Maminka.czKam s dětmi

Objevte parky plné zábavy (nejen) pro děti: Tady máte favority z celé republiky

Simona Procházková 13.  5.  2022
Kam na rodinný výlet, který bude bavit opravdu všechny a při němž si užijete legraci, pohyb, adrenalin, a ještě se něco nového dozvíte a přiučíte? Zkuste některý z našich originálních tipů, nebudete litovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rytířské hradiště

Replika dřevěného rytířského hradiště se ukrývá v lesích u Hradce Králové. Cesta k němu je výborně značena a zvládnete ji i s kočárkem. Tento dětský park není příliš známý, spolehlivě ale nadchne dobrodruhy každého věku. Potkáte tady nejen rytíře, ale také princezny, víly i čarodějnice a jiné pohádkové postavy. Z nejvyšší hradní věže je parádní výhled do okolní krajiny, menší neposedové neodolají pískovištím ani bludišti s prolézačkami, rodiče si se svými dětmi s nadšením vyzkouší řadu herních i poznávacích atrakcí, jako jsou například jeskyně, překážková dráha, interaktivní věž nebo zvířecí doskočiště. Často tady pořádají rytířské turnaje, klání v lukostřelbě nebo divadélka pro děti v amfiteátru. Na připraveném ohništi si můžete opéct buřty, vstup do areálu je možný celoročně, není tu žádná provozní doba.

VIDEO: Poznejte nejkrásnější železniční tratě Česka

Království lesa na Lipně

Unikátní zážitkový park vybudovaný v souladu s přírodou na vrchu Kramolín s výhledem na lipenskou přehradu má především těm nejmenším příjemným a zábavným způsobem přiblížit, co se odehrává v lese, mechu a kapradí, v houštinách nebo na mraveništi. Dozví se například, jaké vlastnosti má dřevo a k čemu všemu se využívá, naučí se rozeznávat stromy a stopy zvířat… Vedle toho se (nejen) prckové vydovádí v lanových centrech a stromových městečkách plných prolézaček, provazových sestav, skluzavek, žebříků a tobogánů. Kdo by neměl dost, může si zaskotačit na jedné ze dvou vzduchových trampolín. Všechny herní prvky jsou inspirovány lesem a životem v něm. A kdo se rád mazlí se zvířátky, může nakrmit a pohladit místní kozičky, jsou velmi přátelské. Nechybí kiosky a restaurace, a kdyby vám zrovna nepřálo počasí, utečte do nedalekého aquaparku Aquaworld s vodním světem a velkou hernou Hopsárium.

Archeo skanzen Uhřínov

Vraťte se zpátky v čase v archeologickém skanzenu Villa Nova ve Velkém Uhřínově. V osadě v podhůří Orlických hor, nedaleko Rychnova nad Kněžnou, objevíte velký kus historie. Stojí tady věrná kopie středověké kolonizační vesnice, prohlédnout si můžete roubenou podzemnici (stavení napůl zahloubené v zemi), kovárnu, funkční chlebovou či keramickou pec, hrnčířskou dílnu, stodolu, chlév a další stavby, projdete se bylinkovou zahrádkou nebo pohladíte pasoucí se kozy. Všechny objekty byly vybudovány pomocí replik dobových nástrojů a děti i dospělí si je mohou vlastnoručně vyzkoušet. Stejně jako ochutnat právě upečený chleba.

Do pohádky, za strašidly i za pokladem - nejlepší výlety na české hrady a zámky

Zeměráj u Orlíku

Učiněná oáza klidu, to je přírodní zážitkový park uprostřed luk na Příbramsku. Nabízí autentickou venkovskou atmosféru i spoustu zábavy pro malé i velké. Těšit se můžete na více než stovku různých her, hlavolamů, bludišť, kvízů a vědomostních úkolů, do jejichž řešení se s nadšením zapojí celá rodina. Najdete tu vesnici z raného středověku, kde si můžete vyrobit vlastní hrnek nebo misku na hrnčířském kruhu, vyzkoušet práci na tkalcovském stavu nebo umlít mouku z obilí. Děti se doslova „z očí do očí“ seznámí s domácími zvířaty, mohou si je podrbat a pohladit. Vyzkouší si lukostřelbu, nadšené budou také z místní terénní stezky „naboso“. A co teprve dětská vesnička Hrejkov plná herních domečků, které byly vystavěny podle skutečných staveb lidové architektury zdejšího kraje! Najdete tu pekárnu, obchůdek, hospůdku, kovárnu i stodolu. Nechybí ani loutkové divadélko a archeologické naleziště.

Pohádková kovárna

Jak se dostat nejrychlejší cestou přímo do pohádky? Ve starobylé kovárně v Selibově nedaleko Písku si to zamilujete na první pohled. Právě tady, na návsi nedaleko Tálínského rybníka, si dali dostaveníčko skřítci, hejkalové, víly, čerti, hastrmani a další pohádková havěť. Kdo je chce ale spatřit na vlastní oči, musí sebrat odvahu a vstoupit do tajemné Pohádkové kovárny. Provedou vás víla, skřítek nebo samotný kovář. Zjistíte, jak to chodí u vodníků, jak vypadá peklo, když se čerti žení, nebo kde hlídá drak princeznu. Při procházce tajuplným lesem při troše štěstí potkáte Jeníčka a Mařenku nebo Karkulku s vlkem. A z bludiště vaše děti možná zachrání sám král. V kreativní dílničce si každý může vymodelovat svou oblíbenou pohádkovou postavičku nebo může posedět u dvanácti měsíčků.

Mamutíkův vodní a pískový svět

V Dolní Moravě, malé horské vesničce pod masivem Králického Sněžníku, se budete chtít stát okamžitě znovu dětmi. Vezměte sem vaše ratolesti, nebudou vědět, kterou atrakci vyzkoušet dřív. Vodní park, pískový svět a lesní zážitkový park pohltí všechny. Ti mladší si pohrají a zasportují, starší se formou experimentů dozvědí spoustu nových poznatků z přírodovědy a fyziky. Co všechno tu můžete vyzkoušet? Lesní chaloupky ve stromech, dřevěné lávky a lanové chodníčky, tobogány, skluzavky, provazové lávky a průlezy, šplhací tunely, systém vodních hrází a stavidel na potůčcích a další vodní atrakce včetně mlýnků a kola. Nechybí dřevěné 3D bludiště, terénní houpačka či obří pískoviště s archeologickým stanovištěm. K odpočinku přímo vybízejí závěsné tunely a houpačky, občerstvíte se u několika kiosků.

5 tipů na super květnové výlety. Kam se vydáte s dětmi za zábavou a dobrodružstvím?

Krtkův svět

Oblíbený park her zejména pro menší děti se nachází na jižním okraji Prahy v Horních Měcholupech. Na děti tady čekají přírodní prolézačky, skluzavky a houpačky, nechybí samozřejmě vzduchové trampolíny, různé skákací prvky a adrenalinové lanové centrum pro všechny neposedné dobrodruhy. Je tu dokonce i vodní hřiště. V areálu jsou k dispozici volně přístupná grilovací místa, kde si můžete upéct buřtíka, občerstvit se je možné rovněž v místním bistru. V přírodním amfiteátru v letní sezoně probíhá kulturní program. Novinkou je Krtkův skleník, který se skládá z vnitřní a venkovní části a má za cíl seznámit děti se zvířátky a rostlinami.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Hry pro děti, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Za zábavou, Léto s dětmi, Cestujeme, Výlety, Příbram, vodní svět, aquapark, Buřtík, Hradec Králové, Adrenalin, Kovárna, Hradiště, Tajuplný les, Zábava, Praha, Skluzavka, Rychnov nad Kněžnou