Maminka.czKam s dětmi

Kam s dětmi: Za bylinkami i do cukráren

Iva Endrychová 4.  9.  2015
První zářijový víkend si zaslouží výlet. Nemyslíte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kefír v Kačině

3. ročník Bejbypankového festivalu Kefír startuje tuto sobotu 5. září na zámku Kačina ve Svatém Mikuláši u Kutné Hory.  Těšit se můžete na celodenní zábavný program pro děti a dospělé. Více informací zjistíte a vstupenky můžete zakoupit na www.festivalkefir.cz

Čejkovické bylinkové slavnosti

V neděli 6. září přijďte v Čejkovicích u Hodonína na návštěvu království bylinek a koření Sonnentor. Od 10:30 je v moderním areálu na kopci nad historickými Templářskými sklepy připraven bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. 

Více informací: www.sonnentor.cz 

Cukrárny ve Slavkově

Od 5. září do 1. listopadu můžete na zámku ve Slavkově u Brna navštívit výstavu Historické cukrárny. Expozice odhalí návštěvníkům nejen tajemství starodávné výroby marcipánu, zmrzliny, perníku a pamlsků nejen z první republiky. Kromě toho se díky ní dozvědí nejen zajímavosti z historie cukrařiny v  českých zemích. 

Výstava se věnuje první polovině 20. století. Do období první republiky nás přenese vybavení a výzdoba interiéru a také nejoblíbenější tehdejší cukrovinky. Zákusky a bonbony vytvořené dle dobových receptů doplní mnohdy již neznámé cukrářské vybavení a prvorepublikové reklamy. Oživením expozice je životní příběh prvorepublikového mistra cukráře a majitele několika brněnských cukráren F. Novotného.

Více informací: http://www.zamek-slavkov.cz

Kroužkobraní v Ostravě

O  víkendu 5. a 6. září 2015 si budou moci ostravské děti vybrat kroužek svých snů. Avion Shopping Park Ostrava pro ně už po sedmé organizuje populární Kroužkobraní – obrovský veletrh zájmových činností pro nejmenší.

Na akci se představí téměř šest desítek sportovních či uměleckých kroužků. V případě zájmu se do nich děti mohou rovnou zapsat. 

Prezentace volnočasových sdružení proběhne v sobotu a v neděli vždy od 10:00 hodin a potrvá až do zavíracích hodin nákupního centra. Připraven je také bohatý doprovodný program.

Více informací: www.ostrava.avion.cz

Křest knížky v GUD

V neděli v Galerii GUD proběhne vernisáž výstavy ilustrací z dětskýcz knih o Nelince, na které bude pokřtěna i ta nejnovější - Nelinka a Jezero nádherných ploutví (od 14:00) na kterou navazuje výtvarný workshop "Kouzelnálie očima dětí"(od 15:00 hod). Ten je určen pro děti od 4 let, doporučujeme rezervaci předem na rezervace@galeriegud.cz nebo na tel. 775 745 405. Počet míst je omezen. Vstup na akci je ZDARMA.

Knihu pokřtí herečka a přední česká dabérka Tereza Bebarová, členka souboru divadla na Vinohradech, která propůjčila hlas Nelince v audioknize Nelinka a strom zázraků.

Výstava ilustrací z dětských knih o Nelince Vás zavede do kouzelného světa splněných přání - KOUZELNÁLIE. Země, o které se v noci zdá dětem i dospělým. Kde každý dělá, co ho baví a nikdo nikomu nepřeje nic zlého. Do země, kde můžete létat i dýchat pod vodou. Nelinka je odvážná, trochu zbrklá a hodně zvědavá šestiletá holka, která má v plánu procestovat svět a jediné co ji zajímá, je naučit se létat! 

Více informací na www.onelince.cz.

Běháme pro děti

V neděli 6. 9. 2015 od 13.00 hod. ožije Grillpark Výstaviště a Stromovka akcí Běháme pro děti. Sportovně -zábavné odpoledne pro každého bez ohledu na věk a tělesnou zdatnost moderuje Leoš Mareš. Kromě dětí z dětských domovů vystoupí oblíbené kapely Mixle v piksle, MZH a Eddie Stoilow. Samotný běžecký závod odstartuje v 16:00 doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc. za asistence herečky Lucky Benešové.

Běžecká dráha má minimální délku 100 metrů, pro zdatnější běžce je připraven okruh Stromovkou o délce až 5 km. Motto akce ovšem zní „Čím dál doběhnete, tím víc pomůžete“, a tak každý uběhnutý metr pomůže dětem z dětských domovů na cestě do samostatného života.

Sportovní výkony budou totiž finančně ohodnoceny ze strany partnerů akce a budou využity na podporu dětí z dětských domovů po celé České republice. 

Bohatý doprovodný program je připraven pro děti – čeká na ně dětská zóna se skákacím hradem, malováním na obličej a zábavnými dětskými disciplínami. Ve výtvarné dílně budou děti tvořit unikátní „Planetu snů“.

Registrační karty sloužící k zaznamenání všech výkonů jsou navíc slosovatelné a každý tak má šanci získat hodnotnou cenu.

Vstupenky za 290 Kč jsou v prodeji v síti Ticketstream a budou k dispozici i v místě konání akce, děti do 12 let mají vstup zdarma a studenti jistě ocení vstupné na místě za 100 Kč

Světlušky znovu v ulicích

V pondělí 7. září začíná celonárodní sbírka Světluška na pomoc nevidomým a lidem s těžkých zrakovým postižením, kterou organizuje Nadační fond Českého rozhlasu. Výtěžek sbírky slouží mimo jiné na výcvik vodicích psů, speciální pomůcky, studijní stipendia nebo osobní asistenty.

Ročně pomůže sbírkový projekt stovkám zrakově handicapovaných dětí i dospělých vést maximálně samostatný a pestrý život. Světluška podporuje také neziskové organizace, které přispívají ke zlepšení kvality života zrakově postižených lidí.

Pokud, i přes spuštění aplikace svitis.cz, nestihnete chytit Světlušku v ulicích, můžete ji podpořit po celý rok odesláním „déemesky“. Dárcovskou sms posílejte ve tvaru DMS SVETLUSKA na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, Světluška obdrží 28,50 Kč. Více na www.darcovskasms.cz. Po celý rok je možné přispět také na sbírkové konto „deset devítek“ 99999 99999/0100 nebo zvolit další způsoby platby na www.svetluska.net.

Za hlavolamy na Novoměstskou radnici

V termínu 10. - 13. září 2015 proběhne na Novoměstské radnici v Praze  2 (Karlovo náměstí 1/23) již 21. herní výstava Hry a hlavolamy. Návštěvníci si tu budou moci i některé z vystavených her zahrát případně složit hlavolamy. Připravena je i řada doprovodných programů, například přednášky a workshopy pro školy a dětské skupiny, turnaje a soutěže nebo ukázky hlavolamů od zahraničních sběratelů. Výstava je otevřena ve čtvrtek od 8:00 do 18:00, v pátek od 8:00 do 22:00 a v sobotu a v neděli od 10:00 do 18:00.  

Vstupné: plné 90 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 190 Kč, skupinové 60 Kč

Výstava probíhá pod záštitou starostky Městské části Praha 2 Mgr. Jany Černochové.

Více informací na www.hryahlavolamy.cz/vystava

Běh Mladé fronty podpoří Olivovu dětskou léčebnu v Říčanech

Vydavatelství Mladá fronta a partneři charitativního projektu Běh Mladé fronty společnosti MasterCard Europe a Tesco Stores ČR, kteří finančně přispěli k realizaci celé akce, společně odstartují 14. září první charitativní běh na podporu Olivovy dětské léčebny. Patronem projektu je známý ultramaratonec a zakladatel Běžecké školy Miloš Škorpil.

Běhu se zúčastní zástupci uvedených společností, včetně organizátora projektu, a také děti z dětské léčebny. Každá společnost zapojená do projektu vybere šestičlenné týmy z řad svých zaměstnanců. Vybraní běžci budou společnost reprezentovat svými individuálními běžeckými výkony, které budou od 14. září na webu BěhMF.cz sdíleny prostřednictvím mobilní aplikace.

Aplikace bude monitorovat a sdílet konkrétní výsledky všech běžců. Každý člen týmu bude mít na speciálně vytvořené microsite vlastní profil v podobě medailonku. Profil účastníka bude propojený s mobilní aplikací s daty o běžeckých výkonech. Za každý uběhnutý kilometr získá dětská léčebna 10 Kč.

Za finanční příspěvek z charitativního projektu Běh Mladé fronty, který bude probíhat od 14. září do 31. října, vedení léčebny plánuje pořídit dětem sportovní a zdravotní pomůcky (běžecký pás, trekingové hole, rotoped a tonometr).

Projektu, a tedy i samotného běhu se zúčastní také děti, které právě v léčebně pobývají: Jolana, Andrea, Tomáš, Lenka, Tereza, Matěj, Ondra, Nikola, Sabina, Katka, Šimon, Natálie, David, Míša, Klára.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Cukr, Leoš Mareš, kam s dětm, cukrář, Tereza Bebarová, vernisáž, černoch, cukrovinky, Finanční příspěvek, Hodonín, Skákací hrad, Sbírka, Slavkov, Zámek Slavkov, Ostrava, Templář, Běžecký závod, Ticketstream, Novoměstsko, Disciplína, Výtvarný workshop, Výstaviště, Jolana