Maminka.czDěti a nemoci

Šest druhů dětského kašle: Víte, kdy okamžitě k lékaři a kdy zachovat klid?

Simona Procházková wall 30.  9.  2021
Asi to znáte také. Tma, noc, všichni spíte, když se z dětské postele začne ozývat kašel. A vy přemýšlíte, jaký kašel to vlastně je: suchý, nebo snad vlhký? Pátráte v lékárničce po nějakém sirupu nebo kapkách. Zároveň nasloucháte, jak se dítěti dýchá, měříte mu teplotu a někdy taky zvažujete, zda je to na pohotovost, nebo stačí zajít až ráno k doktorovi. Pomůžeme vám se v dětském kašli vyznat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není kašel jako kašel. Ten běžný může trvat, a tedy i odeznívat, i více než dva týdny. To ale samozřejmě neznamená, že byste měli kašel, zvláště u malých dětí, nechat bez povšimnutí a neřešit. O déle trvajícím kašli je vždy potřeba informovat pediatra, který by měl malého pacienta vyšetřit. Kašel může být totiž jak banálním dozvukem odcházející nemoci, tak i varovným příznakem závažnější choroby, například zápalu plic či průduškového astmatu. Samotný „charakter“ kašle pak může mnohé napovědět. Co byste měli vědět?

VIDEO: Není rýma jako rýma! Jak poznat alergickou od nachladnutí? 

Suchý, nebo vlhký kašel?

Rozlišování kašle na suchý a vlhký má smysl už kvůli volbě léků. Vlhký kašel je většinou spojen s odkašláváním hlenů, což je žádoucí, suchý je dráždivý a vyčerpávající. Je lepší ho tlumit. Léky na vykašlávání by se neměly dávat čtyři a méně hodin předtím, než jde dítě spát, na noc je lepší kašel tlumit. 

Štěkavý kašel

Pokud kašel vašeho potomka připomíná štěkot psa a poprvé se ozve v noci, máte pravděpodobně „tu čest“ s laryngitidou. Většinou se objevuje u batolat a předškoláků, výjimečně i u dětí starších. Může to vypadat dramaticky, protože dítě se nemůže kvůli neustálému kašli pořádně nadechnout, což ho děsí, pláče a stav se tím ještě zhoršuje. Typický je také hvízdavý zvuk při nadechnutí. Skvěle zabírá studený a vlhký vzduch, ale pokud je dítě malé nebo má skutečné potíže s dýcháním, je to na pohotovost, mohou být potřeba kortikoidy, výjimečně i adrenalin. 

Divné zvuky při kašli

Kašel, který provázejí divné zvuky při nádechu, zní možná hrozivě, ale většinou nebezpečný není, zvláště pokud slyšíte, že dítě je zahleněné. Může jít vlastně jen o to, že mu rýma stéká do krku, což ho může celou noc budit a vést ke kašli. Přes den mu vcelku nemusí nic být. Rozhodně se vyplatí zaměřit pozornost na rýmu, naučit děti smrkat a ty nejmenší odsávat. Pokud hleny takzvaně spadnou níže, může se rozjet zánět průdušek, což s jistotou pozná jen lékař. Ne vždy jsou nicméně potřeba antibiotika

Rýma u dětí a jak se jí zbavit? Tady jsou rady, jak na ni vyzrajete

Sípání při kašli

Horší to je, pokud se při kašli ozývají vysoké písklavé zvuky, zejména při výdechu. Může jít o astmatický záchvat. Tak jako tak, obraťte se co nejdříve na doktora, může to znamenat skutečně potíže s dýcháním a vyžaduje to lékařskou pomoc. 

Přetrvávající kašel

Pokud dítě kašle častěji než co pět minut a trvá to dvě hodiny, nebo dokonce déle, není co řešit, vezměte ho co nejdříve k lékaři. Mohou to být hleny v krku, které ho dráždí, ale může to také značit potíže s dýcháním, a to už lépe posoudí lékař než vy. Vezměte ho klidně na pohotovost, pokud má navíc vysokou horečku a je celkově zchvácené, není čas váhat. 

Dávivý kašel

Dávivý neboli černý kašel býval noční můrou z minulosti, ale bohužel poslední roky se zase vrací a objevuje se mezi dětmi všech věkových skupin, mimo jiné kvůli tomu, že očkování není stoprocentně účinné a nechrání navěky. Ohrožuje i nejmenší, ještě neočkované děti, pro které je zároveň nejnebezpečnější. Typické projevy? Krátké záchvaty silného kašle provázené zvukem typickým pro obtížné nadechnutí. Kašel může připomínat kokrhání, někdy vede až k dávení či zvracení.

 

Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Astma, Laryngitida, Zach, Rýma, Oka, Suchý, Lékárnička, Nadechnout, Zánět průdušek, Pohotovost, Sirup, Vít, Zvuk, Doktor, Lékař, Postel, Zdraví na Heureka.cz