Maminka.czKam s dětmi

Kam s dětmi o prázdninách: Tábor, nebo babička? A jak vybrat?

26.  4.  2019
Letní prázdniny trvají dva měsíce a vaše dovolená maximálně dva, tři týdny. Pokud nejste na další mateřské, nerudovská otázka „Kam s ním?“ tak přijde na pořad dne zcela jistě. Jaké máte možnosti, jak to řešíme v redakci a co vzít v potaz při výběru (příměstského) tábora?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR 

Ideální řešení pro menší děti. Spí doma a na tábor denně docházejí. Tábory se dají nalézt i pro děti od tří let a nabídka je už velká. Určitě to malému táborníkovi usnadníte kamarádem nebo starším sourozencem. Porozhlédněte se také, zda příměstský tábor pořádá třeba organizace, kde to dítě zná (např. mateřské centrum, kam docházíte odmalička).

Také řešíte, kam s dětmi o prázdninách? Tohle se osvědčilo nám

DÍTĚ S SEBOU DO PRÁCE

I když to dřív bylo téměř nemožné, stále více zaměstnavatelů vás mile překvapí a volnější režim se během léta zařídit dá. Předpoklad je práce, kam vůbec dítě vzít lze (např. kancelářská), a také klidné dítě. Dvouleťák, který bude běhat po chodbách a hlasitě křičet, by asi kolegům radost neudělal. Ptejte se předem, rozmyslete, zda a nakolik vás potomek nechá pracovat, a přivřete oči nad správným stylem výchovy. Bez zavrhovaných telefonů a tabletů se asi neobejdete. 

5 zásad pro nejlepší výběr dětského tábora 

Mělo by být jasné, kdo tábor pořádá. Vybírejte mezi subjekty, které celoročně pracují s dětmi a na které máte dobré reference. 

Důvěryhodnější akce bude ta, jejíž pořadatel si vyžádá i informace od rodičů – o případných zdravotních omezeních dítěte, dietě či alergii, plaveckých schopnostech. Důležité je vzájemné poskytnutí telefonických kontaktů. Někdo ze zabezpečujících osob by měl mít kurz první pomoci, ptejte se předem. 

Pokud je nabízeno stravování formou oběda či svačin, je plně namístě požadovat jídelníček a informaci o výrobci pokrmu. Určitým problémem může být manipulace s pokrmy laickou nepoučenou osobou při dalším převážení a vydávání pokrmu. 

Vždy je nutno myslet na celodenní pitný režim – rodiče by měli vědět, jakým konkrétním způsobem bude pití zajištěno, případně vybavit dítě vlastním nápojem vhodného typu. 

Myslete i na storno a náhrady. Storno podmínky by měly být nastavené tak, abyste měli možnost si alespoň vybrat náhradní termín nebo aktivitu. Solidní organizátoři to umožní. 

ŠKOLKA 

O omezení nebo přerušení provozu MŠ rozhoduje ředitelka a jeho termín musí oznámit dva měsíce předem. Obvyklý scénář je, že se školka na jeden prázdninový měsíc uzavře. Zjistěte ale předem, zda máte možnost využít náhradní školku – podle počtu zájemců třeba zůstává ve městě otevřená jen některá, kam mohou docházet i děti z jiných zařízení. Řešením na dobu krize může být soukromá školka – ty obvykle využívají poptávky a mívají otevřeno i celé léto – bude vás to ale stát peníze. 

BABIČKY

To nejlepší, co mohou malé děti mít. Jestli je to jen trochu možné, domluvte se právě s nimi. Podle psychologů je to ideální varianta (viz box na další straně), navíc babičky a dědové mohou s vnoučaty také někam vyrazit, což jsme v redakci vyzkoušely a můžeme vřele doporučit! Předpokladem jsou samozřejmě ochotní prarodiče, kteří budou mít dost energie. Předem se s nimi proto domluvte, zda je právě tohle možná varianta na část prázdnin. 

Předškolní dítě raději k babičce

„Když je to možné, svěřte předškolní dítě o prázdninách spíš babičce," radí Vilém Urban, psycholog a kouč.

Podle čeho vybírat příměstský tábor? 

"Jedna možnost je rozvíjet děti v tom, co je baví a mají možnost se tu dále zdokonalit – třeba ve sportu nebo hraní na hudební nástroj atd. Další možností je experiment: Většina malých dětí je adaptabilních v novém prostředí a mohou vyzkoušet něco nového. Záleží na povaze."

Je praktické dopředu se seznámit s pořadateli? 

"Určitě. A především, pokud je moje dítě v čemkoli nestandardní. Pak je dobré poznat pedagogy a třeba i zvážit možnost, aby se dopředu domluvil i kamarád s sebou. Ale většina dětí si během takové akce rychle najde i nové přátele. Při výběru bych sháněl reference i na internetu a osobní zkušenosti jiných rodičů." 

Co je podle vás pro dítě lepší: tábor, nebo babička? 

"Když to zjednoduším, tak babička. Na dnešních mladých lidech se hodně odráží, že trend je jiný – dávat je právě více do kolektivů. Ale to, co dítě nejvíce přirozeně ovlivňuje, jsou rodiče a prarodiče. Babičky mají životní zkušenosti, které předávají, a také nadhled. I když to není moderní, vracel bych se k tomu, co tradičně výborně funguje už po staletí." 

Tip redakce:

Organizátoři táborů vyžadují „potvrzení o zdravotním stavu dítěte“. Konkrétně se jedná o POSUDEK ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI DÍTĚTE, který musí splňovat zákonem dané náležitosti.

  • Přesný formulář vám poskytne pediatr, u něhož je vaše dítě registrováno, ten je zároveň i jediný, který vám potvrzení může vydat.
  • Na posudek myslete včas, vzhledem k časové tísni při akutní i preventivní péči není pediatr někdy schopen ho vystavit okamžitě.
  • Lhůta platnosti posudku se od 1. 11. 2017 prodloužila z 1 na 2 roky, pokud mezitím nedojde ke změně zdravotního stavu dítěte. 
Témata: Děti, Kam s dětmi, Babička, Naše tipy, Tipy na výlet, Sport, Mateřská škola, Prázdniny, Maminka cestuje, Ověřeno rodiči, kam s dětm, Formulář, Nerudovská otázka, Redakce, Internet, Jak, Pokrm, Babi, Tábor, Příměstský tábor, Urban, Pořadatel, Přerušení, Porada, Táborník, Sport na Heureka.cz