Maminka.czTipy na výlet

Kam se vydat o víkendu na výlet? 8 tipů na nejlepší vinobraní a slavnosti vína

Simona Procházková 23.  9.  2022
Druhá polovina září a začátek října jsou již tradičně spojeny s oblíbenými vinařskými slavnostmi a vinobraním, které se konají na spoustě míst po celém Česku. Vybrali jsme pro vás tipy, kam můžete s celou rodinou vyrazit za zábavou, nejlepším vínem, kulinářskými specialitami i super muzikou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plzeňský festival vína

Celý nadcházející víkend bude v Plzni zasvěcen nejlepšímu moravskému a českému vínu. Největší vinařská akce v západních Čechách je skvělým tipem pro den společně strávený s rodinou a přáteli. Letos se zde představí 24 vybraných vinařství. Chybět samozřejmě nebude ani nabídka skvělého jídla, ve food zóně si můžete vybrat, který z rozmanité nabídky pokrmů ochutnáte. Součástí bohatého doprovodného programu budou například kapela Pekař, oblíbená plzeňská skupina Moodshake, Cimbálová muzika Kaňúr nebo DJ Laaw. A co víc, v nedaleké Měšťanské besedě bude souběžně s festivalem vína probíhat partnerský filmový festival Finále Plzeň, na kterém můžete zhlédnout desítky českých snímků. Výlet do Plzně je tedy určitě dobrý nápad.

VIDEO: Tipy na říjnové výlety

Vinobraní v Grébovce

Celý víkend 23. až 24. září se můžete vydat za dobrým vínem í jídlem do pražského parku Grébovka neboli do vinohradských Havlíčkových sadů. Na tradičním vinobraní vás čeká bohatý kulturní program a potkat se tu budete moct například s Honzou Musilem nebo Zdeňkem Svěrákem. Ochutnáte ta nejlepší vína, burčák i delikatesy z celého světa, uvidíte ukázky tradičních lidových řemesel a užijete si také živou hudbu různých žánrů. Chybět nebude ani bubenická show. Pro děti jsou nachystány zábavný program, výtvarné a kreativní dílny, soutěže i pohádkové divadelní představení.

Burčáková stezka v Opavě

Chcete vyrazit na originálně pojatou společnou procházku? V sobotu 23. září se můžete zúčastnit oblíbené Burčákové stezky v Opavě. Od 16 do 21 hodin mohou všichni milovníci čerstvého burčáku spojit příjemnou vycházku městem s ochutnáváním populární moravské vinné speciality. Letos tato akce proběhne již posedmé a každý rok zláká větší počet účastníků. Nudit se nebudou ani děti, proběhnou se s kamarády a mohou se třeba učit navigovat podle mapy města, kterou obdržíte na startu.

Valtické vinobraní

O příštím víkendu, od pátku 30. září do soboty 1. října, se můžete těšit na věhlasné Valtické vinobraní. Dvoudenní oslava vína tady bývá pojata skutečně velkolepě. Vedle nejlepšího vinařského vína a burčáku ochutnáte spoustu gurmánských specialit a typických krajových jídel, na dvou pódiích se představí řada hudebních kapel, mužských, ženských i dětských lidových souborů v krojích. Součástí programu budou i prohlídky Křížového sklepa a Chrámu vína pod Vinařkou, cimbálová muzika ve sklepě a vinařská tombola o ceny. Nezapomíná se samozřejmě ani na děti, které se mohou těšit na zábavný program.

Super výlety pro všechny Lego fanoušky. Do muzea, hotelu plného kostiček i Legolandu

Karlštejnské vinobraní

Zajeďte si o víkendu na nejslavnější český hrad Karlštejn a nenechte si ujít historické slavností vína, na které bude dohlížet samotný český král a římský císař Karel IV. s chotí Eliškou Pomořanskou a se svým dvorem. Na své si tu přijdou i nejmenší děti, připraven je bohatý kulturní program plný zábavy. Celý víkend se na hradě ponese v dobové atmosféře středověku, a to včetně hudebních vystoupení, historických tanců, rytířských turnajů, vystoupení dvorních trubačů i mágů i ochutnávek kulinářských dobrot.

Vinobraní v Jeseníku

Priessnitzovy lázně v Jeseníku se již zítra, v sobotu 24. září, stanou dějištěm netradičního vinobraní. Svá nejlepší vína zde představí návštěvníkům vybraní moravští vinaři, těšit se můžete rovněž na bohatou nabídku občerstvení a regionálních pokrmů z lázeňské kuchyně, hrát bude cimbálová muzika, děti se pobaví při soutěžích. Současně s vinařskými slavnostmi bude v Jeseníku zároveň probíhat běžecký půlmaraton Kolonáda Run 2022, kterého se můžete zúčastnit ať už aktivně nebo jako diváci. Startovat se bude v sobotu dopoledne na lázeňské Ripperově promenádě.

Vinobraní v Levandulovém údolí

Už jste se byli podívat v Levandulovém údolí? Pokud ne, právě teď je ideální okamžik to napravit. Zajeďte si do Chodouně na Berounsku, kde vás zítra a pozítří přivítají originálně pojatým vinobraním. Ochutnáte třeba levandulové prosecco nebo levandulový sekt, také ale domácí ovocné koláče nebo čerstvý chléb. K vínu se určitě budou hodit klobásky od souseda z Tetína nebo sýry z českých farem. K dobré zábavě samozřejmě patří příjemná hudba, děti i dospěláci si mohou užít tvořivé dílny nebo se projít po stezce vinných tradic a svátků plné českých zvyků a také hádanek a kvízů. Děti pak mohou hledat poklad u levandulového vodníka.

Kam s dětmi na kole? Toto jsou tipy na skvělé a nenáročné cyklostezky

Burčákové slavnosti v Hustopečích

Nemáte ještě plány na příští víkend? Od čtvrtka 29. září do soboty 1. října můžete vyrazit na slavnosti burčáku do jihomoravských Hustopečí. Co všechno uvidíte, ochutnáte a zažijete? V rámci kulturního programu proběhne vystoupení kapely Tublatanka nebo zpěvačky Ewy Farny. Dozvíte se, co je burčáková policie či platidlo búro nebo kdo je perkmistr. Čekají vás spousta zábavy i soutěží o ceny, ochutnávka vín i burčáku s konšely města, tržiště, ukázky středověkých řemesel a dobový jarmark. Děti nadchnou historický kolotoč, zvěřinec a velký průvod rytířů, sličných dvorních dam i historických vozů.

Kam za vínem kdykoli během roku?

Kraví Hora

Kraví hora stojí při návštěvě Velkopavlovické vinařské podoblasti určitě za pozornost. Primárně se jedná o viniční trať poblíž obce Bořetice. U mnohých je ale možná známější díky Svobodné spolkové republice Kraví Hora. Ta je čistě vinařskou republikou, jedinou svého druhu na světě. Vznikla samozřejmě jako recese a slouží zejména k propagaci vína a vinařství v Bořeticích a přilehlém okolí. Jako správná republika má svou vládu, vlajku, hymnu, vydala pasy a známky atd. Stala se tak oblíbeným a vyhledávaným cílem turistů, kteří poznávání krajiny rádi spojují právě s vínem. V průběhu roku se zde koná celá řada akcí, všude je tu dostatek pohostinných vinařů a dobrého vína i nálady.

Malovaný sklep v Šatově

Nedaleko Znojma směrem k rakouským hranicím se nachází malá vinařská obec, která skrývá vyložený vinařský unikát. Tím je Malovaný sklep. Tento jedinečný prostor, který je vyzdoben plastickými malbami lidového umělce Maxmilliana Appeltauera, ale nikdy jako sklep na výrobu a uskladnění vína nesloužil. Byla zde soukromá vinárna s možností posezení. Na návštěvníky zde ale dýchne spojení vína a lidového umění v unikátním prostředí.

Naučná vinařská stezka

Hned pod valtickým zámkem začíná pět kilometrů dlouhá naučná stezka, která obsahuje šestnáct informačních panelů seznamujících poutníky s děním na vinicích během jednotlivých ročních období, s historií tuzemského vinařství a s pěstováním révy vinné v Mikulovské vinařské podoblasti. Stezka končí u Valtického podzemí, které rovněž nabízí dobrodružnou prohlídku. Jde o unikátní labyrint obnovených částí historických vinných sklepů, kde si návštěvníci mohou prohlédnout 13 vzájemně propojených sklepů v celkové délce přes 900 metrů, a k tomu mohou  ochutnávat víno a dát si občerstvení.

Vinice Šobes

Jedním z nejzajímavějších vinařských tipů na Znojemsku je vinice Šobes, mezi vinaři nazývaná také Šobeska. Jedná se o jednu z nejstarších, nejkvalitnějších a také nejznámějších viničních tratí v České republice. Nachází se uprostřed Národního parku Podyjí a za svou jedinečnost zdejší vína vděčí právě její ideální poloze. Vinici v současnosti vlastní společnost Znovín Znojmo, která z jejích hroznů vyrábí vína známá a ceněná i ve světě.

Vrbice

Vrbice jsou jednou z nejvýše položených obcí na Velkopavlovicku, v samém srdci Modrých hor. Zajímavé jsou zejména svými sklepy (z nichž některé byly vykopány již na přelomu 18. a 19. století), které mají charakteristický styl. Nelze je tak přehlédnout a určitě stojí za zhlédnutí. Uspořádány jsou na pěti terasách u kostela sv. Jiljí, jehož věž je vidět z dálky i několika kilometrů.  

Témata: Rodina, Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, zábava, Výlety, Cestujeme, Za zábavou, 19. století, Tipy redakce, policie, Ewa Farna, Slavnosti vína, vystoupení, Znojmo, Jeseník, Grébovka, Česká republika, Západní Čechy, Levandulové údolí, Vinařství, Zámecký, Havlíček, Eliška Pomořanská, Jiljí