Maminka.czDěti a mateřství

Kam umístit dítě o prázdninách?

Kateřina Černá 10.  7.  2011
Většina školek je zavřená, o školách ani nemluvě. Co tedy s dětmi o prázdninách? Tuto otázku řeší snad každý rodič. V posledních letech se možnosti pomalu rozšiřují a rodiče tak mohou volit mezi několika variantami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poslední dobou jsou moderní příměstské tábory. Oproti klasickým táborům mají tu výhodu, že ho snadno zvládají i menší děti, pro které by delší odloučení od rodičů bylo jedině trápením. Navíc i mnohé maminky jsou klidnější, když se každý večer ujistí, že je její dítě zdravé a spokojené. Příměstské tábory jsou dnes velmi rozšířené, a pokud žijete ve větším městě, pak máte na výběr s mnoha zaměření. Při výběru můžete vzít v úvahu to, zda vaše dítě ocení vyrábění z keramiky, sportovní aktivity, jízdu na koni či výuku angličtiny. Je třeba si dát pozor na věk, od kterého jsou děti do příměstského tábora přijímány. Většinou je to šest let, ale objevují se i tábory specializované na starší děti od desíti nebo dvanácti lety. Umístění předškolních dětí může být obtížné. Pro malé předškoláky nabízí program například Domeček v Kyjích. Cena se pohybuje v řádech stokorun za den, ceny jednotlivých organizací se značně liší.

Klasické třítýdenní tábory mají tu výhodu, že jednou akcí zaplníte třetinu celých prázdnin. Pro některé děti je takový tábor úžasným zážitkem a vrcholem prázdnin, jiné ho prožijí v slzavém údolí ze smutku z odloučení. Několikatýdenní tábor je proto třeba opravdu pečlivě zvážit a první rok začít s maximálně týdenním. Jestliže váháte, můžete se poradit s paní učitelkou, nebo třeba školním psychologem.

Další variantou je hlídání v domácnosti. Klasickou a velmi vhodnou variantou jsou profesionální chůvy, které Vašemu dítěti zajistí individuální péči a zajímavý program. S trochou zjednodušení lze říct, že čím je dítě menší, tím je chůva vhodnější a jak dítě roste, postupně víc oceňuje kolektiv vrstevníků. Problém s profesionální chůvou je však jasný, je to poměrně drahá varianta. Můžete se však pokusit zeptat zaměstnavatele, zda by vám na chůvu v době prázdnin nepřispěl, například místo jiných zaměstnaneckých benefitů.

Možností je také domluvit se s ostatními maminkami z mateřského centra nebo z pískoviště a děti si vzájemně pohlídat. Je však třeba si být jistá tím, že znáte osobu, které své dítko svěřujete, a můžete jí důvěřovat. Určitě je vhodné zajít se podívat do domácnosti, kde bude hlídání probíhat. Tato varianta vás bude stát málo, možná ani nic, ale je třeba počítat s tím, že v době své dovolené budete dělat chůvu několika dětem na oplátku vy.

Pokud jsou všechny možnosti vyčerpány a stále Vám zbývá pár nepokrytých týdnů, je nutné přistoupit k nouzovému řešení, kdy si část dovolené nestráví rodina spolu, ale několik dní děti s maminkou, další s tatínkem, přičemž druhý rodič chodí do práce. Pokud to však alespoň trošku jde, snažte se užít si dovolenou společně celá rodina.
Na závěr bych vám popřála spoustu síly a umu při tvoření prázdninovému harmonogramu a vyjadřuji závist všem rodičům, kteří mají aktivní hlídací babičky. K nezaplacení je mít v rodině nějakého pana učitele nebo učitelku, kteří mají volné celé prázdniny a většinou to s dětmi umí.

Témata: Děti, Klasický tábor, Nouzové řešení, Školní psycholog, Zajímavý program