Maminka.czTipy na výlet

Vyrazte na hory k sousedům. Kam na super rodinnou lyžovačku v Rakousku, Polsku a na Slovensku?

Simona Procházková 26.  2.  2022
Covidová opatření se rozvolňují, sněhové podmínky na horách jsou stále ještě výborné, a co víc: řada středisek již začíná nabízet mimosezonní slevy. Dopřejte si rodinnou lyžovačku, máme tipy na tři skvělá místa, která najdete u našich nejbližších sousedů. Co nabízí Malá Fatra, ledovec Stubai a polské Zakopané?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ledovec Stubai: lyžovačka až do května

Údolí Stubaital se nachází zhruba dvacet kilometrů od rakouského Innsbrucku a prázdniny nebo prodloužený víkend nabitý nejen lyžováním si tu užije celá rodina. Lyžovat na ledovci tu můžete až do května. Stubaitalské údolí je dlouhé asi 35 kilometrů a je tvořeno 80 ledovci a více než stovkou třítisícových vrcholů. Najdete tu pět hlavních vesniček Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders a Schönberg, kde panuje klid a pohoda.

VIDEO: Jak naučit děti lyžovat? Takhle si s nimi zimu užijete nejlépe! 

Lyžovačku i další aktivity si užijete jak přímo v údolí, tak nahoře na ledovci ve výšce 2900 metrů n. m., kam vás vyveze rychlá moderní lanovka 3S Eisgratbahn. Do kabiny se vejde až 32 lidí a nechybí bezplatné připojení na wifi. Lyžování na ledovci (Stubaier Gletcher, největší ledovcový lyžařský areál v Rakousku) bude bavit začátečníky i pokročilé. Najdete tu 35 precizně upravených sjezdovek, 26 lanovek (včetně kryté a vyhřívané šestisedačky) a vleků a vychutnat si můžete i desetikilometrový sjezd do údolí Wilde Grub'n. Nebo se vraťte do dětských let a zadovádějte si spolu s dětmi při sáňkovačce. Připraveno je více než deset sáňkařských tras pro denní i noční sáňkování. Zážitkem bude také návštěva ledové jeskyně Ice Grotto uvnitř ledovce, u horní stanice lanovky Eisgrat.

Rodiče ocení BIG Family Ski Camp s možností hlídání dětí, včetně vlastní dětské restaurace a školky. Zde se seznámí se světem lyžování i ti nejmenší. Dále můžete využít BIG Family Fun Slope, trať s vlnami, skoky a klopenými zatáčkami.

Brázdit svahy můžete, kromě ledovce, rovněž v několika dalších menších střediscích. Ve ski areálu Schlick 2000 ve Fulpmesu a v centrech Serlesbahnen ve vesničce Mieders a Elferbergbahn v Neustiftu si přijdou na své úplně všichni. Jde o příjemné rodinné areály s moderním vybavením, rychlými lanovkami a tratěmi mírnější obtížnosti zejména pro začátečníky a děti. Právě v Neustiftu objevíte rovněž centrum volného času (Freizeit Zentrum Neustift) s krytým bazénem a saunami, velký saunový svět, lázně a bazén můžete vyzkoušet také v Aquaparku StuBay v Telfesu.

Určitě stojí za to podívat se aspoň na jeden den do nedalekého Innsbrucku a prohlédnout si staré město, navštívit Císařský palác, renesanční zámek Ambras nebo udělat radost dětem návštěvou AlpenZoo. Je to jediná zoo svého druhu na světě, kde žijí zvířata typická pro Alpy – od medvědů po sviště.

Chcete ušetřit? Pořiďte si SKI Plus CITY Pass Stubai Innsbruck. Zahrnuje ledovec Stubai a 12 dalších lyžařských středisek v údolí Stubaital a oblasti Innsbruck, bazény a více než 20 dalších výhod jako vstupy do památek a muzeí či bazénů.

Jak naučit děti lyžovat? Tady je 10 důležitých a praktických rad

Vrátna Dolina na Malé Fatře

Oblíbený ski areál Vrátna Dolina je součástí národního parku Malá Fatra v kriváňské části pohoří. Zdejší sjezdovky nabízejí rozmanitý terén a tu svou si tady najde každý, od nejmenších dětí a začátečníků až po zkušené a náročné sjezdaře. Vrátna Dolina se pyšní ultramoderní osmimístnou kabinkovou lanovkou, kterou nejspíš znáte z alpských středisek. Ta vás dopraví od centrálního parkoviště na vrchol Chleb těsně pod hřeben do výšky zhruba 1500 metrů n. m. Ve středisku je k dispozici ještě jedna sedačková lanovka a 15 vleků a můžete brázdit sjezdovky v celkové délce více než 15 kilometrů. Samozřejmostí je kompletní zázemí pro rodiny s dětmi, nechybí dětský výukový park, půjčovna vybavení, lyžařská škola, několik restaurací a potěší i parkování zdarma.

Vrátna Dolina se skládá ze středisek Čižinka, Príslop, Chleb, Paseky a Poluďnový Grúň, přičemž každé středisko je, pokud jde o rozmanitost terénu, trochu jiné a na své si tu přijdou také vyznavači snowboardingu a skialpinisté. Nejdelší sjezdovka s největším převýšením je dlouhá přes tři kilometry a v okolí najdete rovněž pravidelně upravované běžkařské tratě.

Pokud přeje počasí, je možné podniknout i v zimě pěší túru po hřebenech ze Snilovského sedla, odkud se lze sedačkovou lanovkou dostat na Poludňový Grúň. Užijete si překrásné panoramatické výhledy. Při procházce přes Jánošíkovy Diery (Horní a Dolní Diery) si zase prohlédnete soustavu vodopádů a skalních roklin vyhloubených potokem. Kolem vodopádů a nad nimi vedou lávky a žebříky, místy je cesta osazena i řetězy. Pozor, v zimním období se vstup doporučuje jen v případě, když cesty nepokrývá sníh a námraza.

Jen pár kilometrů od Vrátne se nachází typická horská vesnička Terchová, kde se narodil slavný zbojník Juraj Jánošík, kterému je věnováno místní muzeum. Za návštěvu stojí také kostel zasvěcený Cyrilu a Metodějovi, kde najdete nádherný pohyblivý vyřezávaný betlém. A rozhodně musíte ochutnat halušky s brynzou, strapačky se zelím, plněné pirohy a regionální ovčí sýry. Zajděte na ně do Terchovské koliby.

Kam s dětmi o jarních prázdninách na hory? A nejen na lyže!

Zakopané v polských Tatrách

Zkuste vyměnit slovenské Tatry za ty polské na druhé straně hřebenů. Malebné horské městečko Zakopané si získává stále větší popularitu. Poláci ho hrdě nazývají zimním královstvím, a ne nadarmo. Najdete tady vše, co potřebujete pro příjemnou rodinnou dovolenou. Nabízí skvělé podmínky pro lyžování, ale také pro zimní procházky zasněženou přírodou s výhledem na horské velikány. Ceny jsou příznivé, jídlo výtečné, a navíc v okolí najdete hned několik termálních bazénů pro zasloužený odpočinek.

Zakopané je obklopeno téměř desítkou lyžařských areálů, přičemž nejvýše položeným v celém Polsku je Kasprowy Wierch, kam se dostanete kabinkovou lanovkou. Najdete tu areály určené pro začátečníky a rodiny s dětmi, zároveň také těžké sjezdovky, které uspokojí i ty nejnáročnější lyžaře. Ve všech střediscích jsou k dispozici půjčovny lyžařského a snowboardového vybavení, servis i lyžařské školy se zkušenými instruktory, kteří naučí lyžovat děti i dospělé.

Přímo ve městě Zakopané je lyžařský areál Polana Szymoszkowa. Leží na Gubalowském hřebenu a při lyžování si užijete nádherného výhledu na celé panorama Tater s dominantou vrchu Giewont. V areálu jsou dvě sedačkové lanovky a sjezdovky zvládnou malé děti i lyžaři „pohodáři“. Ski areál Nosal se nachází na hranici národního parku pod stejnojmenným vrcholem Nosal. Využít můžete hned několik vleků a krátké sjezdovky s mírným sklonem. Nechybí dětský park a školička. V Zakopaném se můžete ubytovat v rodinném penzionu, soukromém apartmánu i stylovém hotelu s wellness centrem, možnosti jsou široké.

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Cestujeme, Výlety, Rak, aquapark, Bazén, Lanovka, Alpy, Tate, Centrální parkoviště, Vrátne, Telfes, Chleby, Centrální park, BIG, Slovensko, Údolí, Lyžovačka, Innsbruck, Fulpmes, Stubaier Gletcher, Bazény na Heureka.cz