Kašičky vyměňte za „finger food“

Dlouhou dobu bylo krmení miminka jen vaší parketou. Jenže jakmile ten prcek trošku povyroste, začne vykřikovat ono oblíbené „já sám/sama“. A tehdy přijde vhodná doba pro tzv. finger food.

Pod pojmem finger food se skrývá všechno, co lze jíst rukama. Jakmile přijde čas prvních příkrmů, zhruba od 6. měsíce, nastane pravá chvíle právě na tohle jídlo. Děti opravdu milují, když si mohou pochutiny samy strkat do pusy. V prvních měsících, kdy se rozvíjí jemná motorika, dávají děti do úst takřka vše. Baví je zkoušet nové chutě, barvy a textury. Kousání je jim příjemné i tehdy, když se jim prořezávají první zoubky a potřebují masírovat dásně.

Nabízené pyré nebo kaše, které měly v jídelníčku doteď, pro ně začnou být trochu nuda (aspoň do té chvíle, než zjistí, že je mohou lžičkou rozházet po celé jídelně). „Můj chlapeček začal s finger foodem už v pěti měsících,“ vypravuje Romana. „Nejdříve jsem mu dávala kukuřičné křupky, aby si navykl, že není jen mlíčko. Navíc to pro něj byla opravdu pochoutka a hrozně se těšil, až dostane další. 
Jakmile povyrostl a začaly mu růst zoubky, přestala jsem dohladka mixovat jídlo a připravovala mu dobroty do ruky. Zeleninové nebo ovocné hranolky, maso na tyčku, které si mohl namáčet v jogurtu, batátové brambůrky, prostě cokoli, co si mohl kdykoli zobnout.“ 

Pod kontrolou miminka

Zhruba v devíti měsících mají všechny děti vyvinutou jemnou motoriku, která je nutná, aby samy zvedaly kousky potravin a dávaly si je do pusy. Brzy dokonale vypilují techniku sevření palcem a ukazováčkem. Podávané jídlo se v tomto věku doporučuje přestat mixovat, aby děti začaly trénovat kousání a zpracovávání jídla zoubky. Nechte proto své miminko jíst co nejvíce samo.

I když nadále budete dítěti pomáhat s obědem a večeří, díky finger foodu skvěle podpoříte rozvíjení samostatných a zdravých stravovacích návyků. Dítěti také předáváte trochu té zodpovědnosti a v určité míře máte kontrolu nad tím, co a kolik toho sní. Někdy sní všechno, někdy si nedá nic, to je ale součást procesu učení. I malé děti vědí, kdy mají dost, a kdy naopak mají hlad. Pomocí finger foodu se učí tyhle podněty zevnitř lépe rozpoznávat a reagovat na ně. 

Velikost a forma 

„Měla jsem dvojčátka a krmení lžičkou tak připomínalo divočinu,“ svěřuje se maminka Lenka. „V deseti měsících jsem se ale rozhodla, že přejdu na finger food. Připravovala jsem tedy co nejvíce jídel tak, aby kluci mohli jíst sami. A já se po dlouhých měsících konečně taky v klidu najedla. Krájela jsem banán, připravovala těstoviny, tortilly, malé sendviče, kousky kuřecího masa a další masové kuličky, dokonce jsem i pekla v malém. Nevadilo mi, že jedí rukou, ani to, že je s tím více práce. Naopak se mi to vyplatilo. V roce a půl automaticky vzali do rukou příbory. Takže za mě je to jasná volba.“

Jídlo pro batolata připravujte pečlivě a vždy se zamyslete, co svému dítěti podáváte a jak to nejlépe připravit. Co se týče tvrdé zeleniny, je potřeba ji před podáváním povařit, aby trošku změkla a dítě ji svými malými zoubky dokázalo rozkousat. Důležité je myslet i na to, aby některá část pochutiny dítěti nezaskočila, ale jídlo přitom nebylo moc velké. Velikost se také liší podle druhu potravin, které zrovna podáváte. Kousek kuřecího masa musí být menší než kousek melounu, který dětské dásně hravě zpracují. Některé děti nemají rády změny, jiné zase preferují mlíčko nebo kaše, a tak se může stát, že nabízené jídlo odmítají. Nenechte se však odradit a vytrvejte. Občas prostě dětem zvykání trvá poněkud delší dobu. 

Barevná zelenina 

Prvním nemléčným příkrmem je právě zelenina. Začíná se jednodruhovým zeleninovým pyré z dýně, mrkve, brambor, pastináku apod. Syrová zelenina je pro děti do 1 roku nežádoucí, protože je hůře stravitelná. Ideální tedy je, pokud zeleninu důkladně omyjete, nakrájíte na kousky velikosti hranolků a upravíte v páře.

V případě brokolice a květáku podávejte dítěti menší růžičky. Děti je tak snadno vezmou do ruky a ukousnou. Přípravou v páře si zelenina zachová prospěšné látky, barvu a chuť. Připravit jako finger food se hodí například mrkev, brambory, dýně, cuketa, brokolice nebo květák. 

Zeleninu dětem tepelně upravte 

Hana Knížková, DiS. nutriční terapeut:

Výživa dětí „Jako první ‚kousání‘ do ruky můžeme dětem nabídnout tepelně upravenou zeleninu. Vhodnou úpravou je dušení v páře nebo mírný var. Volit budeme vždy nenadýmavé druhy, například mrkev, brokolici, cuketu. Tepelnou úpravou podpoříme stravitelnost a zelenina se dětem bude lépe okusovat. Takovouto masáží dásní podpoříme i jejich správný vývoj.

Vždy je dobré nabízet dětem různé druhy barev, aby na talířku bylo z čeho si vybrat. Atraktivní může být pro děti teplota, jednou vlažné a podruhé studené kousky zeleniny. Návykem kousání zajistíme i pozvolný přechod na tužší stravu. Není nutné dětem všechny příkrmy jemně mixovat, zanechané hrudky v příkrmech zajistí vhodný návyk na tužší stravu a jídlo do ruky tento návyk jen upevní.

Mezi další potraviny, které lze dětem nabídnout, patří například různé kukuřičné křupky. Zde je dobré říct, že lze podávat i druhy s lepkem, který se již může zařazovat společně s dalšími příkrmy.“ 

Sladké ovoce

Jakmile si dětské bříško zvykne na zeleninu, je možné začít do jídelníčku přidávat i ovoce. Většina dětí ho miluje pro jeho sladkou chuť, i proto je lepší podat jim nejprve zeleninu, ovoce můžete přidat zhruba kolem 8. měsíce. Postup je stejný jako u jiných příkrmů. Nejdřív se připravuje hladké pyré, potom se ovoce může nastrouhat. Jakmile dítě zvládne menší kousky rozmělnit, můžete mu ovoce podávat do ruky.

Tvrdé ovoce jako jablko nebo hruška na začátku předvařte v páře a zbavte slupky. Dalšími oblíbenými kousky jsou třeba banány, jahody, broskve a meruňky bez slupky. U malých dětí se však vyhýbejte exotickému ovoci, jako jsou třeba citrusy. V zimě lze čerstvé ovoce nahradit sušeným. 

Pečivo, sýry a maso

Příprava pečiva jako finger food je skvělou volbou pro snídaně nebo svačinky. Nakrájet můžete rohlík na kolečka, namazat sýrem, přidat šunku a tenký plátek okurky. Jediným pravidlem je, aby se všechno naráz vešlo do malé pusinky. Můžete dětem připravit i hranolky z tvrdého sýra, křupavé tyčinky z listového těsta či křupavé topinky. Samotné maso nakrájené na nudličky dávejte dětem až kolem 10. měsíce. Pro začátek je nejvhodnější drůbeží maso, které se v puse přímo rozpadá. 

Sladkosti s mírou 

Sladkosti jako sušenky, tyčinky, čokolády a další do jídelníčku kojenců nepatří, snažte se je proto od svých dětí držet daleko, co nejdéle to půjde. Nyní se však vyrábějí i sušenky a sladkosti s ohledem na malé děti, a proto je do jídelníčku můžeme sem tam přidat jako výjimečnou pochoutku. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Jako asistentky, sociální pracovnice nebo recepční se uplatníte kvalitně. Díky Jupiteru máte totiž smysl pro zdvořilé chování a…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci