Maminka.czDovolená s dětmi

Kam s dětmi o jarních prázdninách na hory? A nejen na lyže!

Simona Procházková 20.  2.  2022
Čekají vás ještě jarní prázdniny nebo přemýšlíte, kam vyrazit o víkendu? Máme pro vás pár super tipů na místa, kde vás čeká spousta zábavy a zážitků. Navíc jsou tato střediska „family friendly“ a nudit se tu nebudou ani nejmenší členové výpravy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lipno baví všechny

Na Lipně si užijete dovolenou v každé roční době. V zimě to tu žije zejména lyžováním. Pokud ale počasí zrovna nepřeje, máte na výběr i nespočet „indoorových“ aktivit, jako jsou bazén s vodním dětským světem a saunami Aquaworld, motýlí dům Papilonia, obří herna Hopsárium nebo víceúčelová sportovní hala.

VIDEO: Jak naučit děti lyžovat? Takhle si s nimi zimu užijete nejlépe! 

Skiareál Lipno je jako stvořený pro rodiny s dětmi. Na mírných, ale dostatečně dlouhých svazích se na sjezdovkách vyřádí malé děti, začátečníci i zkušenější lyžaři, kteří mohou využívat celkem čtyři sedačkové lanovky. Těšit se můžete také na lyžařské závody a pravidelné večerní bobování.

Chloubou lipenského areálu je moderní výukové hřiště Foxpark využívající trendy lyžařské výuky z alpských středisek. Pro pohodlí nejmenších sjezdařů jsou tu pohyblivé koberce, slalomová dráha složená ze zvířecích a pohádkových figurek, která obsahuje tunely a podjezdy, jsou tu kolotoč, skákací hrad i vyhřívaná herna. Na výukovém hřišti (a nejen tam) se děti mohou každý den potkat se živým maskotem – lišákem Foxem, který si s nimi zatrénuje a stará se o zábavu.

Ve skiareálu Lipno si zalyžujete na více než 13 kilometrech sjezdovek různé obtížnosti, k dispozici jsou Snowpark pro milovníky freestyle lyžování i snowboardingu a rovněž dvě skicrossové tratě pro děti i dospělé jezdce. Večerní lyžování probíhá každý den, a pokud jste si zakoupili celodenní nebo pěti- či šestidenní skipas, máte ho zdarma.

Na své si tady přijdou také milovníci běhu na běžkách, pro které je připraveno 12 kilometrů upravených běžkařských tratí na české straně a 26 kilometrů na rakouské straně Lipna.

Chcete to mít na sjezdovku jen pár kroků a vychutnat si první ranní manšestr na čerstvě upravených sjezdovkách? Pak se ubytujte ve čtyřhvězdičkovém rodinném hotelu Element, který se nachází hned u dolní stanice lanovky. A když si obstaráte kartu hosta Lipno.card, získáte mimo jiné třeba zvýhodněné skipasy nebo vstupy na Stezku korunami stromů se slevou.

Jak obléknout děti na lyže, aby byly spokojené?

Na Ještěd třeba jen na den

Pojeďte si na Ještěd užít zimní radovánky, třeba jen na jeden den. Velkým lákadlem letošní sezony na Ještědu je nově zrekonstruovaná 45 metrů široká a přes 1,5 kilometru dlouhá sjezdovka Nová Skalka. Pokud si o víkendu přivstanete a ještě si nezapomenete zarezervovat termín (ranní lyžování má omezenou kapacitu), můžete od 7.30 dvě hodiny lyžovat na čerstvém manšestru a bez front. V deset hodin si tak můžete dát pod sjezdovkou v restauraci Můstek bohatou snídani a poté se buď přesunete na další lyžování, nebo využijete jiných atrakcí v Liberci a okolí (například aquapark nebo IQ Park v Centru Babylon, kde se můžete rovněž ubytovat v hotelu). Pokud zůstanete lyžovat celý den, čeká vás večerní lyžování a program aprés-ski s dýdžeji.

V areálu najdete dvě čtyřsedačkové a jednu dvousedačkovou lanovku, pět vleků a celkem 10,5 kilometru sjezdovek všech obtížností. Samozřejmostí je i profesionální lyžařská škola s rozšířenou dětskou výukovou zónou, lyžařská půjčovna a ski servis.

Restaurace Nová Skalka nabízí skvělé jídlo, výbornou kávu i míchané drinky. Při hezkém počasí si tu můžete odpočinout na venkovní terase a po lyžovačce zase otestovat tradiční aprés-ski happy hour.

Novinkou letošní sezony na Ještědu je možnost zakoupení nejvýhodnějších skipasů on-line prostřednictvím věrnostního programu Gopass, který dynamicky generuje ceny on-line. Bude vás to stát jen trochu času při registraci do věrnostního programu a poté už budete na svou vlastní kartu, kterou obdržíte poštou, nakupovat skipasy v pohodlí domova, a ještě za zvýhodněné ceny. Gopass platí vedle Ještědu i ve Špindlerově Mlýně, ve slovenských střediscích Jasná a Vysoké Tatry, polském Szczyrku nebo v rakouských střediscích Mölltaler Gletscher, Ankogel a Muttereralm Innsbruck.  

Nemůžete si dovolit jet s dětmi lyžovat na celý týden? Nebo nemáte dovolenou? Nevadí. Vyrazte si na Ještěd zalyžovat na jediný den. Z Prahy jste tam cobydup, až k Ještědu (a navečer zpět) můžete dojet skibusem. Jízdní řády naleznete na skijested.cz/sluzby/skibusem-z-prahy

VIDEO: Jarní prázdniny na běžkách. Jak do bílé stopy s dětmi, aby je to bavilo, radí mistr světa Martin Koukal

Dlouhé sjezdy na Klínovci

Skiareál Klínovec prošel v posledních letech obrovskou modernizací a v posledních letech si získává stále větší popularitu. Spolu s německým lyžařským střediskem Fichtelberg vytváří InterSkiregion Fichtelberg-Klínovec, který nabízí celkem 47 kilometrů pohodlných i náročnějších sjezdovek. K dispozici je pět sedačkových lanovek (dvě s krycí oranžovou bublinou, která chrání lyžaře proti větru a sněhu, a s vyhřívanými sedačkami) a šest vleků, funpark a snowpark se skoky a překážkami i výukové centrum a dětský park s pojízdným pásem pro nejmenší sjezdaře.

V nové části areálu, na jižní straně Klínovce, můžete vyzkoušet novou sjezdovku Jáchymovská, která je na české poměry zcela unikátní, je totiž dlouhá celé tři kilometry, s převýšením 500 metrů. Samozřejmostí je tady kompletní zázemí pro všechny lyžaře, nechybí půjčovna vybavení, lyžařská škola a parkování zdarma. Občerstvit se můžete v několika restauracích, fast foodech, kioscích či aprés-ski stanech, kde každý den připravují čerstvá jídla, dezerty i teplé nápoje.

Ve středu, pátek a v sobotu si užijete večerní lyžování, a kdo dává před sjezdovkami přednost spíše běžkám, může se proběhnout po více než stovce kilometrů upravovaných běžkařských tratí po hřebenech Krušných hor. A to včetně oblíbené lyžařské magistrály vedoucí na Horní Halži.

Pokud hledáte ubytování v okolí areálu, jako doma se budete cítit třeba ve stylovém a útulném horském penzionu s restaurací Anton v Novém Městě u Jáchymova. A ještě jeden tip na zimní procházku s ratolestmi. Na Božím Daru najdete kouzelnou Ježíškovu cestu s domečky, úkoly a atrakcemi, která zaručeně nadchne každé dítě. Naučná stezka v okolí nejvýše položeného města v Česku je dlouhá 13 kilometrů, vybrat si ale můžete také zkrácený okruh, který měří necelých šest kilometrů.

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Naše tipy, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Výlety, Ježíšek, kam s dětm, aquapark, lyže, Jáchym, Sjezdovka, Boží Dar?, Krušné hory, Skipas, Jáchymov, Povidloň, Klínovec, Žalý, Centrum Babylón, Hopsáriu, Ještěd, Element