Maminka.czSlavní rodiče

Kate Middleton: Psychické problémy dětí nesmí být tabu

Lucie Kořistová 30.  3.  2016
Podle vévodkyně je psychické zdraví stejně důležité jako to fyzické.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na vévodkyni z Cambridge se upírá celosvětová pozornost, protože je manželkou budoucího krále Velké Británie a vychovává s ním potomky. Veřejnost zajímají nejen děti, ale také její smysl pro módu. Její outfity jsou komentovány snad všemi módními experty a všichni se také shodují, že se tato žena zkrátka umí oblékat.

Kromě toho, že je krásná, je však Kate Middleton také chytrá a zajímá se o celosvětové problémy. Naposledy se rozhodla vyvolat ve Velké Británii otevřenou debatu o duševním zdraví dětí, když vydala článek na stránkách deníku The Huffington Post. Její komentář představuje také nový cyklus s názvem Young Minds Matter, jehož cílem je právě zkoumání duševního zdraví malých dětí a hledání řešení tohoto problému.

„Krátce poté, co jsem se vdala, jsem začala pracovat s charitativními organizacemi, které pomáhají lidem s rozličnými problémy, jako je závislost či rozpad rodiny. Jak se dalo očekávat, často jsem slyšela srdcervoucí příběhy o zničených rodinách a o katastrofálních dopadech, které to mělo na všechny zúčastněné strany, zejména děti,“ píše Kate.

Angažovaná Kate

Podle ní se stále znovu a znovu ukazuje, že za problémy, jako je závislost a další destruktivní chování, mohou nevyřešené problémy z dětství. Proto je třeba o těchto věcech hovořit a začít je řešit, aby mohla vyrůst zdravější generace. „Mnoho dětí, dokonce i ti mladší pěti let, se musí vypořádat se složitými problémy. Nemají však citovou odolnost jako dospělí, neumí problém pojmenovat nebo požádat o pomoc. Navíc jsou psychické problémy stále tabu, mnozí dospělí se bojí požádat o pomoc pro své děti,“ tvrdí vévodkyně.

A je prý čas to změnit. „Duševní zdraví našich dětí musí být považováno za stejně důležité jako jejich fyzické zdraví. Příliš dlouho se rozpakujeme si přiznat, že naše děti potřebují emocionální či psychiatrickou pomoc. Máme strach, že stigma spojené s těmito problémy by mohlo ohrozit jejich budoucnost,“ píše se v příspěvku.

Problémy se nemusí vyhnout ani královské rodině a Kate si to uvědomuje. „William a já bychom neváhali požádat o pomoc pro své děti, pokud by to potřebovaly,“ uvedla vévodkyně. Samozřejmě ví, že pro některé rodiče není snadné pomoc vyhledat. Pokud rodina na sebe nemá dostatek času a nemá dost peněz, může se to ukázat jako velký problém. V těchto případech by však měla pomoci škola, která může problémovým dětem pomoci způsobem, jež v rodinách není možný.

Podle Kate je třeba s dětmi mluvit tak, aby se cítily milovány, oceňovány a pochopeny, a pokud to rodiče z nějakého důvodů nezvládají, měli by se obrátit na pomoc na odborníky.

Co může u dětí vyvolat problém

Stres, depresi nebo vyhoření dětem nemusí způsobit jen traumatické situace, jako je ztráta někoho blízkého, rozvod rodičů či vážná nemoc. Rizikovými faktory jsou také:

  • nedostatečně naplňované základní potřeby dítěte
  • všechny formy domácího násilí, šikana ve škole
  • narození sourozence a pocit „odstrčení“ ze strany rodičů
  • zdravotně handicapovaný sourozenec
  • specifická porucha učení, školní selhávání
  • významná odlišnost sociální, kulturní či vzhledová, komplex méněcennosti, sebepodceňování
  • alkoholová či drogová závislost v rodině
  • vysoce ambiciózní rodiče a strach dítěte, že nedokáže splnit jejich očekávání, selže a rodiče ho zavrhnou
  • ztráta kamarádů či odmítání skupinou dětí
  • přetížení dětí mimoškolními aktivitami, organizováním času


Objeví-li rodič u svého dítěte podivné chování, které by mohlo znamenat depresi či jiný psychický problém, měl by dát najevo pochopení a podporu. Mluvit s ním jako rovný s rovným a s respektem, naslouchat, nesoudit, nezlehčovat.

Dítěti se uleví také tím, když v něm rodič vzbudí dojem, že si s takovou situací umí poradit, že to společně zvládnou, popřípadě přidá-li rodič vlastní podobný příběh či zkušenost. Vyprávění stylem: „Vím, co cítíš, a dokážu si představit, jak moc je to nepříjemné. Když mi bylo asi tolik co tobě, stalo se mi, že…“ A v příběhu lze dítěti ukázat řešení. Pokud si však rodič sám se situací neví rady, rozhodně by měl požádat o radu odborníka nebo učitele.

Zastavte se a podívejte se na svět očima dítěte


To bývá mnohdy jediným východiskem, které dítěti i rodičům přinese zaslouženou úlevu. Během uzdravující terapie je vhodné současně posilovat identitu dítěte, jeho sebepojetí a sociální dovednosti. Navrch se doporučuje naučit dítě vhodnou relaxační techniku (například hluboké dýchání nebo propínání nohou a kývání hlavou), která by mu pomáhala k úlevě tak, jak byste si ve stresových dnech ulevovala i vy sama.

Témata: Děti, Slavní rodiče, Chování a vztahy, Šikana, Tabu, Odlišnost, Vyhoření, Byt, Selhávání, Kat, Fyzické zdraví, Vážná nemoc, Hluboké dýchání, Domácí násilí, Psychické problémy, Budoucí král, Mimoškolní aktivita, Duševní zdraví, Porucha učení, Rozpad rodiny, Problém, Kate, Cambridge, Charitativní organizace, Specifická porucha