adrenalinu. Co vás tu čeká? Tradiční čarodějnická akce nabídne bohatý doprovodný program pro malé i velké, takže vás čekají nejrůznější sportovní soutěže a klání, hry pro děti i jejich dospělý doprovod, Lego show, divadelní představení, bude hrát hudba a chybět nebude ani pestrá nabídka pečených a grilovaných specialit. Pálení čarodějnic na Ladronce, to je velký festival zábavy a skvělého jídla. Nejen děti si užijí také kouzelnou stezku nebo soutěž o nejlepší masku.

Filipojakubská noc ve skanzenu Kouřim

Přehlídka lidových řemesel, tradiční obyčeje a zvyky i dobové pokrmy českého venkova, to je čarodějnická akce ve středočeském skanzenu v Kouřimi. V neděli od 10 do 16 hodin můžete v tomto muzeu v přírodě absolvovat tematické prohlídky s vyprávěním o lidové magii a pověrách se vztahem k Filipojakubské noci. Přijeďte se dozvědět, jaké byly v minulosti důvody ke vzniku tradice pálení čarodějnic, a proč naši předkové svět čar, kouzel a magie brali tolik vážně.

Čarodějnický rej na zámku v Benešově nad Ploučnicí

Po celý víkend, v sobotu i v neděli, budou na zámku v Benešově nad Ploučnicí probíhat speciální kostýmované prohlídky v doprovodu samotné čarodějnice. Této originální prohlídky se můžete po oba dva dny zúčastnit od 11.00, 11.45, 13.30 a 14.15 hodin. 

Kostým čarodějnice: Toto je 12 nejlepších modelů, kterými se můžete inspirovat

Pálení čarodějnic ve Vracově

V neděli se ve Vracově na Hodonínsku chystá velkolepé pálení čarodějnic, spojené se stavěním tradiční máje. Všechny zúčastněné čeká parádní zábava od rána do pozdního večera. Akci pořádá Městský kulturní klub Vracov ve spolupráci s domem dětí a mládeže a na programu je společné stavění májky, vystoupení dětských hudebních a uměleckých souborů, cimbálová muzika, degustace výtečného moravského vína, soutěže a hry pro děti, opékání buřtíků a samozřejmě večer pak zapálení ohnivé hranice.

Hoř ohýnku hoř, všechno zlé umoř v Zeměráji

Zeměráj je zábavný přírodní park, kde se vyřádí i poučí děti i dospělí, tedy ideální nápad pro rodinný výlet. Najdete ho na Sedlčansku u Orlické přehrady a vyzkoušíte zde společně více než stovku nejrůznějších hlavolamů, her a úkolů. V neděli 30. dubna si tady s obyvateli raně středověké vesničky můžete okusit řadu prastarých zvyků a tradic, vyrobit si keramický džbánek či hrnek na hrnčířském kruhu, utkat kobereček nebo semlít mouku z obilí. Bavit vás bude i kilometrová stezka naboso se zábavnými úkoly, která vás povede přes louku, les, potok, šišky i kameny, nejmenší nadchne dětská vesnička Hrejkov s lukostřelnicí nebo kuličkovým hřištěm.

Buřtování v Zooparku Zelčín

Čarodějnice se budou v neděli tradičně pálit také v zooparku Zelčín nedaleko Neratovic. Stejně jako každý rok tu bude připravena na podpal velká hranice s čarodějnicí, na místě bude možnost zakoupit si buřty nebo párky pro opékání i něco k pití. Součástí programu bude rovněž komentované krmení zvířat v 11:00, 13:00 a 15:00 hodin, jízdy na koních a při pěkném a hlavně suchém počasí pak celkem 11 vzduchových trampolín, včetně té největší ve střední Evropě.

Špilberk žije! Čarodějnicemi

V Brně na hradě Špilberk bude o nedělním odpoledni živo a veselo. Chystá se tu zábavní odpoledne pro všechny věkové kategorie. Budete si tu moci upéct špekáček, ochutnat jihomoravské speciality, zatančit si nebo zazpívat s hudebním doprovodem a ukázat svůj čarodějnický kostým. Večer se pak nad městem rozhoří ta největší vatra v Brně!

Čarodějnice na hradě Bouzov

Pohádkový hrad Bouzov si připravil (nejen) pro rodiny s dětmi na poslední dubnový víkend tematické prohlídky a také čarodějnické dílny. Speciální prohlídky s tajemnou čarodějnickou náladou budou probíhat od 13 do 15 hodin a v čarodějnické hradní tvůrčí dílně bude vše připraveno od 13 do 16 hodin.

Čarodějnický víkend v iQParku

O nadcházejícím víkendu se v libereckém iQParku otevřou brány technologické dílny iQFABLAB a zároveň také laboratoře. Vždy od 11 do 16 hodin se můžete těšit na nabitý čarodějnický program. Každý kouzelník či čarodějka potřebují hůlku, správnou délku říznete pilkou, pak ozdobíte pilníky, drátkem, vlnou tak, aby plnila své poslání. Kdo ještě nezkrotil koště, tak si v laboratoři snadno vyrobí extra rychlý model. A v kouzelnickém koutku plném tajemných lektvarů vám tu prozradí recept na tajný inkoust. Čarodějnické převleky a masky jsou vítány.

Témata: Kam s dětmi, zábava, jídlo, Tradice, Tipy na výlet, Maminka cestuje, léto, Za zábavou, Cestujeme, tanec, Výlety, zvyky, strašidla, Kostým, čarodějnice, Důležitý mezník, Mezinárodní den, Lukáš Pavlásek, Opékání, Chiara, Zábavné odpoledne, Páteční odpoledne, Bludiště, Kouřim, Vracov